Frykter varige skader

- En streik på mer enn to uker vil være skadelig for store deler av norsk industri. Det sier forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tror streiken blir kort

Cappelen er særlig bekymret for norske bedrifter som leverer varer til utenlandske bedrifters produksjon. - Mange bedrifter er i en leveransekjede der både leverandør og mottaker har små lagre. Ved en lengre konflikt kan tilliten til norsk leveringsdyktighet bli alvorlig rammet.

- Bekymringsfullt

Stadig flere norske bedrifter leverer sine produkter etter det såkalte just-in-time-prinsippet. Ved å ha hyppige leveringer og så små lagre som mulig, sparer bedriftene både penger og plass. Problemet oppstår når produksjonen stanser. I løpet av kort tid er bedriftene ute av stand til å forsyne sine kunder. Dermed kan både goodwill og kontrakter ryke. - I en globalisert verden er vi avhengige av å konkurrere om investeringer. Hvis investorene ser at det på grunn av arbeidskonflikter er tryggere å satse pengene i andre land, er det bekymringsfullt.

- Klarer ikke uker

Jo færre streikedager Norge har, desto bedre framstår det altså for utenlandske investorer. En langvarig streik kan gi enkelte av dem kalde føtter. Likevel frykter ikke Ådne Cappelen følgene av en kortvarig streik. Den kan til og med vise seg å bringe noe positivt med seg. - Hvis partene kommer fort ut av konflikten igjen, viser det at de klarer å løse konflikter, påpeker forskningssjefen. For den øvrige industrien er omfanget av streikens skader et spørsmål om tid. - Noen få dagers tapt produksjon klarer bedriftene å hente inn igjen, men to uker klarer de ikke, sier Ådne Cappelen. torgeir.lorentzen@dagbladet.no # BEKYMRET: Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.rykter varige skader # # - En streik på mer enn to uker vil være skadelig for store deler av norsk industri. Det sier forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå. # Av TORGEIR LORENTZEN # Cappelen er særlig bekymret for norske bedrifter som leverer varer til utenlandske bedrifters produksjon.

- Mange bedrifter er i en leveransekjede der både leverandør og mottaker har små lagre. Ved en lengre konflikt kan tilliten til norsk leveringsdyktighet bli alvorlig rammet.

- Bekymringsfullt


Stadig flere norske bedrifter leverer sine produkter etter det såkalte just-in-time-prinsippet. Ved å ha hyppige leveringer og så små lagre som mulig, sparer bedriftene både penger og plass.

Problemet oppstår når produksjonen stanser. I løpet av kort tid er bedriftene ute av stand til å forsyne sine kunder. Dermed kan både goodwill og kontrakter ryke.

- I en globalisert verden er vi avhengige av å konkurrere om investeringer. Hvis investorene ser at det på grunn av arbeidskonflikter er tryggere å satse pengene i andre land, er det bekymringsfullt.

- Klarer ikke uker


Jo færre streikedager Norge har, desto bedre framstår det altså for utenlandske investorer. En langvarig streik kan gi enkelte av dem kalde føtter.

Likevel frykter ikke Ådne Cappelen følgene av en kortvarig streik. Den kan til og med vise seg å bringe noe positivt med seg.

- Hvis partene kommer fort ut av konflikten igjen, viser det at de klarer å løse konflikter, påpeker forskningssjefen.

For den øvrige industrien er omfanget av streikens skader et spørsmål om tid.

- Noen få dagers tapt produksjon klarer bedriftene å hente inn igjen, men to uker klarer de ikke, sier Ådne Cappelen.