MANNEN: Farenivået ble fredag igjen økt til rødt ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal. Natt til lørdag har nedbøren kommet som snø og bevegelsene har økt marginalt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MANNEN: Farenivået ble fredag igjen økt til rødt ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal. Natt til lørdag har nedbøren kommet som snø og bevegelsene har økt marginalt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

MANNEN

Frykter vann som smelter ved Mannen: Holder farenivået på rødt

Farenivået ble fredag igjen økt til rødt ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal. Natt til lørdag har nedbøren kommet som snø og bevegelsene har økt marginalt.

Farenivået ble fredag igjen økt til rødt ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal. Natt til lørdag har nedbøren kommet som snø og bevegelsene har økt marginalt.

- På bakgrunn av bevegelsene nå, og siden det kanskje tilføres vann som smelter, så opprettholdes rødt farevarsel, fastslo sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse i Åndalsnes lørdag formiddag.

Han forteller at det kom mye mindre regn enn varslet i løpet av natten. Isteden kom nedbøren som snø, og lørdag formiddag lå det 15 centimeter med snø på Mannen. Fjellpartiet Veslemannen er likevel fortsatt så ustabilt at evakueringen og ferdselsforbudet nedenfor fjellet opprettholdes.

- Siden nedbøren nå kommer som snø, tilføres ikke fjellet særlig med vann. Likevel er bevegelsene fortsatt høye, noe som viser at fjellpartiet fortsatt er ustabilt og svært sensitivt også for mindre nedbørsmengder, sier Blikra.

Liten økning i bevegelsene

Da NVE valgte å høyne farenivået til rødt i 16-tiden fredag, hadde det blitt målt fire centimeters bevegelse i døgnet i den øvre delen og litt under en centimeters bevegelse i den nedre delen. Bevegelsene økte noe utover natten og morgenen.

- Det har ikke vært store endringer i bevegelsene i fjellet. Det har kanskje vært en liten økning i det øvre, aktive området, der bevegelsene har vært på mellom fem og åtte centimeter i døgnet, opplyste vakthavende geolog Einar Anda i NVE til NTB lørdag morgen.

Natt til lørdag ble bevegelsene i den nedre delen registrert til en gjennomsnittlig døgnhastighet på mellom 0,5 og 1 centimeter. Temperaturen på Mannen ble lørdag formiddag målt til 0,2 grader, men det skulle bli enda litt kaldere.

EKSPERT: Vakthavende geolog Einar Anda i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EKSPERT: Vakthavende geolog Einar Anda i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Snøfall

Meteorologisk institutt i Bergen har varslet mellom 18 og 45 millimeter nedbør neste døgn, men det meste som snø. Temperaturen på Mannen ser ut til å ligge under null fram til onsdag.

- Værvarselet framover og i neste uke tyder på temperaturer rundt null grader eller like under. Det skal komme en del snø i helgen og spesielt på søndag. Når temperaturen holder seg på nedsiden av null grader vil det ikke tilføres mer vann, mens potensialet for bevegelser er større dersom temperaturen ligger over. Det er temperaturen som blir avgjørende, sier Einar Anda.

Oppgraderingen av farevarselet førte til at beboere i området nedenfor fjellet ble evakuert for tredje gang i år og for åttende gang siden 2014. NVE, politiet og ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune vil gi en oppdatering av situasjonen på en presseorientering ved Trollveggen besøkssenter klokken 18 lørdag ettermiddag.

Lytteposter

Lensmann Roar Mordal Hilde i Vestnes og Rauma lensmannsdistrikt opplyser at politiet har forsikret seg om at alle beboerne nedenfor det rasfarlige fjellet er evakuert. Samtidig har Sivilforsvaret opprettet lytteposter.

Veslemannen er det aktive partiet av det ustabile fjellpartiet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal. Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Torsdag i forrige uke var også beboerne evakuert. Da gikk det flere skred og steinsprang fra Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter. Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.