Frykter villsmitte: - Omfattende

Nord- og Sør-Fron har pågående smitteutbrudd. Kommuneoverlegen håper smittetallene går ned i tide før julefeiringen.

HÅPER Å FÅ NED SMITTEN: Kommuneoverlege Anders Brabrand i Nord-Fron og Sør- Fron har iverksatt tiltak for å få ned smitten til jul. Foto: Geir Olsen / NTB
HÅPER Å FÅ NED SMITTEN: Kommuneoverlege Anders Brabrand i Nord-Fron og Sør- Fron har iverksatt tiltak for å få ned smitten til jul. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 000 +383
innlagt 132 -21
døde 522 +5
påvist smittet 95 600 000+514.0K
døde 2 040 000 +9.3K
Se mer

Hundre personer sitter nå i isolasjon i kommunene Nord-Fron og Sør-Fron i Gudbrandsdalen etter å ha fått påvist covid-19. I tillegg er mellom 500 og 600 personer i karantene.

- Ja, det er mye smitte hos oss. Det er to separate utbrudd, sier kommuneoverlege Anders Brabrand til Dagbladet.

Det ene utbruddet er tilknyttet et asylmottak på Vinstra, som begynte for fire uker siden. Her har kommunen kontroll, forklarer kommuneoverlegen.

- Så gikk det ett døgn før vi fikk et nytt, stort smitteutbrudd i to barnehager. Flere barn og ansatte ble smittet, som igjen har smittet sine familier, sier Brabrand.

- Det er to omfattende utbrudd med kort tids mellomrom i to små kommuner. Den opprinnelige smittekilden er ikke bekreftet. På Vinstra er teorien at smitten kom fra asylsøkere som ble flyttet fra andre mottak. I barnehagene er smittekilden ukjent.

Lite symptomer

Som følge av at hundrevis er i karantene, har noen ikke-nødvendige tjenester måtte stenge ned. Men kommuneoverlegen understreker at alle nødvendige tjenester er opprettholdt.

- Det pågår en kjempeinnsats på testing. Kommunene tester mellom 150 og 200 personer daglig, sier han.

Han forklarer at tallene er «kjempehøye» nå, fordi ett barn rakk å smitte mange før smitten ble oppdaget, fordi de ikke har fått symptomer.

- Vi tester alle nærkontakter med en gang, og så på nytt igjen. Vi har sett at mange av barna ikke har hatt symptomer, så derfor har det vært vanskelig spore. Derfor tester vi heller med en gang, enn å vente.

Blant tiltakene for å få tallene ned, er anbefalinger om å ikke reise på hjemmebesøk og unngå reiser til arrangementer utenfor kommunen - med unntak av begravelser.

CORONA-JULA: Disse reglene og anbefalingene gjelder i julen. Video: Regjeringen og NTB Vis mer

Har stengt ned

Svømmehaller og gruppetrening er stengt. Fritidsaktiviteter er avlyst. Det er også iverksatt et strengere karanteneregime, der familie må i ventekarantene fram til testresultatet foreligger.

Kommuneoverlegen er ikke bekymret for økt smitte både til og fra hyttereisende.

- Vi har ikke sett smitte mellom hyttefolk og lokalbefolkning. Bekymringen er knyttet til smitte i lokalmiljøet. De har sine nettverk. Nå sporer vi smitteveiene, og har kontroll. Men vi er redd for å få villsmitte og vil unngå det.

Kommuneoverlegen er tydelig på at han håper å få smittetallene ned i tide til julefeiringen.

- Nå har vi bedt folk om å ikke reise på besøk til hverandre, så det blir ingen normal førjulstid. Så håper vi å få tallene ned før jul. Det er for tidlig å si noe om julefeiringen, men fortsetter tallene på dette nivået inn mot jul, blir det ingen vanlig julefeiring.

Han understreker at folk er flinke til å teste seg, og at han dermed har håp om at smittetallene peker nedover allerede i begynnelsen av neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer