VARSLER: Leder for Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen (t.v.) mener at Arbeiderpartiet har en kultur som ikke er preget av åpenhet. Samtidig er han fornøyd med hvordan Jonas Gahr Støre (t.h.) har uttalt seg den siste tida. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VARSLER: Leder for Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen (t.v.) mener at Arbeiderpartiet har en kultur som ikke er preget av åpenhet. Samtidig er han fornøyd med hvordan Jonas Gahr Støre (t.h.) har uttalt seg den siste tida. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Fryktet at oppropet mot «giftig partikultur» skulle bli mistenkeliggjort

- Vi opplever at det er en partikultur som ikke er preget av åpenhet, sier Frode Jacobsen, leder for Oslo Ap.

(Dagbladet): Onsdag advarte sentrale medlemmer i Oslo Arbeiderparti mot det de kaller en «giftig partikultur».

Dette i form av en situasjon der medlemmer står i fare for å bli mistenkeliggjort ved varsling om seksuell trakassering og #MeToo-kampanjen som er temaet for oppropet tidligere omtalt av VG.

- Ikke preget av åpenhet

Da Dagbladet møter Frode Jacobsen, leder for Oslo Ap, og Rina Mariann Hansen, kulturbyråd i Oslo, sier de at de lenge kviet seg for å komme med oppropet tidligere omtalt av VG.

Årsaken var nettopp frykten for at oppropet skulle bli tolket som maktspill.

- Vi opplever at det er en partikultur som ikke er preget av åpenhet, og det er skapt et inntrykk av at det er vanskelig å si ifra om seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Hvem har ansvaret for at det har blitt slik?

- Hele partiet.

​- Ved å gå ut med fullt navn og snakke åpent, ønsker jeg å bidra til at den tvilen feies til side. Det må være trygt å varsle om seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, tilføyer han om bakgrunnen for oppropet. ​

- Viktig å ikke sammenblande

Oslo Arbeiderparti ønsker ikke å rette noe spesielt søkelys mot enkeltpersoner, men er bekymret for at varsling om seksuell trakassering blir satt inn i feil kontekst.

- Vi mener at det er viktig at man ikke sammenblander varsling med en nominasjonsprosess, understreker Rina Mariann Hansen.

Har ikke snakket med Støre

På spørsmål om hvordan de oppfatter Jonas Gahr Støres håndtering av situasjonen, er både Jacobsen og Husvik positive til måten han har uttalt seg i løpet av de siste ukene.

- Har dere fått noen reaksjoner fra Støre i etterkant av oppropet?

- Nei. Jeg har ikke snakket med ham, svarer lederen for Oslo Arbeiderparti.

Stiller seg bak opprop: Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Stiller seg bak opprop: Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi har sittet i bystyremøte i hele kveld, og har ikke fått snakket med så mange, men de reaksjonene vi har fått har vært positive, legger Frode Jacobsen til om de generelle reaksjonene på utspillet.

- Giske kalt inn på teppet

Verken Hansen eller Jacobsen ønsker å kommentere anklagene mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske.

Ifølge NRK kommer et møte mellom Giske og partileder Jonas Gahr Støre til å finne sted før den 24. desember.

Årsaken skal være varsler fra kvinner som sier seg utsatt for upassende oppførsel.

Giske har avvist anklagene mot ham omtalt tidligere denne måneden. Dagens Næringliv oppgir imidlertid at det er snakk om minst fire varsler ikke tidligere omtalt av pressen.

Flere av kvinnene skal ha sentrale roller i partiet. De skal også ha videreformidlet sine anklager til Jonas Gahr Støre.

Beskriver fortvilet situasjon​

Verken Giske og Arbeiderpartiets pressetalsperson Camilla Ryste har besvart Dagbladets henvendelser i forbindelse med opplysningene omtalt av DN og NRK.

Samtidig beskriver flere ikke navngitte kilder innad i Arbeiderpartiet situasjonen som «fortvilet», ifølge NRK.

Kanalen skriver også at situasjonen av enkelte omtales som den mest alvorlige krisa de har opplevd i partiet, samt at flere av kildene begynte å gråte da de snakket med NRK.