Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet at Müller skulle fortsette prestepraksisen

Christine M Hassenstab (61) varslet politiet om overgrepsbiskopen.

VARSLET: Christine M Hassenstab varslet politiet om ryktene om at Georg Müller skal ha misbrukt en mindreårig før jul. I går sprakk nyheten om at han hadde tilstått. Foto: Ron Holan
VARSLET: Christine M Hassenstab varslet politiet om ryktene om at Georg Müller skal ha misbrukt en mindreårig før jul. I går sprakk nyheten om at han hadde tilstått. Foto: Ron Holan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
TRONDHEIM (Dagbladet): Det var amerikaneren og tidligere forsvarsadvokat Christine M Hassenstab (61) som varslet politiet om eks-biskop Georg Müller og at han skal ha misbrukt en mindreårig seksuelt.

Det gjorde hun tidlig i desember i fjor. Politet startet undersøkelser etter nyttår, men det var først da Adresseavisen avslørte Müllers tilståelse i går at politiet fikk fart på etterforskningen. I går fant de fram til det mulige offeret.

Han ble avhørt av politiet i dag.

- Jeg har jobbet som forsvarsadvokat i Seattle og har hatt pedofile som klienter og har forsvart dem i rettssaker. Etter Müllers bråe avgang i juni i fjor startet ryktene og etter sommeren kokte det over. Jeg følte meg pliktet til å varsle, sier Hassenstab til Dagbladet.

- Barn i Tyskland ogsåHun var anonym helt til Adresseavisen i dag skrev hennes historie. 61-åringen møter Dagbladet på hennes kontor på NTNU Dragvoll i Trondheim, der hun jobber.

Når hun får høre at Georg Müller har fortsatt sin prestepraksis i den lille byen Osnabrück i Tyskland der han har tilhold på et sykehus, utbryter hun:

- Det var det jeg fryktet, at han skulle fortsette å ha tjeneste.

TILRETTELAGT FOR BARN: Folk i alle aldre kommer og går til og fra Franziskus sykehus som er tilrettelagt for barn. FOTO: BJØRN LANGSEM
TILRETTELAGT FOR BARN: Folk i alle aldre kommer og går til og fra Franziskus sykehus som er tilrettelagt for barn. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Vatikanet har forbudt ham å drive som prest, men har likevel altså fortsatt med prestegjerninger. Sykehuset opplyser til Dagbladet at de ikke var klar over Müllers fortid.

- Klart de ikke har fått beskjed. Det er lett å skjule seg på et lite sted i Tyskland. Men det er barn i Tyskland også, sier Hassenstab.

Sluttet å gå i kirkaHun har så langt ikke fått noen reaksjoner fra menigheten etter at det ble kjent at hun varslet politiet ved å sende et brev før jul i fjor. Hun har de siste månedene ikke benyttet seg av kirka i Trondheim.

- Jeg sluttet å gå dit i desember. Det var på grunn av denne saken og fordi jeg var lei hele menigheten og hvordan den fungerte, men jeg er registrert medlem og skal komme tilbake, sier hun.

Hun er ikke helt sikker på hvordan hun blir mottatt etter alt oppstyret, men regner med at det går fint.

- Jeg forventer at de vil ha meg tilbake. Jeg tror det beste om folk, sier 61-åringen.

Likevel føler hun at det er tid for endring i den katolske kirka.

- Jeg har ikke noe ønske om å rive i stykker Den katolske kirke, men den må endres. Vi trenger kvinnelige prester og må ha frivillighet rundt sølibatsprinsippet. Kanskje vi ikke trenger en paveordning heller? spør hun seg.

FORTSATTE SOM PREST: Selv om Vatikanet har bestemt at han ikke hadde lov, har Müller fortsatt sine prestegjerninger i Tyskland.
FORTSATTE SOM PREST: Selv om Vatikanet har bestemt at han ikke hadde lov, har Müller fortsatt sine prestegjerninger i Tyskland. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!