Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter utviste kriminelle skal utnytte passhull

Både Ap og Frp rister på hodet av passtullet.

«VANNBANDEN:» Her blir de såkalte eldreranerne avslørt på film. En våken ansatt på bensinstasjonen tilkalte politiet etter at de stakk av fra regninga. Nå sliter politiet med å få mannen sendt ut av landet. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto
«VANNBANDEN:» Her blir de såkalte eldreranerne avslørt på film. En våken ansatt på bensinstasjonen tilkalte politiet etter at de stakk av fra regninga. Nå sliter politiet med å få mannen sendt ut av landet. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skriver i dag om hvordan politiet i Vestfold må kjøpe nytt pass til en utvist rumener (27) for å få han ut av kongeriket og til Romania der han skal sone.

27-åringen er en av eldreranerne i den såkalte «Vannbanden» som på brutalt vis ranet flere eldre personer på Østlandet i 2010. Mennene ble dømt til opp mot åtte års fengsel og 27-åringen skulle etter planen overføres til soning i hjemlandet Romania.

Problemet er bare at mannens pass har gått ut på dato.

- Uakseptabelt Mannen hadde under soning tjent 3500 kroner i arbeidspenger, men verken Kriminalomsorgen eller politiet kan røre pengene til å skaffe mannen nytt pass. Selv var den domfelte overhodet ikke interessert i å fornye passet sitt, ifølge politiet. Dermed valgte politiet selv å betale for passet til mannen de tidligere har tatt for en rekke eldreran, slik at de kunne få mannen og saken ut av verden.

- Dette synes vi er uhyre spesielt, nokså provoserende og fullstendig unødvendig bruk av tid og ressurser, sier politiinspektør og krimsjef Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt, og mener hullet i loven må tettes.

Det er politikerne helt enige i.

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik i Arbeiderpartiet, sier hun forstår politiets frustrasjon.

- Dette er jo helt uakseptabelt. Dersom Kriminalomsorgen og politiet mangler hjemmel til å inndra midler fra en domfelt i tilfeller som dette, må de få den muligheten. Det er noe departementet må fikse eller så vil vi gjøre det fra Stortinget, sier Tajik til Dagbladet.

Hun frykter dette kan bli en metode for kriminelle som skal utvises til å skaffe seg lengre opphold i Norge om det ikke gjøres noe.

FRYKTER KRIMINELL PASSUTNYTTELSE: Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), frykter kriminelle vil utnytte passhullet om reglene ikke endres.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRYKTER KRIMINELL PASSUTNYTTELSE: Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), frykter kriminelle vil utnytte passhullet om reglene ikke endres. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Noen vil kanskje tenke at de kan utnytte dette, sier hun.

Krever rask endring Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Ulf Leirstein sier han ristet på hodet da han så passnyheten i dag. Han er enig med Tajik at dette må endres.

- Og det må skje fort, helst uker enn måneder, sier han.

Han synes det er uakseptabelt at skattebetalerne skal måtte betale for passet til domfelte.

- Politiet må få de redskapene de trenger for enkelt å kunne uttransportere fanger som skal sone i hjemlandet. Jeg vil ta denne saken opp med justisministeren, og jeg forventer at vi finner en løsning slik at dette ikke kan skje, sier han.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (også Frp) har varslet at han vil kommentere saken overfor Dagbladet i løpet av dagen.

HODERYSTET: Fremskrittpartiets Ulf Leirstein rister på hodet av passtullet og krever endring nå.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
HODERYSTET: Fremskrittpartiets Ulf Leirstein rister på hodet av passtullet og krever endring nå. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer