PÅ ÅSTEDET: Bjørn Arnesen var første brannmann på stedet etter bomba gikk av i Regjeringskvartalet. Han ses i midten av dette bildet, med rød hjelm. Dette er bildeteksten Scanpix sendte ut 22. juli: Eksplosjon i Regjerningskvartalet der en bombe gikk av i Oslo fredag ettermiddag. Høyblokka og store deler av området rundt ble skadet. Flere sårede og drept.   Foto: Berit Roald / Scanpix
PÅ ÅSTEDET: Bjørn Arnesen var første brannmann på stedet etter bomba gikk av i Regjeringskvartalet. Han ses i midten av dette bildet, med rød hjelm. Dette er bildeteksten Scanpix sendte ut 22. juli: Eksplosjon i Regjerningskvartalet der en bombe gikk av i Oslo fredag ettermiddag. Høyblokka og store deler av området rundt ble skadet. Flere sårede og drept. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Fryktet at Høyblokka skulle rase

Brannmester Bjørn Arnesen var i Regjeringskvartalet tre minutter etter at bomba gikk av, som første brannmann på stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg satt her da det smalt, sier brannmester Bjørn Arnesen.

Han sitter i pauserommet på Hovedbrannstasjonen i Oslo sentrum, omtrent 100 meter fra der Anders Behring Breiviks bombe gikk av 22. juli. Tre av vinduene i rommet ble blåst rett inn. Det er fortsatt treplater i rammene.

Kl. 15.25 fredag 22. juli løp Arnesen og de andre ut av rommet og ned i Vognhallen, til brannbilene. Men portene hadde falt ned. De kom seg ikke ut.

- Jeg beordret mannskapet til å fjerne portene. Så løp jeg selv opp igjen og ut.

Tre minutter etter Han skjønte at et hadde gått av en bombe.

- Men jeg visste ikke hvor eller størrelsen på den, sier han.

Arnesen løp ut en sideutgang. Tre minutter etter at bomba gikk av, var han ved høyblokka i Regjeringskvartalet. Han var der før noen fra politiet, og som en av de første fra nødetatene.

- Jeg så med en gang at det var omfattende skader og at det var mange skadde, sier han.

- Det viktigste ble å redde liv. Det var en del som skreik. Jeg hørte et rop om hjelp fra høyblokka.
Usikre Rundt seg så Arnesen flere skadde. De var allerede i ferd med å få hjelp fra tilfeldig forbipasserende. Brannmesteren begynte å se på bygningene.

- Vi var usikre på hvor mange som var i dem. Det var en brann i R4-bygget. Den bekymret oss, da vi ikke ante hvor mange som var der.

Brannfolkene, politiet og ambulansefolkene på stedet hadde flere store bekymringer. Det kom meldinger om en mulig bombe til i området. Og ingen visste hvor store skader det var på høyblokka. Man fryktet den skulle rase.

- Vi var usikre på om vi kunne gå inn i den. Det var frykt for at den skulle kollapse. Vi hadde hele tiden i bakhodet at det kunne være en bombe nummer to også, sier Arnesen til Dagbladet.

Etter terrorangrepene 11. september raste de to World Trade Center-bygningene, og et stort antall brannpersonell mistet livet.

- Vi tenkte ikke på det som skjedde med World Trade Center der og da, men det var et usikkerhetsmoment. Det kom aldri noen klar beskjed den kvelden om det kunne rase eller ikke, sier brannmesteren.

Gikk gjennom blokka Han forteller at han på et ganske tidlig tidspunkt så politiets innsatsleder Thor Langli, som var tidlig på stedet, komme gående ut fra den ødelagte resepsjonensdelen i bygget.

I GANG IGJEN: Portene på Hovedbrannstasjonen ble ødelagt, men er nå reparert igjen. Foto: Sindre Granly Meldalen
I GANG IGJEN: Portene på Hovedbrannstasjonen ble ødelagt, men er nå reparert igjen. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

- Han sa han ikke kunne slippe andre inn der hvis han ikke turte å gå gjennom selv.

Thor Langli sier den største faren på stedet var at det stadig raste ødelagte bygningsdeler fra blokkene.

- Det raste stadig fra fasadene, og det måtte vi ta hensyn til i første omgang. framstod ikke som noen stor fare, da måtte vi dratt ut redningsmannskapene.

-  Det raste fra fasadene, og vi kunne ikke jobbe helt inntil veggene før det var sikra bedre. Men vi så ingen klare tegn til blokka skulle rase sammen, da kunne vi aldri sendt noen inn dit, sier Langli til Dagbladet.
Søkt gjennom Bygningene ble ganske raskt søkt gjennom både av brannvesenet og politiet. Det var heldigvis relativt få på jobb da bomba smalt, da det var etter kontortid fredag ettermiddag i fellesferien. De aller fleste som var der kom seg ut på egenhånd.
 
- Vi hentet ut to skadde personer fra R4 og én fra høyblokka. Han ble hentet ut med stigebil fra 5. etasje, sier Arnesen.

Brannmesteren sier han ikke husker alle detaljer fra timene på terroråstedet.

- Det er en del svarte hull i hukommelsen min.

- Vi følte oss litt som ofre i saken selv, vår egen arbeidsplass var bomba. Det er ikke sånn vi pleier å få inn oppdrag. Vi får som regel litt tid til å forberede oss, i bilen på vei ut. Det fikk vi ikke denne gangen.

Med brannstasjonens plassering er det vanskelig ikke å påminnet hva som har skjedd heller.

- Vi fant faktisk en del som trolig stammet fra bilen hans her inne på pauserommet noen dager etterpå. Vi var så nære at pulsklokka til en av gutta stoppa. Det var bare flaks at ingen av oss ble skadet.

PAUSEROMMET: - Vi var ti som satt her inne. Men ingen av oss ble skada. Vi hadde rett og slett flaks, vinduene ble pulverisert og det fløy splinter. Det var et drønn og så ble vinduene knust som i sakte film, sier Bjørn Arnesen. Foto: Sindre Granly Meldalen
PAUSEROMMET: - Vi var ti som satt her inne. Men ingen av oss ble skada. Vi hadde rett og slett flaks, vinduene ble pulverisert og det fløy splinter. Det var et drønn og så ble vinduene knust som i sakte film, sier Bjørn Arnesen. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer