Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet æresdrap - fikk asyl

En 25 år gammel asylsøker får bli i Norge fordi det er fare for at hun kan bli offer for æresdrap i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett har i en oppsiktsvekkende dom valset over både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE), som ville kaste kvinnen ut av landet.

Kvinnen kom til Norge i 1999 som følge av krigen i hjemlandet. Kjæresten, som hun ikke hadde fortalt foreldrene om, kom etter noen måneder seinere.

25-åringen hadde ikke våget å fortelle foreldrene om kjæresten. Etter at kjæresten var trygt i Norge, reiste kvinnen hjem til foreldrene i Kosovo for å forsøke å overtale faren til å godta kjæresten.

Ville tvangsgifte

- Far ble meget forbannet, og forlangte at jeg skulle gifte meg med en mann han hadde funnet til meg, forklarer 25-åringen. Hun reiste tilbake til Norge.

Tingrettsdommer Knut Kleppestø konkluderer i dommen med at det er grunn til å ta farens trusler alvorlig.

«Dette må ses i sammenheng med at han fant ektefeller til alle sine barn, og at han utstøtte henne fra familien som følge av at hun ikke ville godta farens valg.»

Dette viser, slik retten ser det, at faren står for en tradisjon med røtter langt tilbake i tida hvor også såkalte æresdrap er et alternativ når familiens ære blir satt på spill, slik faren tydeligvis bedømmer 25-åringens handlinger.

Kan miste barnet

Retten finner i denne forbindelse grunn til å feste lit til forklaringen til 25-åringens søster om at et slikt æresdrap har funnet sted i hennes svigerfamilie for cirka ett år siden.

Etter en helhetsvurdering finner retten det sannsynliggjort at 25-åringen vil være i livsfare hvis hun må reise tilbake til Kosovo.

25-åringen fikk et barn med kjæresten. Hun fødte en sønn i fjor.

Forholdet er imidlertid slutt.

Kvinnen mener det er en overhengende fare for at gutten på 10 måneder vil bli tatt fra henne av familien til barnets far hvis hun må returnere til hjemlandet.