USAs forsvarssjef

Fryktet atomkrig: - Han er gal

USAs øverste general, Mark Milley, var så alvorlig bekymret for hva Donald Trump kunne finne på etter valgnederlaget, at han ringte kinesiske myndigheter og tok grep internt for å hindre atomangrep, ifølge ny bok.

IKKE VENNER: USAs forrige president, Donald Trump, sammen med forsvarssjef Mark Milley i 2019. Foto: Ron Sachs/UPI/Shutterstock
IKKE VENNER: USAs forrige president, Donald Trump, sammen med forsvarssjef Mark Milley i 2019. Foto: Ron Sachs/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Flere amerikanske medier omtaler den kommende boka «Peril» skrev av Watergate-legenden Bob Woodward og Washington Post-journalist Robert Costa om de siste dagene av Donald Trumps presidentskap og de første månedene av Joe Bidens tid i Det hvite hus.

Boka er basert på mer enn 200 intervjuer med en vitner og førstehåndskilder og tegner et skremmende bilde av Trumps siste dager. Dette er Woodwards tredje bok om Trumps presidentskap og beskriver en president som går fullstendig av hengslende, skriker til sine øverste rådgivere, og som desperat forsøker å klamre seg til makta etter valgnederlaget, skriver CNN.

ANGREP: Ekspresident Donald Trump går til frontalangrep på George W. Bush etter denne talen. Foto: Mandel Ngan / AFP, Evelyn Hockstein / Reuters Vis mer

I boka går det blant annet fram at Milley fryktet at Trump ville startet en gigantisk internasjonal eller hjemlig konflikt for å holde på makta. Trump hevder fortsatt uten dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham.

Hemmelige samtaler

Ifølge boka tok Milley blant annet to hemmelige telefoner til den kinesiske forsvarssjefen Li Zuoucheng de siste månedene Trump var president. Dette for å berolige kineserne om at USA ikke ville angripe dem militært, skriver Washington Post.

Én samtale skal ha funnet sted 30. oktober i fjor, fire dager før valget hvor Trump tapte. Den andre samtale fant sted 8. januar - to dager etter det dødelige angrepet mot Kongressen etter at Trump oppfordret tilhengerne sine til å marsjere dit.

Ifølge Washington Post ringte Milley første gang etter å ha sett etterretningsinformasjon som antydet at Kina trodde USA forberedte et angrep. Ifølge den nye boka skal Kina ha trodd dette som en følge av spenning rundt militærøvelser i Sørkinahavet og Trumps stadig mer «fiendtlige retorikk» mot Kina.

VAKSINE-OPPFORDRING: Donald Trumps oppfordring om å ta vaksine ble ikke spesielt godt mottatt, da han snakket på et velgermøte i Alabama i helga. Foto: Marvin Gentry / Reuters / NTB Vis mer

- General Li, jeg vil forsikre deg om at det amerikanske styret er stabilt og at alt skal bli greit. Vi skal ikke angripe eller utføre noen kinetiske operasjoner mot dere, sa Milley i den første samtalen, ifølge boka.

Lovte advarsel

Han gikk også så langt som å love at han ville varsle den kinesiske generalen dersom USA angrep.

- General Li, du og jeg har kjent hverandre i fem år. Dersom vi skulle angripe, kommer jeg til å ringe deg på forhånd. Det skal ikke komme som en overraskelse, sa Milley.

I den andre samtalen skal den kinesiske generalen ha vært svært bekymret etter angrepet mot Kongressen selv etter at Milley lovte:

- Vi er 100 prosent stabile. Alt går bra. Men demokratiet kan være lurvete noen ganger.

Milley skal imidlertid ha forstått hvorfor kineserne var dypt urolige. Ifølge boka mente Milley at Trump opptrådte på en fullstendig uberegnelig måte.

- Gal

8. januar fikk også Milley en telefon fra den demokratiske speakeren, Nancy Pelosi, som også var ekstremt bekymret for Trumps oppførsel.

- Det jeg sier til deg er: Hvis de ikke klarte å stanse ham fra å overfalle Kongressen, hva for noe annet kan han da finne på? Er det noen i ledelsen i Det hvite hus som gjør noe annet enn å kysse den feite rompa hans? Du vet han er gal. Han har vært gal en lang stund, sa Pelosi.

- Fru speaker, jeg er enig med deg i alt, svarte Milley, ifølge et utdrag fra boka CNN har fått tilgang til.

Tok grep

Samme dag beordret han samtidig den amerikanske generalen med ansvar for Asia og Stillehavet til å utsette militærøvelser av frykt for at Kina kunne slå tilbake dersom de følte seg truet.

SKAPER REAKSJONER: Tidligere president i USA, Donald Trump, harselerer med Taliban-lederen i en tale lørdag kveld. Det har skapt reaksjoner. Video: NewsMax. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Milley samlet også USAs øverste offiserer for å gjennomgå prosedyrene for bruken av atomvåpen. Han sa at presidenten alene kunne gi ordren om å avfyre disse, men han sa også at han selv måtte være involvert.

Deretter skal han ha sett hver enkelt av offiserene inn i øynene og bedt dem om å bekrefte at de forsto hva han sa. Forfatterne av «Peril» skriver at Milley anså dette for å være en ed.

- Forræderi

Flere republikanere reagerer allerede sterkt på opplysningene og mener general Milley har gått langt forbi sine fullmakter.

Kanskje aller kraftigst reagerer Trump selv. Han sendte ut en pressemelding tirsdag kveld hvor han avviste at han hadde noen intensjoner om å angripe Kina. Samtidig hevder han at han er den eneste presidenten på flere tiår som ikke har trukket USA inn i nye kriger.

- Dersom historien om idioten («dumbass») general Mark Milley er sann, antar jeg at han vil bli stilt for retten for forræderi ettersom han snakket med sin kinesiske motpart bak ryggen på presidenten og sa til Kina at han ville gi dem en advarsel om et angrep. Kan ikke gjøre det! skriver Trump og viser til at Milley var sentral i en mislykket tilbaketrekning fra Afghanistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer