OPPTELLING: Flere afghanere, blant annet flere presidentkandidater fryktet valgfusk i etterkant av presidentvalget i går. Rundt sju millioner aghanere stemte ved valget. Foto: EPA/S. SABAWOON/NTB Scanpix
OPPTELLING: Flere afghanere, blant annet flere presidentkandidater fryktet valgfusk i etterkant av presidentvalget i går. Rundt sju millioner aghanere stemte ved valget. Foto: EPA/S. SABAWOON/NTB ScanpixVis mer

Frykter valgfusk og angrep etter Afghanistans presidentvalg

En bil med stemmesedler sprengt i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for trusler og angrep fra Taliban gikk millioner av afghanere til stemmelokalene under lørdagens presidentvalg. Rundt sju millioner velgere skal ha avgitt stemme ved lørdagens valg, som utgjorde en valgdeltakelse på nesten 60 prosent.

USAs president Barack Obama gikk også ut og gratulerte Afghanistan med første runde i presidentvalget.

- Vi berømmer det afghanske folk, sikkerhetsstyrkene og valgfunksjonærene for deltakelsen i dagens valg, som svarer til den entusiasmen og positive debatten som har vært blant kandidatene og deres støttespillere under valgkampen, sa Obama.

Nå frykter flere at valgfusk vil spolere prosessen. Flere av presidentkandidatene sier at de selv var vitne til fusk.

- Vi har vært vitne til åpenbart fusk ved flere valglokaler, sier Ashraf Ghani, en av tre favorittkandidater.

- I noen områder ble våre observatører forhindret fra å være til stede på grunn av press fra myndighetene. Vi har hørt at valgurnene er blitt fylt opp med falske sedler. Det er slike eksempler på fusk vi har sett, sier Abdullah Abdullah, en av Ghanis fremste konkurrenter.

Angrep fra Taliban I tillegg hevder Abdullah at flere hundretusener kan ha blitt fratatt muligheten til å stemme fordi det manglet stemmesedler ved flere valglokaler. Valgklagekommisjonen mottok i går 1 269 klager, men bare 162 av disse inneholdt konkrete bevis, opplyste talsmann Nadir Mohseni.

VOKTER STEMMENE: En afghansk politimann står vakt ved et stemmelokale i Kabul. Flere millioner afghanere trosset Talibans trusler, og stemte ved lørdagens valg. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail /NTB Scanpix
VOKTER STEMMENE: En afghansk politimann står vakt ved et stemmelokale i Kabul. Flere millioner afghanere trosset Talibans trusler, og stemte ved lørdagens valg. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail /NTB Scanpix Vis mer

I går ble også en bil som fraktet stemmesedler fra fire ulike valglokaler sprengt i lufta i provinsen Kunduz. To valgfunksjonærer og en politimann ble drept i hendelsen.

Selv om angrepene fra Taliban så langt har vært mindre voldelige enn først fryktet, frykter mange afghanere at dette angrepet bare er starten på flere voldelige hendelser.

Fraktes til Kabul Stemmeurnene fra Afghanistans 34 provinser fraktes nå til hovedstaden Kabul for telling. Overføringen fra de mest fjernliggende områdene og deres vanskelig tilgjengelige områder, gjør esler og muldyr brukt brukt i stedet for biler. Dette gjør også at det vil ta en ukes tid før alle stemmesedlene ankommer Kabul. Det vil ta en ukes tid før alle stemmesedlene ankommer Kabul og de foreløpige resultatene av første runde er ventet 27. april.

Det er åtte kandidater som stiller til årets presidentvalg, men det er tre personer som har fått favorittstempel. 

Disse tre er Abdullah Abdullah, Zalmay Rassoul og Ashraf Ghani Ahmadzai.

Flere journalister drept Den tyske fotografen Anja Niedringhaus (48) og kanadiske Kathy Gannon (60) ble på fredag skutt i Afghanistan. Niedringhaus ble drept momentant, mens Gannon nå får behandling for skuddskader. Det skriver The Guardian

De ble beskutt av en politimann mens de satt i en bil ved utkanten av byen Khost i Tani-distriktet. Bilen var en del av en uavhengig valgkommisjon. 

De to kvinnene, begge på jobb for nyhetsbyrået Associated Press, befant seg i en liten by nær grensen til Pakistan da skuttvekslingen fant sted. De var på oppdrag i Afghanistan for å dekke det kommende presidentvalget.

PRESIDENTVALG: Helgens presidentvalg i Afghanistan vil avgjøre hvem som tar over for dagens president Hamid Karzai, som har sittet ved makta i tolv år. Foto: AP photo/Rahmat Gul/NTB Scanpix
PRESIDENTVALG: Helgens presidentvalg i Afghanistan vil avgjøre hvem som tar over for dagens president Hamid Karzai, som har sittet ved makta i tolv år. Foto: AP photo/Rahmat Gul/NTB Scanpix Vis mer

Dette var det tredje angrepet på journalister i Afghanistan på mindre enn en måned. 11. mars ble den svenske radioreporteren Nils Horner drept i Kabul, mens en afghansk journalist to uker senere ble skutt ned på et hotell i samme by. 

Nils Horner begynte å arbeide som utenrikskorrespondent for Sveriges Radio i 2001, og da hovedsakelig i Asia og Midtøsten. Horner ble 51 år gammel.

Horner skal også ha ha vært i Afghanistan for å dekke presidentvalget.