Frykter VM-terror

PARIS (Dagbladet): Sikkerheten under det kommende fotball-VM er stadig det store spørsmålet vel tre uker før avspark. Funnet av en bombe og arrestasjonen av åtte GIA-sympatisører i London øker igjen terrortrusselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet frykter spesielt islamister, korsikanere og baskere.

- Alle kan ha til hensikt å slå til, sier generalinspektør René-Georges Querry til avisa Le Journal du Dimanche. Fristelsen kan bli for stor. Begivenheten er for enorm og mediedekningen deretter. Parabolantennene når helt til Algerie. De væpnede islamske grupper i Algerie, GIA, er mest trolige til å gå til aksjon.

Som i 95

Dette inntrykket forsterkes av funnet denne uka av en bombe foran televerkets kontor i Paris. Den ble oppdaget og tilintetgjort før den eksploderte. Bomben var nøyaktig maken til dem som ble benyttet under terrorbølgen i Paris i 1995, i en gassbeholder med sprengstoff, svart krutt og spiker.

I tillegg ble åtte personer arrestert i London denne uka, og ifølge britisk presse tilhører de GIA og planla attentater under VM.

- Vi skulle gjerne ha vært den bomben foruten, vedgår Querry.

Elitestyrker

Politiet hevder likevel å ha sikkerheten under kontroll. Hvert lag vil bli fulgt av elitestyrker fra politiet eller de militære gendarmene. Drillos' hotell i La Baule og alle andre steder de skal bo blir finkjemmet av politi med spesialtrenede bombehunder. Men politiet er mindre engstelige for dem enn for eksempel for Irans lag.

6000 sikkerhetsfunksjonærer og 15000 politimenn er mobilisert under VM. I tillegg kommer 5000 stadion-ere, som skal ta seg av fansen. Hvert land har med seg politi som skal hjelpe fransk politi med dette.