Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter voldelige sammenstøt i Ukraina

Frykten for voldelige sammenstøt i hovedstaden Kiev øker, tross forsikringer om at valgstriden skal løses på fredelig vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainsk høyesterett la i går ned forbud mot publisering av valgresultatet, noe som innebærer at statsminister Viktor Janukovitsj ikke kan erklæres som ny president.

Domstolens kjennelse betyr at resultatene ikke kan trykkes i to regjeringsaviser, noe som er en forutsetning for at Janukovitsj kan innsettes som landets nye president.

Samtidig ble situasjonen ytterligere tilspisset, etter at flere tusen tilhengere av den erklærte valgvinneren Viktor Janukovitsj tilsynelatende hadde ankommet Kiev over natta. I flere dager har flere hundre tusen mennesker demonstrert fredelig til støtte for opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko. Det har inntil nylig vært få Janukovitsj-tilhengere i gatene. Men torsdag ble det observert rundt 100 tomme turistbusser fra regionen Donbas, som er en Janukovitsj-bastion. Bussene sto parkert i utkanten av Kiev.

- Vi er her for å se byen, sa en av passasjerene da han ble spurt hvorfor de hadde kommet. Mange av dem reiste inn til sentrum av byen, hvor rundt 2.000 av inntok stilling 500 meter fra opposisjonens demonstranter. Innbyggere i Kiev er bekymret, ikke minst fordi mange av gjestene var synlig beruset.

- Banditter

- Jusjtsjenkos tilhengere er kultiverte, høflige og fredelige. Disse folkene er banditter og fylliker. Vi er urolige for hva som kan skje. Vi håper politiet virkelig er på vår side og vil hindre provokasjoner, sier Raiya, en biokjemiprofessor.

- Dette er ulykkelige mennesker. Mange er arbeidsløse i Donbas. Og for en liten sum penger er det mange som er villige til å komme hit for å marsjere for Janukovitsj, sier han.

Samtidig hevder opposisjonen at russiske kommandosoldater er på plass i byen. Dette avviser den russiske presidenten Vladimir Putin, som sier at verken Russland eller andre land har rett til å blande seg inn.

Også politiet, som har holdt en lav profil under fire dager med fredelige demonstrasjoner, avviser at de har planer om å mobilisere.

- Tilhengere fra begge sider ankommer byen. Det er deres egen sak. Det har ikke vært noen sammenstøt eller hendelser, og politiet griper derfor ikke inn, sier talskvinnen Tatjana Podosjevskaya i innenriksdepartementet.

Menneskelige barrierer

Ukrainske opposisjonelle dannet torsdag menneskelige barrierer for å avverge voldelige sammenstøt utenfor presidentens residens i Kiev. Tusenvis av demonstranter tilbrakte natten på Uavhengighetsplassen i sentrum av den ukrainske hovedstaden.

Militærkommandoen i det vestlige Ukraina, som er opposisjonens skanse, sa i går at den vil holde seg utenfor den politiske krisen.

- Den vestlige kommandoen vil ikke gripe inn overfor sitt eget folk, sa generalløytnant Mikhail Kutsin.

Den ukrainske opposisjonen ber landets militære styrker bli med i en generalstreik i protest mot resultatet av presidentvalget.

- Jeg henvender meg spesielt til alle som bærer militær uniform. Vi puster den samme lufta, vi bor i det samme landet og har den samme grunnloven, sa opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko i en tale i Kiev torsdag.

Internasjonal bekymring

Samtidig som demonstrasjonene fortsetter, vokser den internasjonale bekymringen over utviklingen i Ukraina. EU krever at ukrainske myndigheter må granske avviklingen av det omstridte presidentvalget. Etter EU-landenes syn kan valget ikke betraktes som demokratisk.

- Vi ser det ikke som vår rett å blande oss inn på noen som helst måte i valgprosessen. Heller ikke å prakke meningene våre på det ukrainske folk, sa Russlands president Vladimir Putin etter et møte med EU i Haag torsdag. Putin sa også at det internasjonale samfunnet ikke har noen rett til å «dytte Ukraina ut i kaos», og at konflikten i landet bør løses i rettssalen.

Viseministeren i finansdepartementet i Ukraina trakk seg i går i protest mot presidentvalget.

- Når ikke det europeiske samfunnet anerkjenner valgresultatet, hva slags integrering kan vi da få i Europa, spurte Oleh Haiduk.

(NTB)

MASSEDEMONSTRASJONER: Hundre tusener av ukrainere har tatt til gatene for å protesetre mot det de kaller valgfusk.
BLE UTROPT TIL VINNER: Statsminister Viktor Janukovitsj.
PROTESTERER: Opposisjonens presidentkandidat Viktor Jusjtsjenko.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media