Frykter vaksinetrengsel

Kommunene må seinest fredag ha ferdigstilt plan om vaksinering. Utnevnte vaksinekoordinatorer som Dagbladet har snakket med, ser på arbeidet med optimisme, men utelukker ikke noe krevende uker i vente.

SNART I NORGE: Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at de første vaksinene til Norge (et volum på om lag 10 000 doser) vil bli satt på sykehjem i Oslo-området. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB
SNART I NORGE: Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at de første vaksinene til Norge (et volum på om lag 10 000 doser) vil bli satt på sykehjem i Oslo-området. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+740.1K
døde 2 010 000 +14.6K
Se mer

Coronavaksinen som Norge har kjøpt er utviklet av det tyske medisinselskapet BioNTech, og produsert av det amerikanske selskapet Pfizer. Den første leveransen til Norge vil sannsynligvis være et mindre volum på om lag 10 000 doser, og være klar til bruk 27. desember – gitt at vaksinen får en betinget godkjenning i EU 23. desember.

Vaksinen må oppbevares ved minus 70 grader for å holde seg i lang tid, men er holdbar i fem døgn i kjøleskapstemperatur.

De vil bli transportert til egnede lagre der det vil være såkalte ultrafrysere som holder temperaturen. Derfra vil vaksinene bli distribuert til kommunene i kjølebokser i egne transportbiler.

Kommunene vil da ha fem døgn på seg, minus transporttida, til å få satt vaksinene.

«Gitt de spesielle forholdene ved Pfizer-BioNTech sin vaksine vil vaksinering med denne være mer komplisert og kreve en mer detaljert planlegging», skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en detaljert veileder for vaksinasjonsprosessen.

For å forsikre at kommunene lykkes i denne planleggingen er det derfor ved hvert fylkesmannsembete opprettet egne «vaksinasjonskoordinatorer». Kommunene er bedt om å ha en så detaljert plan som mulig for vaksinasjon klar seinest fredag 18. desember.

Flere utnevnte vaksinasjonskoordinatorer og representanter for fylkesmannsembetene som Dagbladet har snakket med, kan nå gi et lite innblikk i planleggingen, hvordan de ser på de kommende ukene og hva de tror blir mest krevende - før fristen utløper.

CORONA-JULA: Disse reglene og anbefalingene gjelder i julen. Video: Regjeringen og NTB Vis mer

Først i Oslo-området

Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at de første vaksinene til Norge (volumet på om lag 10 000 doser) vil bli satt på sykehjem i Oslo-området.

- Av praktiske hensyn, og for å redusere risiko i forbindelse med en komplisert logistikk, er Oslo-området valgt. Dette er også det området i Norge som har høyest smittetrykk. Vaksinen har kort levetid utenfor ultrafrysere, og det er svært viktig at ingen doser går til spille, begrunnet Høie i en pressemelding.

Fylkeslege og leder for Helseavdelingen ved Fylkesmannen i Oslo og Viken, Marianne Skjerven-Martinsen, forteller at de har utnevnt seniorrådgiver i Helseavdelingen, Anette Asbjørnsen, og rådgiver i Stab for samordning, beredskap og prosjekt, Britt Falmår, som vaksinekoordinatorer.

- Fristen kommunene har for å sende Fylkesmannen sin plan er 18. desember. Denne fristen gjelder, fastslår Skjerven-Martinsen overfor Dagbladet.

Hun forklarer at det er FHI sentralt som koordinerer beredskapsarbeidet, og at det er i kommunene det praktiske arbeidet med vaksinering skal gjennomføres.

- Dette er noe alle kommuner har systemer og erfaring med, sier hun.

På spørsmål om de har fått tilbakemelding på om kommunene har tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre vaksinasjon, inkludert personell, svarer Skjerven-Martinsen at de avventer svar på dette.

- Hva er de største utfordringene dere ser ved vaksinasjon i deres kommuner?

- Vi kan si generelt at kommuner med et høyt smittetrykk er særlig presset. Alle kommuner må opprettholde ordinære helse- og omsorgstjenester til sine innbyggere og følge opp TISK-strategien. Organisering av vaksineringen vil komme på toppen av dette arbeidet så snart en vaksine er tilgjengelig.

TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene, og er en nasjonal strategi for å stoppe utbrudd av covid-19.

- Frykter dere stor pågang, at ikke alle i risikogruppen får vaksine, mangel på utstyr eller andre vanskeligheter ved å oppbevare Pfizer og BioNTech sin vaksine som krever minusgrader?

- Planarbeidet er i full gang i alle kommuner slik en vaksine skal kunne tilbys raskt og effektivt til våre innbyggere når en godkjent vaksiner er tilgjengelig.

