Frykter vulkanutbrudd i Indonesia

Titusener evakuert fra fjellsidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusener av mennesker er evakuert fra fjellsidene rundt vulkanen Kelud i Indonesia, hvor forskere frykter det kan komme et utbrudd når som helst.

Denne uken har det vært rystelser og rumling under bakken ved vulkanen på øya Java.

Temperaturen har steget i innsjøen i bunnen av krateret, og fargen på vannet har skiftet fra turkis til hvitt på grunn av svovelholdige stoffer som strømmer opp fra grunnen.

- Det er vanskelig å si når den vil få et utbrudd, med all denne varierende aktiviteten, men det kan være når som helst nå, sier vulkanologen Surono, som arbeider for myndighetene i Indonesia.

Mange mennesker bor i de fruktbare fjellsidene rundt Kelud, og myndighetene har gitt 116 000 personer ordre om å evakuere.

Mange har nektet å flytte fordi de har husdyr og avlinger å ta seg av, og politiet har truet flere med våpen for å få dem ut av det farlige området.

80 år gamle Kadijo er fast bestemt på å bli værende inntil videre.

Han sier han kjenner fjellet godt og at han ikke tror det blir noe utbrudd med det første. Og skulle det verste skje, er han forberedt på konsekvensene.

VENTER PÅ EVAKUERING: Landsbyene i fjellsidene rundt vulkanen Kelud blir nå evakuert. Bruk av munnbind er påkrevd, for å unngå å puste inn de giftige gassene som oppstår i forkant at et vulkanutbrudd. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
VENTER PÅ EVAKUERING: Landsbyene i fjellsidene rundt vulkanen Kelud blir nå evakuert. Bruk av munnbind er påkrevd, for å unngå å puste inn de giftige gassene som oppstår i forkant at et vulkanutbrudd. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Jeg ble født her, og her kommer jeg til å dø, sier 80-åringen.

(NTB)