Frykter vindmøllene skal rasere norgeskysten.

Vindkraftdemonstranter aksjonerer på Vestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vindkraftmotstanderne forbereder demonstrasjoner når NVE med direktør Agnar Aas i spissen kommer på befaring tirsdag.

Det blir motstandernes siste anledning til å stanse det gigantiske Havsulprosjektet utenfor kysten av Møre og Romsdal, det største som er planlagt i Europa.


Utbyggingen av de tre Havsul-anleggene I, II og IV er beregnet til 1.500 MW. Det største planlagte vindkraftanlegget i Danmark er til sammenligning planlagt til 200 MW.

– Raserer kysten

– Vi i Vindmøllefritt Giske og Stopp raseringen av kysten vil lage vårt eget program fordi vi ikke aksepterer at kysten av Møre og Romsdal raseres på denne måten, sier nestleder i Stopp raseringen av kysten, Toril Helen Molnes, til NTB.


Hun sier at organisasjonene bak demonstrasjonen ikke er imot vindkraft generelt, men vil ha vindturbinene plassert minst fem mil fra kysten eller på mindre kontroversielle områder på land.

– I dette tilfellet er det en naturskjønn kyststripe som ødelegges av 178 store vindturbiner. Jeg kan ikke tenke meg at dette vil bli akseptert av myndighetene, sier Molnes, som sammen med de øvrige lederne i de to organisasjonene i Giske mobiliserer folket til kamp tirsdag.

Hun understreker at det er lagt opp til en fredelig demonstrasjon med plakater og musikk.

PROTESTER: Fra folkemøtet i Giske kommune på Sunnmøre der skepsisen til 178 vindmøller utenfor kommunen er stor. På NVEs orienteringsmøte markerte mange sin motstand med å synge "Mellom bakkar og berg..." mens de markerte motstanden med plakater med teksten "Nei til Havsul". I forgrunnen Toril Molnes fra Giske som leder organisasjonen "Stopp raseringen av kysten". Foto: Kjell Herskedal/SCANPIX
PROTESTER: Fra folkemøtet i Giske kommune på Sunnmøre der skepsisen til 178 vindmøller utenfor kommunen er stor. På NVEs orienteringsmøte markerte mange sin motstand med å synge "Mellom bakkar og berg..." mens de markerte motstanden med plakater med teksten "Nei til Havsul". I forgrunnen Toril Molnes fra Giske som leder organisasjonen "Stopp raseringen av kysten". Foto: Kjell Herskedal/SCANPIX Vis mer

Omstridt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har invitert til sluttbefaring på Havsul I, II og IV 26. og 27. juni. Både grunneiere og rettighetshavere er invitert med på befaringen som starter i Giske kommune utenfor Ålesund tirsdag morgen. Befaringen ender opp på Atlanterhavsveien i Eide/Averøy kommuner onsdag.


Det er i starten og slutten av befaringen at kontroversene er størst, men i Møre og Romsdal er det også motstand mot utbyggingen generelt. Ikke minst protesterer reiselivsbransjen kraftig.

Seniorrådgiver Nils Henrik Johnson i NVE sier til NTB at størrelsen på utbyggingen og det forholdet at det skal bygges i sjøen, byr på utfordringer for NVE. Det har ikke tidligere vært bygd i nærheten så store vindkraftanlegg som dette i Norge, og det har aldri tidligere vært bygd anlegg i sjøen, bortsett fra noen pilotprosjekter.Til høsten

– Avgjørelsen vil bli tatt i løpet av høsten. Slik det ser ut nå er det lengst i sør (Havsul II) og lengst i nord (Havsul IV) motstanden er størst. Det er lokal motstand, motstand knyttet til fiskeri og fugleliv og motstand knyttet til reiseliv, sier Johnson.

Blant kommunene er det ulike reaksjoner. For Havsul IV – Hustadvika ved Atlanterhavsveien – er for eksempel Averøy kommune sterk motstander av en utbygging, mens Eide kommune har sagt ja. Grensen mellom de to kommunene ligger på selve Atlanterhavsveien.

Atlanterhavsveien er også kontroversiell i forhold til statusen som nasjonal turistvei, i 2006 utpekt av Forbes som verdens vakreste reisemål for bilturister, foran Kystveiene i Nord-Irland, Himalaya fra Manali til Leh og veien langs Gibb-elven i Australia.

(NTB)