Frykter «voldelig og destruktivt» USA

I USAs hovedstad bygges det dagen før valget barrikader over store deler av sentrum. Det samme skjer i flere storbyer. Eksperter frykter voldelige sammenstøt om et klart valgresultat lar vente på seg.

SIKRER BUTIKKVINDUER: I den amerikanske hovedstaden forebreder de seg på mulige opptøyer i forkant av valgdagen. Video/foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON, D.C. (Dagbladet): I USAs hovedstad er snekkere i full sving over hele sentrum. Glassfronter som vanligvis inneholder butikker, restauranter og banker ser ikke ut som vanlig. I stedet spikrer de nå opp plater med kryssfiner utenfor vinduene.

På en strekning på flere hundre meter i nærheten av Det hvite hus ser det slik ut et drøyt døgn før valglokalene stenger. Frykten er vold, opptøyer og bråk allerede i morgen.

SKALKER: Det forventes opptøyer i Washington, D.C. i forbindelse med valget i morgen. Her skalker arbeidere vinduer med tjukke kryssfinerplater på et kontorbygg midt i sentrum av den amerikanske hovedstaden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKALKER: Det forventes opptøyer i Washington, D.C. i forbindelse med valget i morgen. Her skalker arbeidere vinduer med tjukke kryssfinerplater på et kontorbygg midt i sentrum av den amerikanske hovedstaden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

President Donald Trumps signaturhotell i hovedstaden er barrikadert med gjerder foran hele inngangen.

- Voldelig og destruktiv

- Det kan fort bli en voldelig og destruktiv periode for USA om valgresultatet ikke foreligger raskt, sier Anders Romarheim, som er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), til Dagbladet.

TROR PÅ BRÅK: Dagbladet møtte hjemløse Collen Robertson Whaltman mandag. Hun er urolig for bråk på valgdagen og de kommende dagene. Hun håper selv Trump vinner fire nye år i Det hvite hus noen hundre meter unna. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROR PÅ BRÅK: Dagbladet møtte hjemløse Collen Robertson Whaltman mandag. Hun er urolig for bråk på valgdagen og de kommende dagene. Hun håper selv Trump vinner fire nye år i Det hvite hus noen hundre meter unna. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han tror det er sannsynlig med opptøyer i USA, samme hvem som vinner valget.

- Det vil være grusomt for USA med både venstre- og høyreekstremistiske grupper bevæpna i gatebildet, sier han.

President Donald Trump har sådd tvil om han kommer til å utrope seg som vinner før valgresultatet er klart på tirsdag.

DØD: - Det er død over ideen Antifa. Det er flaut. De er fiender, sier Joe Biggs til Dagbladet. Han er en av de fremste profilene i gruppa Proud Boys. Foto: Trym Mogen / Dagbladet. Video / Reporter: Trym Mogen. Vis mer

Han skal ha fortalt til sine nærmeste støttespillere at han vil erklære valgseier natt til onsdag dersom det ser ut som at han har et forsprang, ifølge nettstedet Axios. Dette har Trump nektet for.

Han har samtidig lovet å sette i gang et massivt team advokater på valgnatta.

Eksperter Dagbladet har snakket med mener at et uavklart valgresultat kan føre til voldsomme sammenstøt over hele USA.

Frykt

På gata i Washington, D.C. - inntil det som vanligvis er et kjøpesentervindu - men nå bare ser ut som en svart vegg sitter Collen Robertson Whartman. Hun ble hjemløs etter å ha blitt økonomisk ruinert i en rettssak. Nå er hun tettere på gatelivet i hovedstaden enn noen andre.

- De har satt opp dette de siste dagene. De er redde for bråk. Sist gang knuste de vinduer og herpet toaletter på et bygg i nærheten. Jeg er sikker på at folk planlegger bråk. Jeg er urolig for det, men ikke redd, sier hun til Dagbladet mandag kveld.

- Kan ta uker

Meningsmålingene tilsier at Joe Biden kan ta seieren allerede natt til onsdag og i teorien avgjøre alt.

- Men dersom Trump har en oppspurt eller det finnes et velgergrunnlag som ikke er fanget opp i målinger, slik at valget blir jevnt, kan det ta uker, sier Romarheim.

FRYKT: - Det kan fort bli en voldelig og destruktiv periode for USA om valgresultatet ikke foreligger raskt, sier Anders Romarheim, som er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS) til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRYKT: - Det kan fort bli en voldelig og destruktiv periode for USA om valgresultatet ikke foreligger raskt, sier Anders Romarheim, som er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS) til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han tror både det republikanske partiet og et flertall vil støtte en fredelige maktovertakelse etter et valg.

- Men at det finnes folk som vil ta til gatene med våpen i hånd, for å drive provokasjon, er sannsynlig. Og da vil jo Trumps retorikk være ganske avgjørende i den situasjonen. Trump har ved flere anledninger hatt en bekymringsfull voldsoppfordrende retorikk, sier forskeren.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Kan gå veldig galt

Førsteamanuensis Deborah Kitchen-Døderlein er ikke i tvil om hvem hun tror kommer til å ta til voldelig midler på valgnatta.

- Trump-tilhengerne kommer til å feire med vold eller sørge med vold, sier Kitchen-Døderlein til Dagbladet.

Hun sier at den siste tidas hendelser som da Trump ba ytre høyre-gruppen «Proud Boys» «stå klare», eller da en av Joe Bidens kampanjebusser ble omringet av kjøretøy fra Trump-leiren og forsøkt presset ut av veien, kan gi et inntrykk av hvordan presidents tilhengere vil reagere om han taper.

STORE FOLKEMENGDER: Donald Trump holder valgkampmøte i Reading, Pennsylvania. Mer enn 7000 mennesker sto tett i tett på Reading Regional Airport. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORE FOLKEMENGDER: Donald Trump holder valgkampmøte i Reading, Pennsylvania. Mer enn 7000 mennesker sto tett i tett på Reading Regional Airport. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er det de har fått beskjed om av presidenten, enten direkte eller indirekte. Vi opplevde demonstrasjoner fra demokrater da Clinton tapte i 2016, men de var fredelige. Nå ser jeg for meg voldelige sammenstøt på valgnatta, sier hun.

Kitchen-Døderlein har selv amerikansk bakgrunn, og har stemt via post fra Norge. Hun tror mange amerikanere nå er redde for å avlegge sin stemme ved stemmelokaler. I Michigan har velgere nå fått lov til å bære våpen inne i stemmelokalene.

- Det kan bli ganske alvorlig. Trump og republikanerne gjør nå det de kan før å gjøre det vanskelig for demokrater å stemme. I tillegg er mange redde for å bli smittet av viruset ved å stå i lange køer, sier hun.

- Beskytter ikke demokratiet

- Om Biden vinner med over fem prosentpoeng, og vinner klart i vippestatene, vil ikke Trump kunne gjøre så mye. Da vil også det republikanske partiet erkjenne nederlag, uansett hva Trump sier USA-forsker Hilmar Mjelde til Dagbladet.

Men hvis det blir jevnt, kan USA gå inn i en farlig tid, mener han.

OPPTØYER: Siden i sommer har det vært en rekke opptøyer og demonstrasjoner i USA mot rasisme og politidrap av svarte amerikanere. I forrige uke ble enda en svart mann drept av politiet i Philadelphia. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
OPPTØYER: Siden i sommer har det vært en rekke opptøyer og demonstrasjoner i USA mot rasisme og politidrap av svarte amerikanere. I forrige uke ble enda en svart mann drept av politiet i Philadelphia. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- USA har nå en president som mangler demokratisk sinnelag. Hvis det republikanske partiet tror Trump kan klare å bli sittende, vil de nok stille seg bak ham, sier Mjelde.

I løpet av de siste fire åra har ikke republikanerne vist at de vil beskytte det amerikanske demokratiet mot Trump, påpeker Mjelde.

- De gjør det som tjener deres egne personlige interesser, som er å forbli ved makten og å bli gjenvalgt. De få republikanerne med ryggrad til å gå mot Trump, som Jeff Flake og Bob Corker, har allerede forlatt partiet, sier han.

- Mangler demokratisk sinnelag

Om det blir et jevnt valgresultat, tror Mjelde at valgkampen går fra stemmeavlukket til rettssalene.

PÅ JOBB: William Palmer viser de store ødeleggelsene etter plyndringene i Philadelphia etter at Walter Wallace ble skutt av politiet i byen. Palmer sier han ikke har ord for å beskrive det han ser. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det kan bli ukevis med juridiske tvister. Både demokratene og republikanerne vil bestride et knepent nederlag, sier Mjelde og fortsetter:

- Gitt den aggressive stemningen som er i landet nå, frykter jeg voldelige sammenstøt. Ny forskning har vist at urovekkende mange republikanere gir uttrykk for antidemokratiske holdninger. Og på ytre venstre er det også klare tegn til illiberale holdninger.

USA-forskeren mener at det amerikanske demokratiet har forvitret i mange år, men særlig under Trump.

SIKRET: Bygningene i sentrum av Washington er nå forsterket for å tåle en støyt. Slik er det i mange amerikanske byer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIKRET: Bygningene i sentrum av Washington er nå forsterket for å tåle en støyt. Slik er det i mange amerikanske byer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det farlige er om Trump forsøker å mobilisere militæret for å forbli ved makten. Jeg tror helst at så ikke vil skje, men det kan ikke utelukkes, fordi Trump mangler demokratisk sinnelag. Han er den første presidenten i amerikansk historie som mangler demokratisk sinnelag. Så vi må ta situasjonen i USA nå på største alvor, sier Mjelde.

Jevnt

Det kan ta lang tid for man får et klart valgresultat. I Pennsylvania må man akseptere stemmesedler som er poststemplet på valgdagen, selv om de kommer stemmetellerne i hende opptil tre dager etter valget. I Michigan er det bestemt at stemmer skal være poststemplet seinest dagen før valget.

I Wisconsin var det bestemt at stemmer som kom fram opptil seks dager etter valgdagen kunne telles med, men dette satte høyesterett en stopper for og stemmene må nå komme fram innen valgdagen.

Disse tre statene var essensielle i Donald Trumps valgseier i 2016. Hvor kjapt valgresultatet kommer er det som avgjør om velgernes reaksjon blir voldsomme eller ikke, mener ekspert på amerikansk politikk, Vårin Alme.

- Mye avhenger av hvor jevnt det blir i de forskjellige delstatene, og i hvilke stater vi får noen indikerende resultater. Det er en drøss med stemmer som kommer inn fra posten over flere dager. Om valget står og faller på disse stemmen vil det skape et veldig uklart bilde på valgnatta. Trump kan lede 3. november, men miste ledelsen når poststemmene telles opp. Det igjen kan føre til stor uro, sier Alme.

- Et demokratisk problem

Stater som North Carolina, Florida og Ohio kommer til å telle poststemmene også på valgdagen. Om disse statene går i klar favør til en av kandidatene vil man kunne si mer om hvem som har gått av med seieren.

- Hvis Biden har gjort et valgskred i Florida er sannsynligheten stor for at han gjort det i andre vippestater. Men dersom det blir veldig jevnt må man vente. Da kommer alt til å stå på poststemmene, som skaper en flere dager lang usikkerhet, sier hun.

Alme sier at usikkerheten nok vil føre til demonstrasjoner og stor uro blant amerikanere.

- USA er ikke ukjent med demonstrasjoner i gatene. Men de vi ser nå står uten historisk sidestykker. Trump legger opp som strategi å erklære seier og så tvil om valgresultatet. Det er ikke sånn et valg funker. Dette kombinert med de andre strømningene vi ser, så er dette farlig, et demokratisk problem og et sikkerhetsproblem.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer