Frykter voldsom SARS-spredning

I dag tok SARS-viruset to nye ofre. I Hongkong forbereder helsemyndighetene seg på tusenvis av smitteofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til i dag døde enda en canadier i Ontario av det dødelige lungeviruset SARS. Bare i Canada er dødstallet oppe i 9, med 179 andre smittet. Det gjør at landet er det tredje hardest rammede landet.

I Hongkong tok viruset nok et liv i morges. Samlet er dødstallet kommet opp i 100 på verdensbasis, og smitten sprer seg fra dag til dag uten at forskerne blir noe klokere, skriver nyhetsbyrået AP.

Helsemyndighetene i Hongkong melder om 42 nye tilfeller av SARS bare i dag, og nå forbereder de seg på en katastrofe innen utgangen av april.

Sykehusene kan ta i mot og behandle opp til 3000 SARS-pasienter, men da blir akuttmottakene hardt presset, sier styrelederen i Helserådet i Hongkong, Leong Che-hung ifølge Washington Post.

Hongkong har så langt registrert 842 tilfeller av SARS-smitte, men med de mange nye tilfellene det siste døgnet forbereder de seg på at det kan bli mye verre. Allerede ved utgangen av april tror Che-hung at tallet kan være oppe i 3000.

- Vi håper vi kan isolere sykdommen så vi ikke trenger å ta i bruk kriseplanene, sier Che-hung.

Kontroll i Kina

Landet som er hardest rammet av SARS-smitte, Kina, prøver å gi inntrykk av at det har kontroll over situasjonen. Så langt har 51 mennesker mistet livet i Kina som følge av sykdommen.

Søndag døde finnen Pekka Aaro i Beijing. Han kom fra Thailand og skulle delta på en internasjonal arbeiderkonferanse i den kinesiske hovedstaden.

Den nye kinesiske statsministeren Wen Jiabao insisterer på at landet har kontroll over smitten, og ønsker alle besøkende velkommen til landet. Foreløpig har myndighetene meldt om 1247 smittede, men mørketallene kan være store. I tillegg har mange land og bedrifter innført restriksjoner på reiser til området.

Smitten brøt ut i den sør-kinesiske provinsen Guangdong, uten at myndighetene rapporterte om utbruddet før viruset nådde Hongkong.

Flere virus

Forskerne har store problemer med å fastslå smitteveier og opprinnelse for det dødelige viruset. Først trodde man at viruset bare spredte seg med dråpesmitte, men etter at et bygningskompleks i Hongkong ble stengt på grunn av det store antallet smittede, ble det klart at viruset sannsynligvis spres gjennom luft også.

Nå tror forskerne at det kan dreie seg om flere aktive virus på en gang.

Etter at en lege ved et sykehus i Singapore ble smittet av viruset frykter myndighetene i Singapore at strategien med å isolere alle smittetilfeller ikke er nok.

Også i Vietnam øker bekymringen blant helsepersonell. Etter 10 dager uten nye rapporter om flere smittede ble det i dag meldt om fem nye tilfeller.

FLERE SMITTEDE I DAG: Helsemyndighetene i Hongkong og Singapore blir stadig mer bekymret over SARS-smitten. Det siste døgnet er det meldt om 42 nye tilfeller bare i Hongkong.