Fryktes drept

GJERSTAD/OSLO (Dagbladet): For 20 år siden var han helten som avverget en katastrofe da han kastet seg over en desperat flykaprer om bord på et Aeroflot-fly fra Oslo til Moskva. Nå er mangemillionæren Kjetil Moe (64) fra Gjerstad i Aust-Agder sporløst forsvunnet i Johannesburg i Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Johannesburg leter på likhusene etter den savnede norske forretningsmannen.

Moe forsvant sporløst på mandag, og møtte aldri til en forretningsavtale tirsdag.

{ndash}Vi vet ikke hva som har skjedd med ham, sier politiinspektør Lawrence van der Westhuizen i Johannesburg-politiet.

-Han må ha forlatt hotellet, kanskje bare for å gå en tur. Da kan han ha blitt kjørt ned av en bil, eller blitt ranet. Vi leter nå på sykehus og likhus etter Moe, sier han.

Kaprerdrama

Moe ble en helt da han 27. februar 1979 overmannet en kaprer på Aeroflots flight 212 fra Oslo til Moskva. Før mellomlanding på Arlanda i Stockholm tente en kvinne på gulvet i kabinen.

Passasjerene overmannet henne, men kort tid seinere sto en mann i cockpiten. I den ene hånda holdt han en lighter, i den andre en flaske bensin, en såkalt molotovcocktail. Han truet med å sette fyr på cockpiten.

-Det eneste jeg kunne gjøre var å stanse mannen. Jeg styrtet fram og kastet meg over mannen idet han skulle tenne på. Sammen med purseren holdt jeg ham nede til flyet landet og politiet styrtet inn i flyet, sa Moe til Dagbladet den gang.

Forbrytelse

Men nå frykter både forretningsmannens familie i Gjerstad og politiet at nordmannen kan ha blitt utsatt for en forbrytelse.

Moe kom fredag 24. september til Johannesburg. Han sjekket først inn på Best Western Hotel, men byttet søndag til City Lodge Airport Hotel.

Hotellet ligger i området Edel Bail i distriktet Kempton Park ved Johannesburg International Airport, og blir beskrevet som et av de tryggeste områdene i Johannesburg.

Den siste sikre observasjonen av Moe ble gjort mandag morgen da han inntok frokost i hotellets matsal. Ved 13-tida lokal tid samme dag tok han en telefon til en mobiltelefon med kontantkort. Politiet kan ikke spore denne samtalen.

{ndash}Vi har 150 personer på jobb om morgenen, og mange så Moe i matsalen under frokosten. Vi la ikke merke til noe uvanlig, og han virket ikke nervøs, sier daglig leder Marco De Vries ved City Lodge Airport Hotel.

Mistet bagasjen

Ifølge lensmann Eyvind Loftesnes i Gjerstad, som etterforsker saken på norsk side, mistet Moe sin bagasje på reisen til Sør-Afrika, og han skal ha forlatt hotellet ved 13-tida mandag for å kjøpe nye klær. Det finnes flere store kjøpesentre ti minutter fra hotellet.

Kripos etterlyste torsdag nordmannen via Interpol. En melding fra Interpol opplyser at Moe sist ble sett på hotellet ved 16-tida lokal tid. Van der Westhuizen bekrefter at en person som kunne være Moe ble observert på hotellet ved firetida.

-Vitnet er ikke sikker på om det var Moe han så. Vi har uansett ingen vitner som har sett Moe forlate eller ankomme hotellet, sier han.

Ble urolige

Moe skulle tirsdag møte sine forretningsforbindelser fra byen Brits, hundre kilometer fra Johannesburg. Tirsdag formiddag ringte forretningsforbindelsene til hotellet for å avtale når de skulle plukke opp Moe for å kjøre ham til Brits.

-De ble urolige da de ikke fikk svar, og nevnte dette for hotellet. Moe hadde besøkt dem flere ganger tidligere. De tenkte at han kanskje leide en bil og kjørte selv. Da forretningsforbindelsene ikke fikk kontakt med Moe dagen etter, slo de alarm, sier politiinspektøren.

På hotellrommet fant hotellbetjeningen alle Moes eiendeler: Lommebok, kredittkort, identitetskort, mobiltelefon, jakke og flybillett. Eiendelene er nå i forvaring.

SAVNET: Den siste sikre observasjonen av Kjetil Moe ble gjort mandag morgen under frokosten på hotellet.