Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter væpnet fengselaksjon

Ledelsen for norske fengsler frykter at kriminelle organisasjoner skal gå til væpnede aksjoner for å fri innsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette framgår av de nye innskjerpede retningslinjene som fengslene mottok dagen etter det brutale, men mislykkede ranet mot DnB NOR på Aker Brygge.

Det vises til flere avsagte dommer hvor det er begått alvorlige forbrytelser av kriminelle organisasjoner, spesielt innen etnisk fremmed miljø og MC-miljø.

Tøffere klima

-  Vi har fått et langt tøffere klientell i norske fengsler. Disse er villig til å ta i bruk hardere virkemidler, sier ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Justisdepartementet. Som leder av Kriminalomsorgens sentrale forvaltning er hun ansvarlig for de nye retningslinjene.

Dagbladet er kjent med at flere avdelingsledere i Oslo fengsel har gitt uttrykk for at lederen av Bandidos, Lars Harnes, aldri skulle sonet i Oslo fengsel hvor noen avdelinger har et belegg med 60-70 innsatte med etnisk bakgrunn og hvor kontaktpunktene for å planlegge nye forbrytelser er svært mange.

Men skrivet med de nye retningslinjene kom for seint til å stoppe Harnes som begikk ranet på Aker Brygge under sitt et døgn lange permisjon.

Etter ranet mot Nokas i Stavanger, politiaksjonen mot to ranere på Jessheim og de tre som truet til seg fem millioner fra en pengetransport på Aker Brygge, vil soningsvilkårene bli strammet kraftig inn for alle som defineres som «gjengkriminelle».

-  Fra våre naboland kjenner vi de siste årene til angrep på fengsler, både for å hente innsatte ut av fengsel og for å drepe innsatte. Det har også vært drap på ansatte for å gjennomføre rømning, heter det i skrivet fra Bronebakk.

Hun viser til at mange av de involverte har krigsbakgrunn.

-  Det kan ikke utelukkes at vi også i Norge vil få bevæpnede fritakingsoperasjoner mot fengslene. Vi har hatt tre slike aksjoner i Sverige det siste året, sier Bronebakk.

Skjønn

Ledelsen i norske fengsler får gjennom skrivet en ordre om å innføre en langt strengere linje for vurdering av permisjoner, overføring til åpent fengsel, og prøveløslatelse for innsatte med tilknytning til organiserte kriminelle miljøer.

-  Vi ser ofte at innsatte samarbeider med folk utenfor. Vi må ikke la oss blende av god oppførsel. Disse personene vet hva som kreves for å muligheter som de kan misbruke seinere, sier Bronebakk.

Både ansatte og innsatte i Oslo fengsel gir uttrykk for at en så generell skjønnsmessig innstramming kan medføre at miljøet blir tøffere og at faren for voldelige sammenstøt vil øke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling