Frykter verdens minste selvstendige republikk skal forsvinne i havet

«Alliansen av små øystater» ber storforurenserne ta klimaforandringene på alvor.

SYNKER: Det høyeste punktet på Nauru i Stillehavet er rundt ti meter over havet. De fleste av de 10 000 innbyggerne bor langs kysten. Foto: Torsten Blackwood / AFP Photo / NTB Scanpix
SYNKER: Det høyeste punktet på Nauru i Stillehavet er rundt ti meter over havet. De fleste av de 10 000 innbyggerne bor langs kysten. Foto: Torsten Blackwood / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere land i «Alliansen av små øystater» er sakte men sikkert i ferd med å bli enda mindre eller forsvinne helt på grunn av stigende havnivå.

Nå går de 43 medlemmene hardt ut mot land som India, Kina og USA under klimakonferansen i Doha. De mener de store forurenserne ikke tar klimaforandringene alvorlig nok.

- Før var værmønsteret forutsigbart. Det var en regntid og en tørkeperiode, en årlig syklus. Når det var tørke, var det minimalt. Nå er det annerledes, sier Kieren Keke om sin oppvekst på verdens minste selvstendige republikk, Nauru i Stillehavet, til CNN News.

Keke er utenriksminister i Nauru og leder for Alliance of Small Island States (AOSIS) under den pågående klimakonferansen i Doha i Qatar.

Stigende havnivå Nauru, som er 21 kvadratkilometer stor, har rundt 10 000 innbyggere som nesten alle bor langs kysten. Om situasjonen i Nauru nå sier Keke:

- Det er ingen forutsigbarhet, perioder med tørke kan være i seks eller sju år, og når stormene kommer er de mer intense. Kystlinja er i ferd med å erodere. Nå har folk havet rett utenfor døra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer