Frykter voldelig streik

Hizbollah vil tvinge regjeringen til å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hizbollah-leder Hassan Nasrallah oppfordrer alle libanesere til å gå ut i generalstreik i dag, for å tvinge regjeringen til å gå av, melder nyhetsbyrået AP.

Landets statsminister Fuad Saniora gikk raskt ut og ba det libanesiske folk om å ignorere Nasrallahs oppfordring i går. Men mye tyder på at det er Sanioras oppfordring som blir ignorert. Allerede i morgentimene i dag er det kommet inn rapporter om at demonstranter brenner biler og blokkerer veier rundt Beirut sentrum.

For selv om både Hizbollah og regjeringen ber folk om å avstå fra vold, er det stor sannsynlighet for at det vil komme til voldsbruk mellom de ulike partenes tilhengere.

- Økonomisk kollaps

Det var da Nasrallah holdt tale for tusener av oppmøtte i Sør-Libanon i går kveld, at han erklærte generalstreik i landet. Nasrallah begrunner behovet for streik med blant annet den økonomiske situasjonen.

- Hvis Sanioras regjeringen får beholde makten, kommer landet til å havne i en økonomisk kollaps, sier Nasrallah.

Bare timer etter Nasrallahs tale, gikk Saniora ut og kritiserte Hizbollah for deres taktikker. Han mener at Hizbollah kun ønsker å gi verden et urolig bilde av Libanon. Saniora sa også at folket må ha tro på landets sikkerhetsstyrker, og på at de er kapable til å sikre frihet og trygghet.

Ønsker ikke blod

ØNSKER IKKE BLOD:Nasrallah oppfordrer sympatisører til å avstå fra vold. Foto: SCANPIX
ØNSKER IKKE BLOD:Nasrallah oppfordrer sympatisører til å avstå fra vold. Foto: SCANPIX Vis mer

Under Nasrallahs agiterende tale, tok han seg også tid til å oppfordre tilhengere til å avstå fra vold.

- Vi vil ikke sloss mot noen. Vi vil ikke ha noen form for blodsutgytelse, sa han.

Hizbollah ønsker å få et mandat med vetorett i kabinettet, og mener at de praktisk talt ikke er med i regjeringen dersom de ikke får det. Saniora har så langt nektet å tillate dem det.

Nasrallah har bedt andre land som støtter dem, om å jobbe for å få Saniora til å samarbeide mer med Hizbollah.