Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De forente arabiske emirater:

Fryktes drept av farens regime. Nå bryter han tausheten

I en uttalelse fra Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, hevdes det at dattera, prinsesse Sheikha Latifa, befinner seg hjemme. Andre frykter hun er død.

RØMTE: Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum forsøkte å rømme fra Dubai, og farens regime. Denne videoen er det verden har hørt fra henne. Video: Dagbladet og @FreeLatifa/Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al Maktoum av Dubais plan var enkel, men samtidig veldig farlig: Hun skulle rømme fra hennes fars, Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, autoritære regime.

Ved hjelp av en spektakulær fluktplan skulle hun begynne et nytt liv i utlandet, men det gikk ikke som det skulle og siden har ingen sett henne - akkurat som søstera Shamsa etter sitt fluktforsøk i 2000.

I en video som ble publisert like etter at hun ble meldt savnet i mars i år, forteller hun sin historie.

- Jeg lager denne videoen fordi det kan være den siste jeg lager, innleder hun.

Videre forteller hun om sin far, statsminister og visepresident Sjeik Mohammed:

- Han er den ondeste personen jeg har møtt. Han er gjennomført ond, og ansvarlig for mange dødsfall, sier hun i videoen.

Nå øker bekymringen for at hun kan være død.

FAR: Latifa er en av Mohammed bin Rashid Al-Maktoums - bedre kjent som sjeik Mohammed - 23 barn. Hun har flere ganger forsøkt å rømme fra farens regime. Foto: AFP PHOTO / Fayez Nureldine / NTB Scanpix
FAR: Latifa er en av Mohammed bin Rashid Al-Maktoums - bedre kjent som sjeik Mohammed - 23 barn. Hun har flere ganger forsøkt å rømme fra farens regime. Foto: AFP PHOTO / Fayez Nureldine / NTB Scanpix Vis mer

Familiens svar

Tirsdag omtalte Dagbladet at advokatene hennes og flere menneskerettighetsorganisasjoner er overbevist om at hun holdes fanget av farens administrasjon i De forente arabiske emirater.

FN kom også på banen og ba myndighetene om å opplyse om hvor Latifa befinner seg, og hvordan hun har det. Men alle forespørsler er blitt ignorert - fram til nå:

«Hennes høyhet Sheikha Latifa er nå trygt hjemme i Dubai», står det i en uttalelse fra farens kommunikasjonsapparat, ifølge The Guardian.

«Bursdagsfeiring»

Uttalelsen inneholdt ikke en video, eller andre former for livstegn fra Latifa selv, som fylte 33 år på onsdag. Men det ble hevdet at både hun og søsteren Shamsa er «elsket og verdsatt av familien».

«Latifa og familien ser fram til å feire bursdagen hennes i fred og ro i dag, og til å bygge en stabil framtid for henne.»

Uttalelsen kommer etter massivt press fra media verden over, aktivistgruppa Detained in Dubai. FN, Amnesty International og Human Rights Watch.

I dokumentaren «Flukten fra Dubai. Mysteriet om den forsvunne prinsessa», som sendes av BBC i disse dager, blir det portrettert et litt annet bilde enn hva Latifas familie formidler.

Flukten

Latifa forsøkte å flykte for første gang som 16-åring, men skal ha blitt fanget ved grensa og fengslet i tre år. I 2011 skal hun ha kontaktet den tidligere franske marineoffiseren og spionen, Hervé Jaubert, som selv klarte å rømme landet i 2008 etter å ha havnet i trøbbel med myndighetene. Han bestemte seg for å hjelpe henne.

Tre år seinere - i 2015 - møtte hun finske Tiina Jauhiainen, som underviste i kampsport ved den kongelige residens i Dubai.

En tidlig februardag skal de to ha satt i vei på fluktruta. Latifa byttet klær for å lure livvaktene, og de kjørte mot grensa mot Oman. Derfra tok de seg ut til internasjonale farvann med gummibåt og vannscooter, hvor Jaubert ventet på dem i en seilbåt.

FLUKTBÅTEN: Hervé Jauberts seilbåt «Nostromo» seilte under amerikansk flagg og ble kapret utenfor kysten av Goa i Vest-India. Både han, finske Tiina Jauhiainen, prinsesse Latifa og det filippinske mannskapet ble anholdt. Foto: Detained In Dubai
FLUKTBÅTEN: Hervé Jauberts seilbåt «Nostromo» seilte under amerikansk flagg og ble kapret utenfor kysten av Goa i Vest-India. Både han, finske Tiina Jauhiainen, prinsesse Latifa og det filippinske mannskapet ble anholdt. Foto: Detained In Dubai Vis mer

Fra båten skal hun ha kontaktet en rekke journalister og aktivistgruppa Detained in Dubai, i håp om at det ville gi henne beskyttelse. Men ifølge Jauhiainen virket det som om ingen trodde henne.

Noen få dager seinere ble båten - ifølge vitner - kapret av væpnede menn 30 mil fra vestkysten av India, og Latifa ble tatt til fange. Hennes medhjelpere ble til slutt løslatt, men ingen har hørt fra Latifa siden.

- Dam av blod

Amnesty har snakket med en rekke kilder i saken, og har i sin gransking ikke funnet noen spor etter prinsessa etter at hun ble pågrepet 4. mars. I et intervju med Dagbladet tirsdag, beskriver seniorrådgiver Ina Tin pågripelsen som spesielt brutal:

- De som prøvde å hjelpe henne ble brutalt overfalt. Franskmannen endte bevisstløs i en dam av eget blod. Alle de fem som var om bord ble banket opp og fengslet. De har imidlertid blitt løslatt etter flere uker med trusler om tortur og henrettelser, sier Tin til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!