Frykter voldelige opptøyer i Bahrain

Unntakstilstand innført i dag. Saudi-arabiske styrker skaper sinne og frustrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden 14. februar i år har tusenvis av mennesker i Gulf-staten Bahrain demonstrert på perleplassen for å få en ny grunnlov, og for å få en folkevalgt regjering og et folkevalgt parlament.

I dag melder statlig fjernsyn at det fra og med i dag innføres unntakstilstand for tre måneder. Det skaper enda mer sinne og frustrasjon hos demonstrantene

- Krigserklæring Også mandag ble demonstrantene på perleplassen møtt med dårlige nyheter: Over 1000 soldater fra Saudi Arabia og 500 politifolk fra De forente arabiske emirater er nå inne i Bahrain for å hjelpe kongefamilien med å stagge de over en måneder lange opptøyene.

- Flere hundre soldater fra nabolandene vil de neste dagene ta seg over grensen til Bahrain. Opposisjonen har uttalt at de betrakter handlingen som innovasjon og krigserklæring. Dette vil gjøre folkeopprøret mer voldelig og vil øke sammenstøt, sier norsk-bahraineren Abdullah Alsabeehg til Dagbladet.

Bekymret Alsabeehg kom til Norge med familien sin da han var tre år. Han har stadig kontakt med slekt og venner i Bahrain via telefon og sosiale medier, og er bekymret for utviklingen i landet.

- Noen familiemedlemmer har valgt å reise til naboland fordi de er bekymret for det som pågår. Sjia- og sunnibefolkningen i Bahrain går på samme skoler og de gifter seg med hverandre. Det er de styrende som ønsker å få fram sjiagruppen som problemet nå, men sånn er det ikke, sier Alsabeehg, som sjøl er sjiamuslim.
Han fortsetter:

- Opposisjonen i Bahrain har opptrådt fredelig. Deres krav er ny grunnlov og folkevalgt parlament og regjering. De har blitt møtt med vold av regimet i Bahrain. På søndag ble flere skadd og én person drept, sier Alsabeehg.  Okkupasjon Opposisjonen i Bahrain reagerer sterkt på den saudiarabiske innmarsjen. Også i dag er flere tusenvis av aktivister på perleplassen for å demonstrere. De marsjerte mot Saudi-Arabias ambassade, melder NTB.
I Sitra ble det meldt at en mann ble drept i sammenstøt med politiet. Innenriksdepartementet hevdet samtidig at et medlem av sikkerhetsstyrkene mistet livet da han ble overkjørt av demonstranter sør i landet.

- Saudi-araberne som kommer hit nå er ikke sikkerhetsstyrker, men militærstyrker. De kommer med militære styrker - mot uvæpnede demonstranter i Bahrain, og det uroer folk. Dette er en intern sak og vi vil se på dette som en okkupasjon, sier opposisjonspolitikeren Matar Ebrahim Matar til Al Jazeera.
USA bekymret Innmarsjen fra Saudi-Arabia skjedde bare to dager etter at USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte kongedømmet. Verken han eller generalstabssjef Mike Mullen fikk noen antydning om at de to landene skulle gripe inn. USAs utenriksminister Hillary Clinton uttrykte sin bekymring for den farlige situasjonen da hun møtte emiratenes utenriksminister i Paris mandag. Hun gjorde det klart USA mener at en løsning i Bahrain må komme som følge av politiske reformer, ikke militære intervensjoner. Også Iran har reagert på Saudi-Arabias innmarsj i Bahrain.

STENGTE BUTIKKER:  Noen bahrainere står foran sin stengte butikk like ved perleplassen i Manama i dag. Mange tusen mennesker protesterer fremdeles på perleplassen, som de har gjort siden 14. februar. Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/Scanpix
STENGTE BUTIKKER: Noen bahrainere står foran sin stengte butikk like ved perleplassen i Manama i dag. Mange tusen mennesker protesterer fremdeles på perleplassen, som de har gjort siden 14. februar. Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/Scanpix Vis mer
STUDENT OG AUF-ER:  Abdullah Alsabeehg kom til Norge fra Bahrain da han var tre år, og studerer nå ved Universitetet i Oslo. - Jeg er nå bekymret for situasjonen, sier han, som jevnlig har kontakt med venner og familie i Bahrain. Foto: Privat
STUDENT OG AUF-ER: Abdullah Alsabeehg kom til Norge fra Bahrain da han var tre år, og studerer nå ved Universitetet i Oslo. - Jeg er nå bekymret for situasjonen, sier han, som jevnlig har kontakt med venner og familie i Bahrain. Foto: Privat Vis mer