Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldshelga i Oslo

Frykter volden skal spre seg til andre byer

Har hatt møte i dag.

VOLD I OSLO: Det har vært en helg med et tosifret antall tilfeller av blind vold. Mandag ettermiddag skal justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtes for å diskutere ungdomsvold i Oslo. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

16 personer er pågrepet for 11 uprovoserte voldshendelser i Oslo i helga, opplyser politiet. Volden har fortsatt i dag. En 17 år gammel gutt er blitt slått og ranet på Bøler i Oslo. En person er pågrepet, melder politiet på Twitter kl. 12.51.

Ifølge politimester Beate Gangås er det gjort pågripelser i sju av sakene fra helga.

- Uakseptabelt med sånne forhold i Oslo, sier Gangås, som mener det er gjort en formidabel jobb fra Oslo-politiet sin side i helga.

På spørsmål fra Dagbladet om hun frykter smitteeffekt av uprovosert vold, svarer politimester Beate Gangås:

- Det sier noe om at dette kanskje ikke skal få mer oppmerksomhet enn det fortjener. Men jeg ser også at det kan få en smitteeffekt.

Kallmyr understreker også at helgas tilstander er uakseptable, og at samfunnet sammen må bekjempe problemet. Han viser til et godt samarbeid på tvers av etatene.

- Oslo-politiet skal ha ressurser til å håndtere slike situasjoner, sier Kallmyr, som er bekymret for at voldsspiralen skal spre seg til andre steder enn Oslo og viser blant annet til tilsvarende hendelser i blant annet Drammen.

- Det bekymrer at dette spres via sosiale medier, sier justisministeren, som ønsker strengere straffereaksjoner for ungdom.

Voldsbilder gir status

Både Kallmyr og Johansen mener at mye av motivasjonen bak volden er jakten på status i ungdomsmiljøer.

- Veldig mange søker status. Det at vi ståpr her og frykter disse menneskene er emd på å gi næring til mikjøene. Når de legger ut bilder av hva de har gjort, så blir de helter i sitt miljø, mener Johansen.

Byrådslederen tillegger også familiene ansvar.

- Jeg vil appellere til familiene. Det hører ingen sted hjemme at familien ikke vet hva guttingen på 14-15 år driver med. At de driver med status. Kommunen har et forebyggende ansvar, politiet skal patruljere, men også familiene har et ansvar, sier Johansen.

Planlagt møte

Justisminister Jøran Kallmyr (FrP), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og politimester Beate Gangås i Oslo satt i et planlagt møte på justisdepartementet mandag.

Temaet øverst på agendaen: alle voldssakene i hovedstaden i helga.

Natt til lørdag ble det registrert opp mot 20 tilfeller av vold, og natt til søndag ble det meldt om flere hendelser. Flere av tilfellene fremstår som uprovosert vold, ifølge politiet.

Flere av gjerningspersonene skal være unge menn med utenlandsk opprinnelse som har gått til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper.

VOLD I OSLO: Mandag ettermiddag skal justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtes for å diskutere ungdomsvold i Oslo. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Pågrepne er under 18 år

Natt til søndag ble fem tenåringer pågrepet etter at en mann i 20-årene ble slått og sparket flere ganger i hodet i Slemdalsveien.

Alle fem er under 18 år, opplyser politiadvokat Jon Inge Engesmo til Aftenposten. De har fått oppnevnt forsvarere og vil bli avhørt mandag.

- Resultatene av forklaringene vil avgjøre om de vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Det vil uansett ikke skje før i morgen, tirsdag, sier Engesmo.

Politiet hadde mandag formiddag fortsatt ikke oversikt over hvor mange hendelser det er snakk om, får NTB opplyst.

- Politiet er mindre til stede

VARSKU: Dagbladet møtte Oslo-politiet i juni 2018, hvor de fortalte at de står uten verktøy for å håndtere de verste mindreårige kriminelle i Oslo. Video: Marie Røssland. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Både leder av Uteseksjonen i Oslo, Børge Erdal, og seksjonssjef for barne- og ungdomsavdelingen i bydel Østensjø, Thomas Pedersen, sier til Dagbladet at de opplever mindre tilstedeværelse fra politiet.

- Vår bekymring er at politiet generelt sett ikke har nok ressurser til å opprettholde god nok tilstedeværelse i Oslo sentrum og områdene rundt. Dette gjelder særlig i risikoutsatte områder, Erdal til Dagbladet.

Leder i Oslo politiforening, Kristin Aga, slår alarm om situasjonen i Oslo.

- Det er ikke overraskende at det stilles spørsmål om politiets ressursmangel nå. Vi har vært tydelig på at de operative styrkene ikke er til stede der det skjer lenger. Det er altfor få patruljer ute i gatene fordi vi ikke har nok folk på jobb, sier Aga til Dagbladet og tilføyer:

- Vi er sterkt bekymret for det vi er vitne til nå.Utforsk andre nettsteder fra Aller Media