TEGNER: Kurt Westergaard. Foto: AFP/SCANPIX/HENNING BAGGER
TEGNER: Kurt Westergaard. Foto: AFP/SCANPIX/HENNING BAGGERVis mer

Fryktet attentat mot karikatur-Westergaard på Litteraturhuset

Sikkerhetspolitiet slo full alarm da de fikk opplysninger om et mulig terrorattentat i Oslo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte danske karikaturtegneren Kurt Westergaard (76) skulle klokka 10 i dag deltatt på en barneboklansering på Litteraturhuset i Oslo. Men i går ble Westergaard etter et hastevurdering sendt tilbake til Danmark av sikkerhetshensyn, får Dagbladet opplyst.

Selv uten tegneren til stede var arrangementet tungt bevoktet av bevæpnet politi i flere uniformerte biler og tjenestemenn i sivil utenfor Litteraturhuset.

- Vi er her ut fra at denne boklanseringen pågår. Utover det kan jeg ikke si så mye mer, sa innsatsleder Morten Henriksen i oslopolitiet i 1030-tida.

Ifølge Dagbladets opplysninger valgte Westergaards livvakter i den danske sikkerhetstjenesten PET å reise fra Norge med tegneren i frykt for at han skulle utsettes for et attentat på Litteraturhuset. Informasjonen bak det dramatiske trusselbildet stammet fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Tegneren, som tegnet den mest kontroversielle karikaturen av profeten Muhammed i Jyllands-Posten, som startet karikaturstriden, har døgnkontinuerlig livvakttjeneste fra det danske sikkerhetspolitiet.

Etter at Dagbladet.no i morges beskrev bakgrunnen for hjemreisen, bekreftet Westergaard i ettermiddag at det ikke var sykdom som fikk ham til å reise tilbake til Danmark.

- Det var noe den norske etterretningstjenesten og danske PET besluttet. Det er en offisiell forklaring, og det er at jeg fikk hjerteflimmer , sier Westergaard til NRK.

PST ville tidligere i dag ikke gå inn på årsaken til vurderingen, eller bekrefte hendelsesforløpet.

- Jeg kan bekrefte at Knut Westergaard har vært i Norge og at han reiste tilbake til Danmark i går, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til Dagbladet.

Hugubakken vil ikke si noe om Westergaards overraskende avlysning har noe med terrorpågripelsene i Sverige å gjøre.

VAKTHOLD: Westergaard har reist hjem, men det er fremdeles strengt vakthold ved Litteraturhuset i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
VAKTHOLD: Westergaard har reist hjem, men det er fremdeles strengt vakthold ved Litteraturhuset i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

- Westergaard lever med kontinuerlige drapstrusler. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Trond Hugubakken.

Sammen med visesangeren og forfatteren Geirr Lystrup skulle Westergaard presentere boka og CD-en «Fortell fra Spania, Tobben!» på Litteraturhuset. Westergaard har illustrert boka til den norske artisten.

Etter det Dagbladet får opplyst var representanter for PST på Litteraturhuset både på fredag og i går for å planlegge Westergaard-besøket, men stiftelsen skal ikke ha fått opplysninger om noen konkrete trusler.

NTB skriver at de natt til tirsdag fikk opplyst fra politiet i Oslo at Westergaard er blitt syk og har reist hjem til Danmark.

Geirr Lystrup er svært overrasket over avlysningen. Han sier Westergaard fortalte at han hadde fått hjerteproblemer.

- Jeg fikk telefon fra Westergaard sent mandag kveld hvor han fortalte at han hadde fått hjerteproblemer. Dette kom som lyn fra klar himmel for meg. Det er et sjokk, og jeg er selvfølgelig redd for at det skal skje noe med ham, sier visesangeren og forfatteren Geirr Lystrup til NTB.

Lystrup kjenner ikke til om det er framsatt trusler mot den danske illustratøren. Westergaard var allerede på vei ut av landet da han ringte sin gode venn og kollega mandag kveld, skriver NTB.

- Jeg vet ikke om det er kommet noen trusler, men kan ikke spekulere på det. Dette er leit for ham. Han hadde gledet seg til å komme, han var glad for boka som jeg synes han har illustrert helt fantastisk, sier Geirr Lystrup.

Han forteller at det har vært et stort hemmelighetskremmeri og sikkerhetsoppbud rundt Westergaards besøk i Norge. Fredag var Westergaard i Oslo sammen med sin kone og et følge av blant annet sikkerhetsvakter. Søndag besøkte Lystrup og Westergaard både Munch-museet på Tøyen og Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum.

- Han er 76 år gammel og går med stokk, men viste ingen tegn til svakheter da. Men han fortalte meg at han har fått sterkt hjerteflimmer og turde ikke fortsette løpet, sier Lystrup.

POLITI: Bevæpnede politifolk var synlig tilstede utenfor Litteraturhuset i Oslo selv om Kurt Westergaard ikke var tilstede. Foto: Harald S. Klungtveit
POLITI: Bevæpnede politifolk var synlig tilstede utenfor Litteraturhuset i Oslo selv om Kurt Westergaard ikke var tilstede. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer