Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligblokk evakuert i Hongkong:

Frykter viruset spres gjennom kloakkrør

En høyblokk i Hongkong ble tirsdag evakuert etter frykt for at viruset spres mellom leiligheter via et ødelagt kloakkrør.

EVAKUERES: Et barn venter på å bli evakuert fra høyblokken Hong Mei House i Hongkong, etter at flere beboere har fått påvist smitte. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix
EVAKUERES: Et barn venter på å bli evakuert fra høyblokken Hong Mei House i Hongkong, etter at flere beboere har fått påvist smitte. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Alarmen gikk da en kvinne på 62 år fikk påvist smitte ei uke etter at en mann i en av leilighetene ti etasjer over ble erklært syk, skriver CNN.

I kvinnens leilighet ble det funnet en skade på kloakkrøret, og myndighetene frykter nå at smitte kan ha spredd seg fra mannens leilighet gjennom kloakken.

Kvinnens far, sønn og sønnens kone har også fått påvist smitte i ettertid.

Om det skulle vise seg at røret er smittekilden vil det i tilfellet ikke være første gang dette skjer i tett befolkede Hongkong. Da Sarsviruset herjet som verst i 2003 var kloakksystemet en stor smittekilde, og i en enkelt boligblokk spredde viruset seg gjennom kloakkrørene og resulterte i 300 smittede og 42 dødsfall.

AVSPERRET: En politimann holder vakt utenfor den delvis evakuerte boligblokken i Hongkong. Foto: Anthony WALLACE / AFP / NTB scanpix
AVSPERRET: En politimann holder vakt utenfor den delvis evakuerte boligblokken i Hongkong. Foto: Anthony WALLACE / AFP / NTB scanpix Vis mer

Kan ha havnet i ventilasjonssystemet

På en pressekonferanse tirsdag sa mikrobiolog Yuen Kwok-yung at han mener det er sannsynlig at beboerne kan ha blitt smittet som følge av defekten i kloakkrøret.

- Siden kloakkrøret er koblet til et lufterør er det veldig stor sannsynlighet for at viruset, gjennom avføring, kan ha blitt ført gjennom vifta og ned i toalettet, sa Kwok-yung.

I frykt for at dette viser seg å stemme har myndighetene derfor evakuert alle beboerne som er koblet til det aktuelle kloakkrøret i den 30 etasjer høye bygningen.

- Vi er ikke sikre på at dette er smittekilden. Det kan også være gjennom dråpesmitte eller kontakt, sa Wong Ka-hing fra helsemyndighetene i landet til AFP ifølge Newsweek.

VIRUSFRYKT: Ifølge AFP er det mer enn 100 beboere som er evakuert fra boligblokken Hong Mei House i frykt for at kloakkrøret kan ha ført smitte inn i leiligheter. Foto: Anthony WALLACE / AFP / NTB scanpix
VIRUSFRYKT: Ifølge AFP er det mer enn 100 beboere som er evakuert fra boligblokken Hong Mei House i frykt for at kloakkrøret kan ha ført smitte inn i leiligheter. Foto: Anthony WALLACE / AFP / NTB scanpix Vis mer

Smitter i hovedsak ved kontakt

Det nye coronaviruset, som nylig fikk navnet Covid-19, er et hittil ukjent virus, men har visse genetiske likheter med Sarsviruset (SARS-CoV). Begge virusene tilhører coronavirusfamilien.

Selv om Sarsviruset viste seg å smitte gjennom avføring, er det imidlertid ikke slått fast at det nye viruset smitter på samme måte. Viruset, som ble påvist for første gang i den kinesiske byen Wuhan i desember er fortsatt ganske nytt for forskerne, og det undersøkes om viruset faktisk kan smitte gjennom avføring.

I KARANTENE: Nærmere 4000 passasjerer holdes i karantene på et cruiseskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer

Det er slått fast at viruset hovedsakelig smitter på tre forskjellige måter, ifølge Folkehelseinstituttet. Gjennom luften, ved at noen nyser eller hoster slik at viruset for eksempel pustes inn. Det smitter også ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre, eller ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander.

Dermed kan viruset har spredd seg gjennom boligblokken også ved menneskelig kontakt, eller for eksempel via knappene i heisen.

TRUET: En av teoriene er at pangoliner som denne fungerer som såkalte mellomverter, som bidrar til å overføre viruset fra dyr til mennesker. Foto Rosland Rahman / AFP / NTB scanpix
TRUET: En av teoriene er at pangoliner som denne fungerer som såkalte mellomverter, som bidrar til å overføre viruset fra dyr til mennesker. Foto Rosland Rahman / AFP / NTB scanpix Vis mer

Kan ha blitt smittet av pangoliner

En av hovedteoriene er at viruset smittet fra dyr til mennesker for første gang på et fiskemarked i byen Wuhan i Kina.

Ifølge New York Times er en av mulighetene at viruset har smittet mennesker via en truet dyreart som heter pangoliner.

Pangolinene er sterkt truet, og blir ulovlig solgt på markeder rundt om i hele Kina på fordi mange tror de har medisinske egenskaper.

BESLAGLAGT: Denne pangolinen, og 96 andre, ble beslaglagt av en toller i Thailand. Foto: Reuters / NTB scanpix
BESLAGLAGT: Denne pangolinen, og 96 andre, ble beslaglagt av en toller i Thailand. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Kinesiske forskere publiserte i oktober en rapport som viste at pangoliner ved tidligere anledninger har smittet mennesker med andre typer coronavirus, og det er dette som nå er bakgrunnen for at flere forskere nå mistenker at pangolinene kan bære viruset.

På fredag publiserte flere kinesiske helsetopper en rapport som viser at de har påvist et virus hos pangolinene som er 99 prosent likt som coronaviruset som nå herjer, ifølge Xinhua.

New York Times skriver også at den ulovlige omsetningen av dyra kan ha bidratt til å spre viruset, dersom det nå viser seg at pangolinene er en smittekilde.

Totalt er det torsdag 1355 personer som har mistet livet etter å ha blitt smittet. Det er imidlertid bare to dødsfall som har funnet sted utenfor Kinas grenser. Ett av dem i Hongkong.