Angrepet på Kongressen

Frykter voldelig demo: - Redd

Det ventes at hundrevis skal strømme til Washington D.C. lørdag for å støtte de som angrep Kongressen for ni måneder siden.

GJERDER: Politiet tar ingen sjanser, og nye gjerder og barrikader settes opp rundt Kongressen. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite / NTB
GJERDER: Politiet tar ingen sjanser, og nye gjerder og barrikader settes opp rundt Kongressen. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): - Hvis dere ikke sloss som bare helvete, så kommer dere ikke til å ha et land lenger.

Daværende president Donald Trump holdt et stort folkemøte i Washington D.C. onsdag 6. januar. Han hadde tapt valget, men ville ikke erkjenne det.

Han oppfordret folkemengden til å gå til Kongressen, hvor siste spiker i kista på Trumps presidentskap skulle settes. Kongressen og visepresident Mike Pence skulle godkjenne valgresultatet samme dag.

Kort tid seinere brøt kaoset ut.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

600 tiltalt

Fanatiske Trump-tilhengere stormet kongressbygningen, noe som resulterte i at fem mennesker mistet livet, blant dem en kvinne som ble skutt av politiet inne i bygningen og en politimann som døde av skader dagen etter.

Over ni måneder har gått, og 600 personer er tiltalt etter angrepet.

Nå settes gjerder opp rundt Kongressbygget på nytt. Sikkerheten rustes opp, for lørdag er det varslet en demonstrasjon til støtte for de som ble pågrepet.

Frykter vold

Amerikanske myndigheter i Department of Homeland Security (DHS) frykter at det skal ende med vold.

- Vi er kjent med et lite antall nylige trusler på nettet om vold med referanse til den planlagte demonstrasjonen, inkludert diskusjoner online som oppfordrer til ovld dagen før demonstrasjonen, heter det i en sikkerhetsvurdering fra DHS, ifølge CNN.

Samtidig understreker de at de ikke har indikasjoner på spesifikke eller troverdige voldsplaner knyttet til arrangementet, men de frykter blant annet at «ensomme ulver» skal foreta seg noe uten forvarsel, og de frykter at konfrontasjoner med motdemonstranter kan ende i vold.

- Jeg vil oppfordre alle som tenker på å forårsake trøbbel om å bli hjemme, sier sjefen for kongresspolitiet, Thomas Manger, i en uttalelse, ifølge Washington Post.

DHS estimerer at rundt 700 personer vil delta på demonstrasjonen, skriver NBC News.

- Vi vil ikke tolerere vold, understreker han.

POLITIET: Sjefen for kongresspolitiet, Thomas Manger, sammen med visesjef Yogananda Pittman, på vei til et møte med kongressledere for å planlegge sikringen av bygget foran en høyreekstrem demonstrasjon lørdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
POLITIET: Sjefen for kongresspolitiet, Thomas Manger, sammen med visesjef Yogananda Pittman, på vei til et møte med kongressledere for å planlegge sikringen av bygget foran en høyreekstrem demonstrasjon lørdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer

- Tror de er klare

Politiet fikk sterk kritikk i etterkant av angrepet på Kongressen. Husets «speaker» Nancy Pelosi inviterte de demokratiske og republikanske lederne i Huset og Senatet til et sikkerhetsmøte mandag, hvor Manger fortalte om forberedelsene.

- Jeg tror de er klare for hva enn som kan skje. De er bedre forberedt enn folk var før 6. januar, sier Chuck Schumer, flertallsleder i Senatet.

Men mange av politibetjentene som var på jobb 6. januar, skal være bekymret.

- Er jeg redd? Absolutt, har en anonym betjent uttalt, ifølge avisa.

- Dette folkemøtet er noe vi ikke ønsker å se. Presidenten har vært veldig klar om hendelsene 6. januar, at de var uten sidestykke i vårt demokrati. Men hvis folk skal samle seg, burde de gjøre det fredelig, har Karine Jean-Pierre ved Det hvite hus uttalt tidligere denne uka.

I en uttalelse til pressen forrige uke, gjengitt av Bloomberg, sa Pelosi at det som skjedde 6. januar var et angrep på den «vakre» Kongressbygningen.

- Nå kommer disse folkene tilbake for å hylle de som var ute etter å drepe, ute etter å drepe kongressmedlemmer, sa hun.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

«Politiske fanger»

Demonstrasjonen er planlagt av en organisasjon ledet av tidligere Trump-strateg Matt Braynard, som har forsikret at det hele skal gå fredelig for seg.

- Våre hjerter og tanker er med personene som blir urettferdig forfulgt i forbindelse med 6. januar-protesten mot det riggede presidentvalget, skriver tidligere president Donald Trump i en uttalelse.

Noen av Trumps allierte har begynt å kalle dem som er pågrepet og tiltalt, for politiske fanger.

BEVIS: Demokratene i Representantenes hus har sikret seg mobilbilder av angrepet på Kongressen 6. januar. De skal brukes mot Donald Trump i riksrett. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Just Security Vis mer

Over 600 personer er tiltalt etter angrepet, flere hundre for mindre alvorlige punkter, men mange er også tiltalt for grovere kriminelle handlinger, og over 60 har allerede sagt seg skyldig. De færreste sitter fengslet.

- Jeg er så stolt av de modige patriotene som har deltatt i protester mens deres rettigheter trues på samme måte som dem som nå sitter fengslet for ikkevoldelig støtte til ytringsfriheten, sa Braynard.

Han har også har stått bak liknende protester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer