Fryktet at Viggo skulle drepe ham

KRISTIANSAND: Drapstiltalte Jan Helge Andersen fryktet at Viggo Kristiansen ville ta livet av ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da forsvarer Ben Fegran begynte utspørringen av Jan Helge Andersen i ettermiddag, uttrykte Andersen at han ikke klarte å tenkte klart fra det øyeblikket han så at Viggo Kristiansen hadde en kniv gjemt bak ryggen. På forhånd var han ikke klar over at Kristiansen hadde med seg kniv denne dagen.

Ville dødd selv

- Det ble kaos med en gang jeg så kniven, men det ble verre etter hvert, sa han.

Andersen trekker stadig frem at han skjønte at det ikke var tomme trusler da Viggo Kristiansen rispet ham med kniv. Dette oppgir han som grunnen for at han ikke prøvde å stoppe Kristiansen fra ugjerningene.

I retten i dag mente han likevel at han kunne ha gjort ting annerledes.

- Hadde det vært i dag, så hadde jeg satt meg på kne og blottet strupen for Viggo.

- Du ble redd da du så kniven. Hvor lenge varte redselen?

- Helt frem til dagen da vi ble pågrepet, svarte Andersen fra vitneboksen, hele tiden med en noterende Viggo noen meter fra seg. Viggo Kristiansen har tilbrakt de to første dagene i saken med å notere flittig, men han ser aldri opp på vennen som anga ham som hovedmannen bak de grusomme overgrepene.

Andersen prøvde å forklare hvorfor han har beholdt kontakten med vennen som han angivelig var blitt svært redd for etter drapene.

- Når du har sett han drepe en gang - hva han kunne gjøre videre, sa han.

Torde ikke å droppe Viggo

De to vennene beholdt nær kontakt etter drapene. Ifølge Andersen var dette fordi han ikke torde å bryte båndene til Kristiansen.

- Hvis jeg hadde gjort det, og han hadde trodd at jeg kunne avsløre det... Frykten for hva han kunne gjøre da, hvis jeg gjorde noe han ikke ville... sa Andersen.

I stedet jobbet han ifølge sin forklaring så mye overtid som mulig. Han tok dobbeltvakter og ekstravakter for å ha en god grunn til ikke å være sammen med Viggo. Likevel dro han blant annet på danmarkstur med Kristiansen.

- Samsvarer dette med at du var redd for ham? spurte Fegran.

- Sikkert ikke sånn som dere ser det.

- Du trodde at han kunne ta livet av deg?

- Det tviler jeg ikke på, utbrøt Andersen.

Rettsmøtet i dag er avsluttet. Allerede i morgen kan det bli Kristiansens tur til å innta vitneboksen. Den forklaringen kan bli kort. Kristiansen blånekter fremdeles på at han hadde noe med drapene å gjøre.

LEVDE I FRYKT: Jan Helge Andersen fryktet at Viggo Kristiansen skulle ta livet av ham. Frykten ga seg ikke før han ble arrestert.