Frykter vulkanutbrudd etter 17 000 jordskjelv

Det er 800 år siden sist det var et vulkanutbrudd i området. Nå frykter islandske geologer et utbrudd etter at de har registrert 17 000 jordskjelv på ei uke.

VULKANER: Det er en rekke vulkaner på Island. På dette bildet er gangbrua som omtales som «brua mellom kontinenter». Foto: Halldor Kolbeins / AFP / NTB
VULKANER: Det er en rekke vulkaner på Island. På dette bildet er gangbrua som omtales som «brua mellom kontinenter». Foto: Halldor Kolbeins / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den siste uka er det registrert en enorm økning i antall jordskjelv på Island. Nå frykter myndighetene at et vulkanutbrudd kan komme når som helst.

Det skriver Islands meteorologiske institutt på nettsidene sine.

Da artikkelen ble publisert, pågikk det fremdeles et skjelv på halvøya Reykjanes. Ifølge CNN har det vært over 17 000 jordskjelv på Island den siste uka.

Mulig utbrudd

- Skjelvet, som består av mange små, overlappende jordskjelv, har utspring fra et område to kilometer sørvest for Keilir på Reykjanes-halvøya, skriver meteorologene.

- Liknende økninger i antall skjelv har tidligere blitt observert før vulkanutbrudd på Island. Magma-bevegelser er sannsynligvis grunnen til de pågående signalene, og det er mulig at et utbrudd kan skje i nærheten av Keilir, skriver de.

Det har ikke vært et utbrudd i området rundt Keilir på mange hundre år. Sist det var registrert et utbrudd var for rundt 800 år siden, i 1188, skriver islandske forskere i vulkankatalogen.

Vulkanene i området har de siste 3000 åra hatt utbrudd med omtrent 750 års mellomrom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.