Frykter vaksinetrengsel

Kommunene må seinest fredag ha ferdigstilt plan om vaksinering. Utnevnte vaksinekoordinatorer som Dagbladet har snakket med, ser på arbeidet med optimisme, men utelukker ikke noe krevende uker i vente.

SNART I NORGE: Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at de første vaksinene til Norge (et volum på om lag 10 000 doser) vil bli satt på sykehjem i Oslo-området. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB
SNART I NORGE: Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at de første vaksinene til Norge (et volum på om lag 10 000 doser) vil bli satt på sykehjem i Oslo-området. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Coronavaksinen som Norge har kjøpt er utviklet av det tyske medisinselskapet BioNTech, og produsert av det amerikanske selskapet Pfizer. Den første leveransen til Norge vil sannsynligvis være et mindre volum på om lag 10 000 doser, og være klar til bruk 27. desember – gitt at vaksinen får en betinget godkjenning i EU 23. desember.

Vaksinen må oppbevares ved minus 70 grader for å holde seg i lang tid, men er holdbar i fem døgn i kjøleskapstemperatur.

De vil bli transportert til egnede lagre der det vil være såkalte ultrafrysere som holder temperaturen. Derfra vil vaksinene bli distribuert til kommunene i kjølebokser i egne transportbiler.

Kommunene vil da ha fem døgn på seg, minus transporttida, til å få satt vaksinene.

«Gitt de spesielle forholdene ved Pfizer-BioNTech sin vaksine vil vaksinering med denne være mer komplisert og kreve en mer detaljert planlegging», skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en detaljert veileder for vaksinasjonsprosessen.

For å forsikre at kommunene lykkes i denne planleggingen er det derfor ved hvert fylkesmannsembete opprettet egne «vaksinasjonskoordinatorer». Kommunene er bedt om å ha en så detaljert plan som mulig for vaksinasjon klar seinest fredag 18. desember.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer