FØLGER NØYE MED:  Vulkanen på øya Kyushu er en av Japans mest aktive og har nærmest kontinuerlig mindre utbrudd, men et større utbrudd kan nå være på gang, frykter ekspertene.Foto: Jiji Press / AFP Photo / NTB Scanpix
FØLGER NØYE MED: Vulkanen på øya Kyushu er en av Japans mest aktive og har nærmest kontinuerlig mindre utbrudd, men et større utbrudd kan nå være på gang, frykter ekspertene.Foto: Jiji Press / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Frykter vulkanutbrudd ved japansk atomkraftverk: - Vi advarer innbyggerne

Forbereder evakuering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vulkan som ligger bare 50 kilometer fra atomkraftverket som ble restartet i Japan denne uken, viser nå urovekkende tegn til økt aktivitet.

Japans meteorologiske institutt har sendt ut en advarsel til innbyggerne i området nær Sakurajima-vulkanen og ber dem forberede evakuering.

Vulkanen på øya Kyushu er en av Japans mest aktive og har nærmest kontinuerlig mindre utbrudd, men et større utbrudd kan nå være på gang, frykter ekspertene.

- Det er fare for at steiner vil regne ned over områdene rundt fjellet, så vi advarer innbyggerne i disse områdene og ber dem forberede seg på evakuering, heter det i en uttalelse fra Japans meteorologiske institutt.

Omstridt restart Japan restartet tirsdag den første av landets atomreaktorer på Sendai-kraftverket som ligger bare 50 kilometer fra Sakurajima-vulkanen.

Alle landets atomreaktorer ble stengt ned etter katastrofen ved Fukushima-anlegget i 2011, da et jordskjelv forårsaket en stor tsunami som slo ut kjølesystemet og førte til at tre reaktorkjerner smeltet ned.

Ulykken førte til radioaktiv stråling og 120.000 evakuerte har fortsatt ikke fått flyttet tilbake til sine hjem i området.

Stor motstand Etter Fukushima-ulykken besluttet myndighetene å fase ut bruken av atomkraft, men omgjorde denne beslutningen i 2014.

Motstanden mot atomkraft er imidlertid stor, og oppstarten av den første reaktoren denne uken ble møtte med protester.

Sakurajima-vulkanen hadde senest for to år siden et større utbrudd der aske ble slynget hele 5.000 meter til værs.

I fjor fikk Ontake-vulkanen i Japan et uventet utbrudd, der 63 mennesker omkom. Dette var den verste jordskjelvkatastrofen i landet på nærmere 90 år.

Også på øya Kyushu var det et større vulkanutbrudd i fjor, som førte til at alle innbyggerne ble evakuert. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram