Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter «verdens farligste demning» skal kollapse. Vil ta livet av 500 000 mennesker

Overlevde IS-okkupasjon, men trues av forfall.

DEMNING: Irakiske og kurdiske styrker tok tilbake kontrollen over Mosul-demingen høsten 2014, men nå øker frykten for at demningens forfatning ikke vil tåle påkjenningen av vårens flomvann. Skulle den briste fullstendig kan det ifølge analysene koste 500 000 mennesker livet. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/NTB Scanpix
DEMNING: Irakiske og kurdiske styrker tok tilbake kontrollen over Mosul-demingen høsten 2014, men nå øker frykten for at demningens forfatning ikke vil tåle påkjenningen av vårens flomvann. Skulle den briste fullstendig kan det ifølge analysene koste 500 000 mennesker livet. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var mange som trakk et lettelsens sukk etter at kurdiske og irakiske styrker for halvannet år siden igjen tok kontrollen over Mosul-demningen i den nordlige delen av Irak.

Mange fryktet at terroristorganisasjonen IS, som hadde kontrollert den gigantiske konstruksjonen, skulle sabotere den - og med det ta livet av så mange som 500 000 sivile irakere.

Men nå er demningen på nytt truet, og denne gangen er det ikke eksterne krefter som setter en halv million menneskeliv i fare. Det er demningen i seg selv.

Frykter kollaps Avisa New York Times skriver denne uka at demningen, som tidligere har blitt omtalt som «verdens farligste demning», er i ferd med å bryte sammen.

USAs president Barack Obama snakket i forrige uke med den irakiske statsministeren, Haider al-Abadi, om viktigheten av å gjøre reparasjoner ved demningen før flomvannet kommer til våren.

FIRE METER UNDER VANN: Skulle dammen briste vil byen Mosul kort tid etter ligge under 19 meter vann. Bagdad, som ligger et stykke lenger ned langs Tigris, vil ha god tid på å forberede seg på flodbølgen, men deler av byen vil ved en fullstendig kollaps ligge under fire meter vann. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/NTB Scanpix
FIRE METER UNDER VANN: Skulle dammen briste vil byen Mosul kort tid etter ligge under 19 meter vann. Bagdad, som ligger et stykke lenger ned langs Tigris, vil ha god tid på å forberede seg på flodbølgen, men deler av byen vil ved en fullstendig kollaps ligge under fire meter vann. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/NTB Scanpix Vis mer

Det er også en frykt for at reparasjonene ikke vil komme tidsnok, og Obama ba al-Abadi om å advare innbyggerne som vil bli rammet av en eventuell kollaps om at en katastrofe kan inntreffe. Han la også vekt på viktigheten av eventuelle evakueringsplaner.

Skulle dammen briste vil byen Mosul kort tid etter ligge under 19 meter vann. Bagdad, som ligger et stykke lenger ned langs Tigris, vil ha god tid på å forberede seg på flodbølgen, men deler av byen vil ved en fullstendig kollaps ligge under fire meter vann.

Utfordringer Problemet med demningens forfall er todelt. For det første er det en teknisk utfordring å forsterke en konstruksjon som har et fundament bestående av kalkstein, gips og leire. Men reparasjonene byr også på politiske utfordringer.

Statsminister al-Abadi sliter med å balansere budsjettet, og det akutte behovet for reparasjoner kommer samtidig som bruker stadig større summer på på bekjempe IS.

Samtidig utfordres han politisk på hjemmebane av en rekke konservative politikere som helst vil se minst mulig vestlig involvering.

Italiensk tilbud Det italienske firmaet Trevi Group har kommet med et anslag på hva reparasjonene vil koste, og anslår disse til å bli på svimlende 3,4 milliarder norske kroner.

FRYKT: Avisa New York Times skriver denne uka at demningen, som tidligere har blitt omtalt som «verdens farligste demning», er i ferd med å bryte sammen. Foto: AP Photo/Jacob Silberberg/NTB Scanpix
FRYKT: Avisa New York Times skriver denne uka at demningen, som tidligere har blitt omtalt som «verdens farligste demning», er i ferd med å bryte sammen. Foto: AP Photo/Jacob Silberberg/NTB Scanpix Vis mer

En del av kostnadene vil bestå av sikkerhet for arbeiderne som skal utføre arbeid i et utsatt område, men forhandlingene pågår fortsatt.

Moktada al-Sadr, ministeren som har ansvaret for landets vannressurser, er en av statsministerens politiske motstandere, og er klar på at Irak ikke trenger hjelp fra Vesten. I alle fall ikke når det kommer til beskyttelse.

- Det er ikke noe behov for italienske styrker for å beskytte demningen, var beskjeden fra en av al-Sadrs rådgivere.

Bagdad fire meter under vann Demningen ligger omtrent 72 kilometer nord for Mosul. Etter at den ble bygget i 1980 har det blitt pumpet store mengder flytende sement og andre stoffer inn i demningen for å forsterke den. 

Amerikanerne har lenge jobbet med et prosjekt for å reparere demningen, men prosjektet har hatt motgang, blant annet på grunn av konflikt mellom amerikanske og irakiske myndigheter om hvordan det skal gjøres og hvem som skal finansiere det. I tillegg stoppet arbeidet helt opp da IS okkuperte demningen i august 2014.

1980:  Demningen ligger omtrent 72 kilometer nord for Mosul. Etter at den ble bygget i 1980 har det blitt pumpet store mengder flytende sement og andre stoffer inn i demningen for å forsterke den. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/NTB Scanpix
1980: Demningen ligger omtrent 72 kilometer nord for Mosul. Etter at den ble bygget i 1980 har det blitt pumpet store mengder flytende sement og andre stoffer inn i demningen for å forsterke den. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/NTB Scanpix Vis mer

Amerikanerne har ønsket å bygge en ny dam legger ned i Tigris-vassdraget i tilfelle kollaps, men irakerne har avslått forslaget, blant annet fordi de mener det er for kostbart. 

- I et verst tenkelig utfall kan en kollaps føre til en 20 meter høy flodbølge som vil ramme Mosul, noe som vil føre til store tap av menneskeliv og store materielle skader, skrev USAs ambassadør til Irak Ryan C. Crocker og general David H. Petraeus i et brev til Iraks  daværende statsminister Nouri al-Maliki i 2007

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media