Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frykter vår venn er blant de døde

Flest forretningsfolk på ulykkestoget. Minst 26 døde - 102 skadet.

 SAVNER VENN:  Igor Blagudanov (nærmest) på vei til toget som frakter ham til ulykkesstedet, der en det som trolig var en terroraksjon drepte minst 26 mennesker i Russland i går. Foto: VALERIJ KHOMENKO.
SAVNER VENN: Igor Blagudanov (nærmest) på vei til toget som frakter ham til ulykkesstedet, der en det som trolig var en terroraksjon drepte minst 26 mennesker i Russland i går. Foto: VALERIJ KHOMENKO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russiske myndigheter sier at togulykken mellom St. Petersburg og Moskva trolig skyldes en terroraksjon. Vitner sier de hørte et smell før ulykken skjedde, klokka 21.35 lokal tid.

Terror
Venner og slektninger av dem som var ombord på toget, kom i formiddag til jernbanestasjonen Moskovskaja i St. Petersburg.
Igor Blagudanov er en av dem som tok et tog litt før klokka 14.00 lokal tid til ulykkesstedet.

18 mennesker er savnet, og fryktet døde, opplyser russiske myndigheter.

- Min venn var ombord på toget. Han finnes på passasjerlista, men han er ikke blant de døde eller sårede, men han har ikke ringt noen, sier Blagudanov til Dagbladet.

- Frykter du at din venn er blant de savnede?

- Selvsagt frykter jeg det, sier Blagudanov.
Krater
Det er et krater på en meter i diameter der ulykken skjedde. En mast falt ned over en av vognene.

Komsomolskaja Pravda skriver at det også var en annen eksplosjon ved jernbanelinja rett etter den eksplosjonen som rammet toget hardest.

- Det er klare bevis for at en eksplosjon er en av forklaringene for ulykken med Nevskij ekspress, sier sjefen for Russlands jernbaner Vladimir Jakunin.

ETTERFORSKNING I GANG: Myndighetene mistenker terror. Foto: AFP PHOTO/ KIRILL KUDRYAVTSEV/Scanpix
ETTERFORSKNING I GANG: Myndighetene mistenker terror. Foto: AFP PHOTO/ KIRILL KUDRYAVTSEV/Scanpix Vis mer

- Det var en stor eksplosjon på høyre side av vogna, sier en passasjer til radiostasjonen Radio Moskva.

Fire utlendinger
Fire utlendinger var ombord på toget, to finner, en italiener og en inder. Italieneren er såret, muligens også de to finnene, melder TV-stasjonen Vesti.

102 mennesker er såret, mange av dem alvorlig.

De sårede er bragt til byene Tver, Novgorod, St. Petersburg og Moskva. Eksplosjonen skjedde i Tver-guvernementet, midt mellom Russlands to største byer.

Alene i halvannen time
Det var 651 passasjerer og 20 ansatte på ekspresstoget fra Moskva til St. Petersburg. Verst rammet var vogn nummer 9.

I 2007 var det en tilsvarende eksplosjon omtrent på samme stedet. Den ble av myndighetene betraktet som en terroraksjon, og 30 mennesker ble såret, men ingen drept.

Tre vogner kjørte av sporet i gårsdagens ulykke.

FIKK HJELP: Denne kvinnen har fått legehjelp på sykehuset i Borovichi. Men mange er fortsatt savnet. Foto: AFP PHOTO/ KIRILL KUDRYAVTSEV / Scanpix
FIKK HJELP: Denne kvinnen har fått legehjelp på sykehuset i Borovichi. Men mange er fortsatt savnet. Foto: AFP PHOTO/ KIRILL KUDRYAVTSEV / Scanpix Vis mer

En vogn veltet, og en var totalt smadret, skriver gazeta.ru. Men vitner sier at det var to vogner som var smadret, skriver Komsomolskaja Pravda.

- I halvannen time var vi alene, sier Anna Kortsjagina, fra St. Petersburg til Komsomolskaja Pravda.

Passasjerer fra de vognene som ikke var så hardt skadet, sier det kom varme klær og førstehjelp til de som var hardest såret. Et ektepar fra vogn nummer ni, sier de overlevde fordi de var i resturanten da ulykken skjedde.

Forretningsfolk
Ekspresstoget er et populært transportmiddel mellom Russlands to største byer. På fredag er det mange forretningsfolk som bor i St. Petersburg, og jobber i Moskva, som tar nettopp dette ekspresstoget.

Toget bare tar fire timer på å tilbakelegge de omlag 800 kilometrene.

 Hvis det var terrorister som sto bak, så rammet de representanter for det russiske eliten.

 En av de døde er en tidligere parlamentsmedlem fra St. Petersburg, Sergej Tarasov.

OMFATTENDE REDNINGSAKSJON: Mannskaper holdt på i hele natt og i dag på skadestedet, og årsaken til ulykken er ennå ikke slått fast for godt. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/Scanpix
OMFATTENDE REDNINGSAKSJON: Mannskaper holdt på i hele natt og i dag på skadestedet, og årsaken til ulykken er ennå ikke slått fast for godt. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media