Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter valgkupp

Den europeiske stormakten Ukraina velger i dag president etter en dramatisk valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Opposisjonskandidat Viktor Justsjenko leder ifølge meningsmålinger før helga med ti prosent på det korrupte regimets kandidat Viktor Janukovitsj.

Men opposisjonen frykter at det ikke er nok til å vinne. Etter første valgomgang kritiserte vestlige valgobservatører ukrainske myndigheter sterkt for måten valget ble gjennomført på.

Viktor Justsjenko sier han har 80 000 av sine egne valgobservatører som vil sjekke gjennomføringen av valget i de 33 000 valglokalene. Hvis det er store uregelmessigheter vil han få sine tilhengere på gata, og tvinge regimet til å gå.

Amerikansk innblanding

I en samtale med den avtroppende og upopulære presidenten Leonid Kutsjma fredag, forklarte president George W. Bush hva valget dreier seg om for Ukraina:

- Et tilsøplet valg vil på den annen side føre til at USA vil revurdere sitt forhold til Ukraina.

Etter slagmarkene Irak og Afghanistan er det bare Israel og Egypt som får flere amerikanske dollar i støtte enn Ukraina, målt i forhold til folketallet.

Russisk innblanding

Bush sier at et manipulert valgresultat vil stenge dollarkranene.

Men han er ikke den eneste utenlandske lederen som har blandet seg inn i valgkampen.

Før første valgomgang lovte Russlands president Vladimir Putin enklere visumprosedyrer for ukrainere som vil inn i Russland. Hans støtte til Kutsjma-regimet og dets kandidat Viktor Janukovitsj har han tydelig signalisert.

LEDER: Viktor Justsjenko
STØTTE: Viktor Janukovitsj
FOLKEMOBILISERING: Justsjenko-tilhengere mobiliserer voldsomt foran det kommende presidentvalget i Ukraina. Tilhengerne frykter omfattende valgfusk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media