Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter vulkanutbrudd

Lava renner ut av Mayon i Filippinene. 44 000 evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forskere følger nøye med på vulkanen Mayon som har hatt en rekke små utbrudd den siste måneden. Gass, aske og steiner har flommet ut av vulkanen og de siste dagene har den i tillegg skutt ut lava. Lavaen har rent 6,7 km ned fjellet og allerede ødelagt store områder land, som ble brukt til jordbruk. Nå er det dekket av 10-15 meters dyp lava og aske, melder AP. To landsbyer er omringet av masser fra vulkanen.

- Flere eksplosjoner fra krateret er ventet og disse vil trolig produsere mer lava, gass og aske, sier Ed Laguerta fra det Filippinske vulkaninstituttet til AP.

I løpet av ett døgn noterte måleinstrumentene fire eksplosjoner av aske, 24 vulkanske jordskjelv og 330 skjelv som følge av lavamassene som flommet nedover fjellsiden.

- Alle eksplosjonene og skjelvene tyder på at Mayon fortsatt er svært urolig, sier Laguerta.

Forskerne frykter at den 2462 meter høye vulkanen vil få et stort eksplosivt utbrudd og har overvåket den siden de første tegnene på økt aktivitet i juli. 7. august ble farenivået hevet til nivå 4 - det nest høyeste nivået, som betyr at de frykter et voldsomt utbrudd i løpet av få dager.

Rundt 44.000 innbyggere har blitt evakuert fra 32 landsbyer i området rundt Mayon. Vulkanen er en populær turistattraksjon og er en av Filippinenes 22 aktive vulkaner. Det største utbruddet skjedde i 1814 da mer enn 1200 mennesker ble drept.

image: Frykter vulkanutbrudd
TRUER LANDSBYER: 44.000 mennesker er evakuert fra områdene rundt vulkanen. Ekspertene frykter et eksplosivt utbrudd. Foto: Scanpix
TRUER LANDSBYER: 44.000 mennesker er evakuert fra områdene rundt vulkanen. Ekspertene frykter et eksplosivt utbrudd. Foto: Scanpix Vis mer
GLØDENDE: Lavamasser flommer ut av vulkanen Mayon.
LEVER VIDERE: Skolebarn på San Isidro Elementray School synger nasjonalsangen under flaggheising slik de gjør hver morgen. Skolen fungerer også som et evakueringssenter.