Økning i luftveisinfeksjoner:

Frykter vinterkrise: - Vanskelig måned

Det er ukjent hvordan RS-virus og andre luftveisinfeksjoner vil ramme helsevesenet i høst- og vintersesongen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter en dobbel belastning som følge av covid-19 pandemien.

HELDIGE ELLER UHELDIGE? Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en økning i antall påviste smittetilfeller av RS-virus i den svenske regionen Uppsala. Helsemyndighetene i Sverige kommer nå med et klart råd til foreldre med unge barn, og erklærer RS-viruset som en epidemi.

- Vi anbefaler at du holder barn under seks måneder hjemme så mye som mulig, og gjerne også eldre søsken, som ellers hadde gått på førskolen, sier smittevernlege Johan Nöjd i en pressemelding.

- Alvorlig situasjon

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Nöjd råder om å unngå sosiale sammenhenger der små barn er involvert.

- Familier med små barn bør fortsette å oppføre seg som under covid-19-pandemien: Sosialisere med nærmeste krets, holde avstand når det er mulig, vaske hendene ofte og nyse i armhulen, sier Nöjd.

Lokale myndigheter har besluttet å sende ut en SMS til samtlige som har født det siste året.

- Dette er et veldig uvanlig tiltak, men situasjonen er alvorlig og på denne måten når vi ut til mange, sier Mikael Köhler, direktør for helse og medisin i Uppsala.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.