Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Frykter «verst tenkelige scenario»

Professor Jonathan D. Quick mener coronaviruset oppsto på verst tenkelige tidspunkt. Nå frykter han en pandemi.

FRYKTER PANDEMI: Eksperter frykter at det kan bryte ut en pandemi. Foto: AFP / NTB scanpix
FRYKTER PANDEMI: Eksperter frykter at det kan bryte ut en pandemi. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Professor Jonathan D. Quick har sittet i styret i Global Health Council og er forfatteren av boka «The End of Epidemics».

Overfor The Guardian gir han det beste og verste tenkelig scenarioet om coronavirus-utbruddet:

- Det beste hadde vært om situasjonen i Kina var under kontroll, at viruset ikke spres til andre land og at epidemien dør ut. Det verste hadde vært at utbruddet blir globalt og at sykdommen sirkulerer permanent i befolkningen.

Han frykter at det vil oppstå en pandemi - som betyr at sykdommen truer forskjellige deler av verden samtidig.

- Det verst tenkelige scenarioet blir mer og mer sannsynlig. Om det blir en pandemi, er spørsmålet hvor ille det vil bli og hvor lenge det vil vare. Vi kan ha undervurdert hvor lenge en person er smittsom og de forskjellige måtene viruset spres på, sier han.

- Forstår ikke alvoret

Men om det verste skulle skje, er det grep å ta, ifølge eksperten.

- Vi kan mobilisere helsemyndighetene og komme med anbefalinger til befolkningen, ha fornuftige reiseråd, og sørge for at helsearbeiderne er årvåkne - at de ikke sender hjem potensielle smittebærere. Men ut fra tidligere erfaringer, er det sannsynlig at helsemyndigheter og befolkningen for øvrig forblir uvitende om eller ikke forstår faren viruset utgjør.

Viruset oppsto først i Wuhan i Hubei-regionen i Kina, og har seinere spredd seg til flere verdensdeler.

Ifølge Quick var et utbrudd av et nytt patogen uunngåelig, men han understreker at dette skjedde på det verst tenkelige stedet på det verste tidspunktet.

- Wuhan er en stor by og et knutepunkt. De første tilfellene oppsto rett før Lunar New Year-feiringa i Kina, som medførte at mange var på reise for å besøke familie.

SMITTSOMT: Helseminister Bent Høie sier Norge var forberedt på coronaviruset, og mener fortsatt beredskapet for viruset er bra. Reporter: Marie Røssland. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Ikke forberedt

For fem måneder siden ble det opprettet en global epidemisk beredskap som måles etter Global Health Security-indeksen. Her rangeres land etter seks punkter: forebygging, respons, helsevesen, risikomiljø, hvor raskt virus oppdages og overholdelse av internasjonale standarder.

Ingen land scorer perfekt på alle seks.

- Indeksen i seg selv er et stort framskritt, fordi vi nå kan se hva hvert land er svake på når det gjelder beredskap, sier han.

Quick påpeker at færre enn ett av tre land er i nærheten av å være forberedt på en epidemi, noe som gjør resten av verden sårbar.

- Du er bare så trygg som det minst trygge landet. Vi må investere mer i beredskap, og vi trenger at lederne våre engasjerer seg - på tvers av offentlig og privat sektor.

- Tida renner ut

Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart om at verden ikke er godt nok forberedt på et massivt utbrudd av viruset, men vil ikke kalle utbruddet en pandemi.

Paul Hunter, professor i medisin ved University of East Anglia, er blant dem som er bekymret.

- Tida for å kontrollere viruset er i ferd med å renne ut, har han tidligere uttalt til The Guardian.

Han mener vippepunktet for evnen til å forhindre en global pandemi, virker mye nærmere enn tidligere.

Nesten 90 000 mennesker er smittet av viruset på verdensbasis og nærmere 3000 har omkommet. I Norge er 19 personer smittet av viruset, men ingen skal være alvorlig syke.

Både Utenriksdepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye.

- Viruset smitter ved dråpesmitte. Man må være relativt nær for at det skal smitte. Det er også spekulert i om det er luftsmitte, og da er det enda mer smittsomt. Men vi tror det spiller en liten rolle, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune.

Han mener risikoen for å bli smittet på reise i et utbruddsområdet er lav.

Hele Norges coronakart