FHI:

Frykter voldsom innleggelsesbølge

Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, og betydelig belastning på helsetjenesten, skriver FHI i en fersk risikorapport. De mener det nå haster med nye tiltak.

VIL STRAMME INN: - Manglende handling nå kan gi store negative effekter for samfunnet, ikke bare for helsetjenestene i sykehus og kommuner, skriver FHI i en fersk risikorapport. Her ved FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Annika Byrde / NTB
VIL STRAMME INN: - Manglende handling nå kan gi store negative effekter for samfunnet, ikke bare for helsetjenestene i sykehus og kommuner, skriver FHI i en fersk risikorapport. Her ved FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varianten er allerede i ferd med å etablere seg i Norge, og FHI har mandag bekreftet totalt 958 tilfeller her tid lands. De mener omikron om kort tid vil ta over for deltavarianten og bli dominerende, noe som vil medføre betydelig økt smittespredning.

FHI-FIGUR: Antall nye innleggelser per dag for deltavarianten og de to omikronvarianten (to scenarier). Skjermdump: FHI
FHI-FIGUR: Antall nye innleggelser per dag for deltavarianten og de to omikronvarianten (to scenarier). Skjermdump: FHI Vis mer

- Situasjonen er alvorlig. Antallet påviste covid-19-tilfeller øker raskt og etterfølges av innleggelser. Det er ingen sikre tegn på at situasjonen er i ferd med å flate ut eller snu, skriver FHI.

Mandag ble det satt innleggelsesrekord for andre dag på rad, med 358 coronapasienter på norske sykehus.

FHI mener at omikron allerede i løpet av desember vil forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær.

- Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag. I et foreløpig scenario beregner vi at det om tre uker kan bli opp mot 90 000 og 300 000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig, heter det i rapporten.

- Veldig bekymret

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at dette scenarioet ikke er urealistisk.

- Det er innleggelsestallet som er det aller, aller viktigste. Jeg vet ikke hvor realistisk eller urealistisk det er. Men hvis det ikke settes inn tiltak, så er det ikke urealistisk, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Dersom antallet nye innleggelser først begynner å vokse dramatisk, vil ingen tiltak umiddelbart kunne stoppe stigningen; det vil være noen ukers forsinkelser, opplyser FHI.

Stoltenberg er bekymret for situasjonen.

- Vi er veldig bekymret fordi vi ser at den kan bli en stor belastning, ikke bare helsetjenestene, ikke bare på sykehusene og kommunehelsetjenestene, men også på samfunnet for øvrig. Utbruddet knyttet til julebordet på Aker brygge viser at selv om det var unge mennesker som ble smittet, og selv om ingen av dem har blitt innlagt på sykehus, så meldte mange av dem at de ble såpass syke at de måtte holde seg hjemme. Så vi kan få en bølge av sykemeldinger fra folk som er så syke at de ikke klarer å fungere, ikke klare å jobbe, og dermed kan det også bli en enorm belastning på andre tjenester i samfunnet, sier Stoltenberg.

- Haster

FHI mener nå det haster med nye tiltak for å bremse smittespredningen.

- Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikronvarianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten. Formålet er å redusere og flate ut denne bølgen.

I risikorapporten skriver FHI at de nye tiltakene må vare i flere uker, inntil man ser en tydelig reduksjon i belastningen på helsetjenesten og da vurderes på nytt.

De mener at manglende handling nå kan gi store negative effekter for samfunnet.

I rapporten trekker FHI fram at sykehus, sykehjem, fastleger og legevakter opplever stadig økende belastning som følge av syke pasienter, økt sykefravær blant helsepersonellet og mindre tilgang på vikarer fra utlandet.

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer

- Manglende handling nå kan gi store negative effekter for samfunnet, ikke bare for helsetjenestene i sykehus og kommuner, skriver de.

FHI er også bekymret for en mulig influensaepidemi fra slutten av desember, men de mener denne kan bremses av coronatiltakene.

Nye tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener smittespredningen gjør det nødvendig med mer kraftfulle tiltak nå.

- Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier Støre til NTB.

Han bekrefter at smitteverntiltakene vil bli justert allerede denne uka. Disse tiltakene vil gripe inn i hverdagen til folk, advarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer