Økning i luftveisinfeksjoner:

Frykter vinterkrise: - Vanskelig måned

Det er ukjent hvordan RS-virus og andre luftveisinfeksjoner vil ramme helsevesenet i høst- og vintersesongen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter en dobbel belastning som følge av covid-19 pandemien.

HELDIGE ELLER UHELDIGE? Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Det er en økning i antall påviste smittetilfeller av RS-virus i den svenske regionen Uppsala. Helsemyndighetene i Sverige kommer nå med et klart råd til foreldre med unge barn, og erklærer RS-viruset som en epidemi.

- Vi anbefaler at du holder barn under seks måneder hjemme så mye som mulig, og gjerne også eldre søsken, som ellers hadde gått på førskolen, sier smittevernlege Johan Nöjd i en pressemelding.

- Alvorlig situasjon

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Nöjd råder om å unngå sosiale sammenhenger der små barn er involvert.

- Familier med små barn bør fortsette å oppføre seg som under covid-19-pandemien: Sosialisere med nærmeste krets, holde avstand når det er mulig, vaske hendene ofte og nyse i armhulen, sier Nöjd.

Lokale myndigheter har besluttet å sende ut en SMS til samtlige som har født det siste året.

- Dette er et veldig uvanlig tiltak, men situasjonen er alvorlig og på denne måten når vi ut til mange, sier Mikael Köhler, direktør for helse og medisin i Uppsala.

Følger situasjonen

Også i Norge har luftveisinfeksjoner som RS-virus fått fotfeste. Antallet som fikk påvist smitte av RS-viruset, steg med nær 50 prosent fra uke 39 til 40.

Siden de aller minste har vært lite borti vanlige virus og mangler immunitet på grunn av coronatilværelsen det siste året, venter FHI en større bølge av luftveisinfeksjoner hos små barn denne vinteren.

- Når vi går inn i høst og vintermånedene er det vanligvis mer av luftveisinfeksjoner generelt, og influensasesongen står også for tur. Hva dette vil bety for ting som belastningen på sykehusene vil avhenge av hvor stor økning vi får i antallet som trenger helsehjelp på sykehus samlet sett, sier avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, til Dagbladet.

Hun opplyser at de følger situasjonen tett, både når det gjelder influensa og covid-19, og andre luftveisinfeksjoner som RS-virus. FHI vil utarbeide modelleringer for å se på hvordan dette kan utvikle seg framover.

- God overvåking for luftveisinfeksjoner generelt og influensa, covid-19 og RS spesielt, er viktig for å få en god situasjonsforståelse, blant annet med hensyn til beredskapen for belastning på sykehusene framover, sier Vold.

FØLGER TETT: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, under en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB
FØLGER TETT: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, under en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Stor usikkerhet

RS-virus forårsaker utbrudd hver vinter. Vanlige kjennetegn er symptomer på vanlig forkjølelse, med hoste og feber. Nesten alle barn har gjennomgått RS-virusinfeksjon før to års alder, men det er også vanlig med reinfeksjon.

- Hvordan tror dere at tallene på sykehusinnleggelser vil se ut i månedene framover?

- Det er vanligvis flere innleggelser forårsaket av luftveisinfeksjoner i høst- og vinterhalvåret. Det er stor usikkerhet rundt akkurat hvor mange innleggelser det vil bli, men sykehusene har gode rutiner for å forberede seg på at det blir en økning i den sesongen vi nå er inne i, sier hun.

Vold opplyser at vi kan være mer utsatt for sykdom enn vi er i en normalsituasjon, som følge av at immunapparatet vårt har ikke vært utsatt for like mye smitte som det pleier.

Regjeringen fjerner «de aller fleste nasjonale smitteverntiltak» lørdag 25. september klokka 16.00. Slik skal «sjefen sjøl» markere åpninga av Norge. Video: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

- Erfaring fra andre land tyder på at utbrudd med enkelte smittestoffer kan bli betydelig, for eksempel for RS-virus. Hvordan vinterens influensautbrudd vil se ut, er for tidlig å si, sier hun.

Kan bli etterslep

Hos de minste barna, særlig de under 1 år, kan RS-viruset føre til bronkiolitt, en betennelse i nedre luftveier som kan gi pustevansker og behov for innleggelse i sykehus. Mellom 1000 og 2000 barn i alderen 0–5 år blir innlagt for RS-virusinfeksjon årlig, ifølge FHI.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det allerede er mange innleggelser.

- Det kan bli et etterslep i og med at småsøsken til de aller minste kanskje ikke har vært borte i dette viruset og derfor ikke er immune. Man kan få en større spredning i barnehager enn det man hadde ellers, sier han.

STØRRE SPREDNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi kan få en større spredning av RS-virus som følge av at færre enn vanlig er immune. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØRRE SPREDNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi kan få en større spredning av RS-virus som følge av at færre enn vanlig er immune. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nakstad understreker at rådet om å holde barna hjemme når de er syke, fortsatt gjelder.

- Det er nettopp for at vi ikke skal få disse kraftige bølgene med luftveisvirus utover høsten og vinteren. Dette er en situasjon man følger veldig nøye med på, og så gjenstår det å se hvor langvarig dette blir og hvor mange samtidige alvorlige sykdomstilfeller vi får med RS-virus, sier Nakstad.

HØYERE RISIKO: Mennesker som er smittet med både covid-19 og vanlig influensainfeksjon samtidig mer enn dobler risikoen for å dø. Foto: NTB Vis mer

En vanskelig måned

Ifølge FHI viser overvåkingen fra forrige uke at influensaaktiviteten i Norge er svært lav. Det ble påvist influensavirus i fem tilfeller forrige uke. Samtlige var importtilfeller.

Det er foreløpig ikke registrert noen nye innleggelser i sykehus og intensivavdelinger med influensa i Norge i sesongen 2021–22.

- Influensasesongen begynner vanligvis i januar og varer ut februar. Det er en vanskelig måned for alle sykehus i Nord-Europa. Det pleier å være en god del innlagte pasienter, og det er en situasjon man forbereder seg på i norsk helsevesen hvert eneste år, sier Nakstad.

Han mener at problemet oppstår hvis det er mange coronapasienter på sykehus i tillegg.

- Da kan det bli en dobbel belastning på infeksjonsavdelinger, og ikke minst på de avdelingene som behandler de dårligste pasientene. Men vi vet ikke hvordan det blir. Jeg tror nok norsk helsetjeneste forbereder seg godt og følger veldig nøye med, sier han.

Nakstad legger til at vi har mange tiltak vi potensielt kan ta i bruk ved behov.

- Influensavaksine er ett viktig tiltak, coronavaksine er et annet. Og så har vi blitt gode på smittevern i sykehus, på eldreinstitusjoner og ellers i samfunnet. Vi har mange virkemidler vi kan bruke hvis vi ser at det blir mange alvorlig syke når vi nærmer oss jul, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer