Frykter verdens minste selvstendige republikk skal forsvinne i havet

«Alliansen av små øystater» ber storforurenserne ta klimaforandringene på alvor.

SYNKER: Det høyeste punktet på Nauru i Stillehavet er rundt ti meter over havet. De fleste av de 10 000 innbyggerne bor langs kysten. Foto: Torsten Blackwood / AFP Photo / NTB Scanpix
SYNKER: Det høyeste punktet på Nauru i Stillehavet er rundt ti meter over havet. De fleste av de 10 000 innbyggerne bor langs kysten. Foto: Torsten Blackwood / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere land i «Alliansen av små øystater» er sakte men sikkert i ferd med å bli enda mindre eller forsvinne helt på grunn av stigende havnivå.

Nå går de 43 medlemmene hardt ut mot land som India, Kina og USA under klimakonferansen i Doha. De mener de store forurenserne ikke tar klimaforandringene alvorlig nok.

- Før var værmønsteret forutsigbart. Det var en regntid og en tørkeperiode, en årlig syklus. Når det var tørke, var det minimalt. Nå er det annerledes, sier Kieren Keke om sin oppvekst på verdens minste selvstendige republikk, Nauru i Stillehavet, til CNN News.

Keke er utenriksminister i Nauru og leder for Alliance of Small Island States (AOSIS) under den pågående klimakonferansen i Doha i Qatar.

Stigende havnivå Nauru, som er 21 kvadratkilometer stor, har rundt 10 000 innbyggere som nesten alle bor langs kysten. Om situasjonen i Nauru nå sier Keke:

- Det er ingen forutsigbarhet, perioder med tørke kan være i seks eller sju år, og når stormene kommer er de mer intense. Kystlinja er i ferd med å erodere. Nå har folk havet rett utenfor døra.

KLIMAMØTE: Nesten 200 land er samlet i Qatars hovedstad Doha til den 18. partskonferansen i FNs klimakonvensjon, COP18. Her FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: Fadi Al-Assaad / Reuters / NTB Scanpix
KLIMAMØTE: Nesten 200 land er samlet i Qatars hovedstad Doha til den 18. partskonferansen i FNs klimakonvensjon, COP18. Her FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: Fadi Al-Assaad / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Lavtliggende atoller rundt om i Stillehavet forsvinner sakte, sier Keke.

I 2007 kom et internasjonalt klimaforandringspanel fram til at havnivået vil stige mellom 18-59 centimeter i løpet av dette århundret.

Mange forskere har imidlertid hevet tallet til en meter etter at det viste seg at isen i Arktis smelter betydelig raskere enn forventet.

Tøffere tiltak Blant de mest truede øyene er Marshall Islands som ligger halvveis mellom Hawaii og Papua New Guinea. Det høyeste punktet på øyene er omtrent ti meter over havnivå, og hovedstaden Majuro ligger bare omtrent en meter over havnivå.

I Nauru er det høyeste punktet på øya rundt 60 meter over havet, og den nærmeste naboen er nesten 300 kilometer unna.

Alliansen for de små øystatene ønsker nå tøffere tiltak for å begrense forurensingen og ber delegasjonen i Doha om å heve sine ambisjoner før en rekke av øystatene rett og slett forsvinner. 

Klimamøtet i Doha skal etter planen være ferdig fredag 7. desember, men foreløpig er ikke alliansen spesielt optimistiske:

- Vi begynner den siste uken av forhandlingene i Doha med nøktern erkjennelse av at tiden renner ut for å hindre tap av hele nasjoner og andre katastrofer for våre medlemmer og verden rundt, skriver de i en pressemelding mandag.

FORSVINNER?: Utenriksminister på Nauru i Stillehavet frykter øya, og en rekke andre øystater er i ferd med å forsvinne, og ber om at klimaforandringene tas på alvor. Foto: Google Satelite
FORSVINNER?: Utenriksminister på Nauru i Stillehavet frykter øya, og en rekke andre øystater er i ferd med å forsvinne, og ber om at klimaforandringene tas på alvor. Foto: Google Satelite Vis mer