OSLO FØRST: Statsminister Erna Solberg sier at de første vaksinedosene blir satt på Oslo-borgere. Dette er grunnen, ifølge Espen Rostrup Nakstad. Video: Dagbladet TV Vis mer

Har startet utsending av sprøyter

Det er forventet at de neste leveransene av vaksinedoser etter dem som er planlagt for bruk i Oslo-området, kommer på nyåret og blir betydelig større, fortalte assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet torsdag.

Disse vil derfor bli fordelt lik til kommunene i tråd med anbefalingen fra FHI, basert på antall innbyggere i risikogruppen.

Tirsdag startet Helsedirektoratet også utsending av sprøyter og annet utstyr, slik at kommunene skal være klare når den første vaksinen kommer. «Distribusjon av vaksineutstyr starter nord i landet og leverandøren jobber seg sørover de neste to ukene», skriver direktoratet på sine nettsider.

Fylkesmannen i Troms og Finnmark har utnevnt seniorrådgiver Tom Olav Stavseth som vaksinekoordinator.

- Kommunene fikk brev fra Helse- og omsorgsdepartementet om å ferdigstille plan for coronavaksinering innen 18. desember. Vi har foreløpig ikke fått tilbakemeldinger som tyder på at kommunene ikke skal klare dette. Men vi vil ta en opptelling og gjennomgang etter fredag, for å få status, sier han til Dagbladet.

- Hva slags tilbakemeldinger har dere foreløpig fått fra kommunene?

- Vi har fått enkelte spørsmål, men disse har vært enkle å svare på med coronavaksinasjonsveilederen.

- Hva er de største utfordringene dere ser ved vaksinasjon i deres kommuner?

- En utfordring kan være den praktiske gjennomføringen, hvis smittesituasjonen i den enkelte kommune medfører at mange helsepersonell må i isolasjon eller karantene.

På spørsmål om de ser en utfordring ved oppbevaring og fem-døgns-tidsfristen til BioNTech og Pfizer sin vaksine når det kommer til transport og de store avstandene i fylket, svarer Stavseth:

- Det er vaksineleverandør og FHI som har ansvar for distribusjon fra sykehusapotek og ut til kommunene. FHI har formidlet at de vil bruke den mest tidseffektive transporten tilgjengelig.

I RISIKOGRUPPA: Her får Margaret (90) coronavaksine. Video: AP Vis mer

- Optimistiske

Fylkesmannen i Rogaland har valgt å organisere seg med flere vaksinekoordinatorer, forteller fylkeslege Janne Dahle-Melhus til Dagbladet.

- Det gjør vi for å holde beredskap gjennom julehøytida, sier hun.

Dahle-Melhus forteller videre at Fylkesmannen bare har mottatt et fåtall av kommunenes vaksineplaner, og at det dermed er vanskelig å kommentere hvordan de ligger an.

Fylkeslege i Møre og Romsdal, Karin Müller Mikaelsen, forteller at de har utnevnt assisterende fylkeslege Vegard Ansok, som er spesialist i allmennmedisin og har lang erfaring på området, som vaksinekoordinator.

- Vaksinering utføres i regi av kommunalhelsetjenesten. Dermed er det kommunene som står for planlegging. Fylkesmannen hjelper ved å veilede og samordne ved behov. Vi er optimistiske til at alle kommuner kommer til å ha laget planer innen 18.12. Ettersom enkelte detaljer, spesielt tall og datoer, sannsynligvis ikke vil være kjent innen 18.12., vil planer ikke kunne være klare når det gjelder de minste detaljer, sier hun.

- Hva er de største utfordringene dere ser ved vaksinasjon i deres kommuner?

- Fylkesmannen ser at logistikken kan være krevende, særlig med hensyn til at vaksine har begrenset holdbarhet. Derfor er det utrolig viktig at befolkning er godt informert og at det blir en god oppslutning til vaksinestrategien, timeavtaler og liknende.

- Frykter dere stor pågang?

- Selve vaksineringen vil foregå trinnvis, ettersom tilgang til vaksine i starten er begrenset. Det kan alltid forekomme uforutsette hendelser. Derfor er det viktig å opprettholde de etablerte smitteverntiltak: Å holde seg hjemme ved sykdom, holde avstand og begrense antall nærkontakter.

John Sverre Fæste, som er utnevnt som vaksinekoordinator hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, forteller at flere av deres kommuner allerede har levert inn planene.

- Vi har satt ned en vaksinegruppe bestående av leger med erfaring, sykepleiere og to fra beredskapsstaben. Kommunene har også god erfaring med vaksinering fra før, da det vaksineres hvert år, sier han til Dagbladet.

De frykter ikke stor pågang i tiden som kommer.

- Nei. Gjennom god planlegging, informasjon sentralt og lokalt i kommune, samarbeid med FHI, Fylkesmannen og fastleger, vil kommunene håndtere dette, sier Fæste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer