EKSPLOSJON: Myndighetene frykter for utslipp etter en eksplosjon på dette kjernekraftverket i Marcoule. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
EKSPLOSJON: Myndighetene frykter for utslipp etter en eksplosjon på dette kjernekraftverket i Marcoule. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELOVis mer

Frykter utslipp etter eksplosjon på fransk atomanlegg

Franske beredskapsmyndigheter har sendt ut advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er foreløpig ikke registrert utslipp etter en eksplosjon ved  et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike. Men franske beredskapsmyndigheter var tidlig ute og advarte mot faren for utslipp etter eksplosjonen.

En person skal være drept og fire skadd i eksplosjonen, som skal ha etterfulgt en brann ved et forbrenningsanlegg for radioaktivt avfall, melder den franske avisa Le Figaro.

En talsmann for det franske atomenergibyrået opplyser overfor franske medier at de foreløpig ikke har registrert noe utslipp, men at de har opprettet en sikkerhetssone på grunn av risikoen for utslipp.

Norge i beredskap Statens strålevern følger nå situasjonen i Frankrike tett.

- Uhell som dette er uvanlig og alvorlig. Men det siste vi har fra fransk politi, er at det ikke er målt utslipp utenfor anlegget. Det er i såfall positivt. Vi følger nå med på de kanalene vi har, og er i kontakt med meteorologene. Situasjonen følges minutt for minutt, sier seksjonssjef Astrid Liland ved Statens strålevern til Dagbladet.

Hun sier det er klare prosedyrer når slike hendelser oppstår. Blant annet opprettelsen av evakueringssoner.

Stort anlegg Anlegget i Marcoule er et av de første og største atomanleggene i Frankrike, og ligger i vindistriktet Côtes-du-Rhône. Det drives av det franske atomenergiselskapene Commissariat à l'Énergie Atomique (CEA) og Areva NC, og er i dag et av hovedanleggene knyttet til nedleggelsen og dekomisjonering av gamle og utdaterte reaktorer og atomvåpen.

- Opprinnelig var det tre reaktorer der som laget plutonium til atomvåpen. Men denne produksjonen ble nedlagt på 80-tallet. Nå mottar anlegget atomavfall, og produserer kjernebrensel til andre anlegg, forteller Liland fra Statens strålevern.

Marcoule-anlegget ligger omlag tre mil fra Avignon og åtte mil fra middelhavskysten. Eksplosjonen skal ha skjedd i en forbrenningsovn, og skader og eventuelle utslipp skal være begrenset til selve forbrenningsanlegget, opplyser franske myndigheter.

Frankrike på topp Det er 58 atomreaktorer i Frankrike, og 1100 lagringssteder for radioaktivt avfall. Det er verdensrekord, i forhold til folketallet. Kjernekraften står for 80 prosent av landets strømproduksjon.

Etter jordskjelvet, tsunamien og den påfølgende atomkrisen i Japan i vinter har EU hatt stor fokus på atomsikkerheten i Europa. Frankrike er blant landene som skal gjennomføre sikkerhetstester for å se hva anleggene tåler av belastning som følge av krisen i Japan.