Fryktet at kjæresten satt på bussen

Ida Norheim Hagtun (22) havnet midt i kaoset av blødende mennesker i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no): -Da jeg så den ødelagte bussen ble jeg redd. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gå, og følte meg helt alene - sammen med en million andre mennesker som også var alene, sier Ida Norheim Hagtun til Dagbladet.no.

Hun var på vei til jobben i London som vanlig i dag tidlig, og skulle ta t-banen fra Camden da den stoppet. Etter tjue minutters venting fikk passasjerene beskjed om at de kunne forlate banen. -Da var flere begynt å bli nervøse, etter først å bare ha vært ergerlige. Jeg tror alle på ett eller annet tidspunkt har tenkt tanken om et terrorangrep på t-banen i London, sier Ida.


Da hun skjønte at T-banen sto, sendte hun melding til kjæresten om at han måtte ta bussen til jobb. -Den bussen han da tar, går ned samme gata der bussen eksploderte like ved Tavistock Square, forteller hun.

På vei opp fra t-banestasjonen hørte Ida en av de ansatte si «dette kan være mye større enn vi tror». Fortsatt skjønte hun ikke hva som var i ferd med å skje og begynte å gå mot Houston station like ved King\'s Cross.

- Der stod det tusenvis av mennesker utenfor. Jeg tenkte å ta samme buss som kjæresten min skulle ta, og gikk mot busstoppet da jeg så en dame full av blod. Hun var kledd i skjørt og drakt, og ned fra munnen rant en tykk stripe blod. Hun snakket i mobiltelefonen, forteller Ida. Det neste hun så var flere blødende mennesker, og et komplett kaos. Og den ødelagte bussen.


-Den var sprengt, og hele taket var flerret opp. Andre etasje var nesten borte. Folk sto apatisk rundt, og mange snakket i mobiltelefonen. Da skjønte jeg at dette måtte være et terrorangrep, sier Ida. Hun prøvde å ringe kjæresten uten å
få svar. -Da fikk jeg panikk og begynte å gråte.

-Sjefen min fortalte på telefonen at det var gått av en bombe på t-banen, og da begynte jeg å skjønne omfanget. Gjennom vinduet på en pub ble Ida stående og se på tv. Ingen skjønte noe særlig. -Rett nedi gata satt noen og drakk morgenølen sin, mens kaoset var komplett like ved. Tilslutt havnet jeg på en internettcafé.


Etter cirka en time ringte jobben hennes og fortalte at kjæresten Simon var i live. Han hadde ringt til dem. -Det var en forferdelig lang time, sier Ida
.

FOLK STO APATISKE RUNDT DEN SPRENGTE BUSSEN: Det var blødende mennesker og et komplett kaos, forteller Ida. Foto: Scanpix
FOLK STO APATISKE RUNDT DEN SPRENGTE BUSSEN: Det var blødende mennesker og et komplett kaos, forteller Ida. Foto: Scanpix Vis mer

Hun kom seg aldri på jobb, men dro til studioet like ved Old Street der hun spiller inn en demo som kanskje skal bli plate. De som var på jobb fikk beskjed om ikke å forlate kontorene sine. -Overalt var det folk som gikk, siden kollektivtrafikken var nede. Det var en utrolig rar stemning, sier Ida.

I kveld er det stille i London. Flere steder har stengt på grunn av terrorangrepet, og det virker som om de fleste velger å holde seg hjemme. Vi møter Ida på en pub i Old Street. Den er nesten tom. Av og til kjører en sirene forbi. På tv-skjermen surrer bildene av den sønderknuste bussen. -Jeg tror ennå ikke at jeg skjønner at jeg faktisk var der, sier hun.

En venninne av Ida befant seg på toget ved King\'s Cross da det eksploderte. Hun ligger på sykehus med mindre skader. - Hun fortalte at hun måtte plukke kroppsdeler av fanget sitt. Det er helt uvirkelig.

Likevel har ikke Ida fått skrekken. Hun har bodd i London i snart tre år, og flyttet tilbake i mars etter noen måneder i Norge.


-London har blitt hjemme for meg. Jeg elsker byen og det britiske lynnet. Jeg skjønner at folk blir redde og vil hjem når noe sånt skjer, men for meg var ikke det noe alternativ. Det høres ut som en klisjé, men livet må gå videre, sier Ida Norheim Hagtun fra Andøya.

LIVET MÅ GÅ VIDERE: sier Ida.