Økning i luftveisinfeksjoner:

Frykter vinterkrise: - Vanskelig måned

Det er ukjent hvordan RS-virus og andre luftveisinfeksjoner vil ramme helsevesenet i høst- og vintersesongen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter en dobbel belastning som følge av covid-19 pandemien.

HELDIGE ELLER UHELDIGE? Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en økning i antall påviste smittetilfeller av RS-virus i den svenske regionen Uppsala. Helsemyndighetene i Sverige kommer nå med et klart råd til foreldre med unge barn, og erklærer RS-viruset som en epidemi.

- Vi anbefaler at du holder barn under seks måneder hjemme så mye som mulig, og gjerne også eldre søsken, som ellers hadde gått på førskolen, sier smittevernlege Johan Nöjd i en pressemelding.

- Alvorlig situasjon

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Nöjd råder om å unngå sosiale sammenhenger der små barn er involvert.

- Familier med små barn bør fortsette å oppføre seg som under covid-19-pandemien: Sosialisere med nærmeste krets, holde avstand når det er mulig, vaske hendene ofte og nyse i armhulen, sier Nöjd.

Lokale myndigheter har besluttet å sende ut en SMS til samtlige som har født det siste året.

- Dette er et veldig uvanlig tiltak, men situasjonen er alvorlig og på denne måten når vi ut til mange, sier Mikael Köhler, direktør for helse og medisin i Uppsala.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer