SPENT: Retorikken intensiveres opp mot utløpet av våpenhvileavtalen.  Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED.
SPENT: Retorikken intensiveres opp mot utløpet av våpenhvileavtalen. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED.Vis mer

Frykter voldsbølge i Gaza

Usikkert om våpenhvile-avtale blir fornyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag var situasjonen i området rolig, men spent.

Den islamistiske organisasjonen Hamas, som sitter ved makten på Gazastripen, har insistert på at våpenhvileavtalen ikke vil bli forlenget når den utløper fredag.

- Når våpenhvilen er over, er det vår plikt å beskytte det palestinske folket og gjøre motstand mot all aggresjon. Den sionistiske fienden har ansvaret for at freden ikke lenger vil herske, sier Hamas-talsmannen Fawzi Barhoum til nyhetsbyrået Reuters.

Israelske talsmenn sa at fortsatt rolige forhold på Gazastripen er i palestinernes interesse. Israelere som bor og arbeider i de områdene som oftest rammes av rakettangrep fra Gazastripen, er redde for hva som kan skje hvis våpenhvilen ikke forlenges.

Folk i byen Sderot, som onsdag igjen ble rammet av en palestinsk rakett, har bare forakt til overs for snakk om «rolige forhold».

- Hvis dette er ro, hva skal vi da kalle det hvis angrepene trappes opp? sier Yossi Timsit fra Sderot.

Det israelske utenriksdepartementets talsmann Yigal Pamor sa at både Israel og innbyggerne på Gazastripen har interesse av at avtalen om våpenhvilen blir fornyet.

- Men det gjenstår å se om Hamas vil handle til beste for palestinerne i Gaza, tilføyde han.

Israels luftforsvar angrep torsdag to mål på Gazastripen. Angrepene nord og sør i området kom etter at den radikale palestinske gruppen Islamsk hellig krig skjøt minst fire raketter og fire bombekastergranater mot mål i Israel.

De fleste av palestinerne på Gazastripen lider under israelsk blokade. FNs organisasjon for hjelp til palestinerne UNRWA varslet torsdag at organisasjonens lagre av mel er tomme, slik at både de regelmessige leveransene og nødleveranser må stanses.

Det er tredje gang siden tidlig i november at UNRWA må stanse leveransene. De to foregående gangene varte stansen i flere dager, opplyste organisasjonens talsmann Sami Mshasha til nyhetsbyrået DPA. (©NTB)