Fryktet avlytting - fjernet mobilbatteri

Frykten for å bli avlyttet fikk tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere justisminister Odd Einar Dørum til å beordre demontering av mobiltelefoner da kinkige politiske spørsmålene skulle diskuteres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sentrumsregjeringen tok den teknologiske utviklingen på blodig alvor. Uten at administrasjonen ved Statsministerens kontor fant grunn til å anbefale det, ble det innført en særegen praksis for å forhindre potensiell avlytting gjennom mobiltelefoner.

Det var ikke nok å skru av mobiltelefonen da ømtålige saker skulle diskuteres. Batteriet måtte fjernes fra mobiltelefonen.

Bondevik og Dørum fryktet at mikrofonen i mobiltelefonen på en eller annen måte kunne aktiveres av utenforstående og avlytte samtaler i møterom - selv om telefonen var slått av. Å snakke åpent over mobiltelefon om fortrolige forhold skulle ikke forekomme.

Beordret

Ikke nok med at politikere i sentrumsregjeringen var påpasselige med egne mobiltelefoner, også andre som deltok i møter der delikate problemstillinger ble drøftet, kunne få beskjed om å demontere sine telefoner.

- Ja, jeg fjernet også batteriet fra min telefon i møter der det ble anbefalt av den politiske ledelsen, sier departementsråd Bjørn T. Grydeland til Dagbladet.

Grydeland sier til Dagbladet at administrasjonen ved Statsministerens kontor ikke fant det aktuelt å anbefale denne framgangsmåten for fortrolige møter i regjeringen. Det ble heller aldri praktisert under Thorbjørn Jagland eller Gro Harlem Brundtlands regjeringer.

- Det er forbud mot påslåtte mobiltelefoner i regjeringskonferansen, men det er fordi det medfører støy i høyttaleranlegget, sier Grydeland.

Uansvarlig

Medlemmer fra sentrumsregjeringen sier til Dagbladet at det var spesielt Odd Einar Dørum som var opptatt av denne type spørsmål. Dørum selv er helt klar:

- Når politiets overvåkingstjeneste gir råd om at GSM-telefoner kan avlyttes, så følger vi rådene. Noe annet ville både være dumt og uansvarlig, sier tidligere justisminister Odd Einar Dørum.

Han viser til at POT og den svenske overvåkingssjefen har uttalt at det ikke holder å slå av mobiltelefonen for å sikre seg mot avlytting. Han ønsker ikke uttale seg om hvem han fryktet avlytting fra, men Dørum sier at teknologien er tilgjengelig for å avlytte GSM. Kjell Magne Bondevik selv ønsker overhodet ikke å kommentere saken.

Pressen

Oppfordringen om «batterigrepet» var kjent i hele regjeringen, men graden av praktisering var ulik. Dagbladet får bekreftet at det var spesielt ved Statsministerens kontor og i den politiske ledelsen i Justisdepartementet dette ble gjort.

Den danske avisa Jyllands-Posten skrev i helga at danske regjeringsmedlemmer trolig avlyttes av amerikansk etterretning. I Dagbladet i går uttalte datasikkerhetsekspert Sigmund Hov Moen at det samme helt sikkert skjer i Norge.

Men etter det Dagbladet får opplyst fra kilder i den avgåtte sentrumsregjeringen, var det ikke eventuell frykt for utenlandsk etterretning som sto sentralt, men at norske journalister satt på avlyttingsutstyr. Dette medførte blant annet at informasjon om ømtålige politiske vurderinger ikke skulle formidles over telefonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer