Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter viruset som ikke kan behandles: - Seoul er blitt en spøkelsesby

Titusenvis avlyser reiser, og offentlige plasser tømmes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Viruset Middle East respiratory syndrome (MERS) har så langt krevd elleve menneskeliv i Sør-Korea, ifølge Korea Herald.

3680 personer er i karantene, og 126 mennesker er bekreftet smittet av den farlige luftveissykdommen, som skaper frykt i landet.

Bildene fra den yrende storbyen Seoul, med over ti millioner innbyggere, forteller også at frykten for epidemien er høyst til stede i landet.

- En spøkelsesby Overalt er det arbeidere i heldekkende infeksjonsbeskyttende drakter. De sprayer gater, kinosaler, og hele nabolag med antiseptiske stoffer.

- Seoul er en spøkelsesby, skriver Telegraphs reporter i byen.

Store arrangementer i byen er avslyst, og 2400 skoler er stengt som følge av utbruddet.

På bilder fra T-banestasjon, der millioner av mennesker vanligvis ferdes daglig, viser tomme områder. Mange butikker opplever lavere omsetning og færre kunder. Flere enn 54 000 reisende har avlyst planlagte turer til Sør-Korea denne måneden, ifølge turistmyndighetene i landet.

Samtidig har sørkoreanske myndigheter oppfordret folk til å vende tilbake til hverdagslige rutiner.

- Det er færre bekreftede nye saker, og det er liten risiko for luftsmitte eller at viruset spres seg utenfor sykehus. Derfor ber vi folk om å overvinne frykten og fortsette med hverdagen, skriver helsemyndighetene i en uttalelse.

Det er fryktet at sykdommen skal spre seg fritt blant folk, og ifølge Korea Herald fryktet eksperter at dette allerede kan ha skjedd. Bakgrunnen for dette er usikkerheten om hvor en 36 år gammel politimann kan ha fått sykdommen fra.

Ingen behandling MERS ble påvist i Sør-Korea den 20. mai. Sørkoreanske myndigheter sier at alle de syke har blitt smittet av personer som allerede bar på viruset.

Det finnes ingen kur, ingen medisiner til behandling og ingen vaksine til forebygging av MERS, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Og viruset antas å være mer dødelig enn SARS-viruset som oppsto i Kina i 2002.

Over 8000 mennesker ble smittet av SARS, og 800 døde.

Undersøkelser viser foreløpig at inkubasjonstiden (tiden fra smitte til man blir syk) er et sted mellom to og 14 dager, men de fleste får symptomer etter tre til fire dager.

Man antar at kameler og dromedarer er reservoaret til viruset og at mennesker smittes av viruset gjennom direkte eller indirekte kontakt med syke dromedarer/kameler.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det hittil ikke påvist tilfeller av MERS i Norge.

Viruset er derimot påvist i 25 andre land:

Egypt, Iran, Jordan, Kuwait, Libanon, Oman, Qatar, Saudi Arabia, De arabiske eirater, Algerie, Tunisia, Østerrike, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Tyrkia, Storbritannia, Kina, Korea, Malaysia, Filippinene og USA

SPRAYER: Antiseptisk middel blir sprayet i et teater. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE/NTB scanpix
FLERE DØDE: Et helt nabolag i Seoul blir desinfisert. Elleve personer er så langt døde. Foto: Seo Myeong-gon/Yonhap via AP/NTB scanpix
TOMME PLASSER: Åpne plasser i det offentlige rom, er noe mange unngår i frykt for å bli smittet av MERS. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix
NYTT DØDSFALL: Over 3000 mennesker er i karantene, og 126 mennesker er påvist smittet av sykdommen i Sør-Korea. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix
MILLIONBY: Over ti millioner mennesker bor i Sør-Koreas hovedstad, men kjøpesentre og butikker opplever tøffe tider med epidemien. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix
PROBLEMER: Utbruddet er spesielt ille for turismen i landet. Titusenvis av reisende har avlyst turer til landet. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/NTB scanpix
TOM METRO: Ingen sild i tønne på T-banen i disse dager. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix
STENGT: Sykehus og skoler er blitt stengt som følge av MERS. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE/NTB scanpix

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!