Fryktet farlig branngass over Karmøy

Giftig røyk kunne blåst over Karmøy da det i kveld brant på gjenvinningsanlegget for aluminiumsslagg. Brannvesenet kunne ikke bruke vann, og hadde bare vinden til slokkehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom brannvesenet på Karmøy hadde brukt vannslagene på brannen, ville røyk med farlig gass blåst inn over befolkningen på øya. De måtte bruke vinden for å slokke da det begynte å brenne på aluminiumsfabrikken onsdag i 22-tida.

Aluminiumsslagget ville utviklet farlige gasser dersom det ble vannet under brannen. Heldigvis regnet det ikke på øya vest for Haugesund.

Området rundt fabrikken var lenge avstengt av frykt for farlige gasser.

Brannvesenet måtte la det brenne, og heller hindre flammene fra å spre seg. Vindretningen var gunstig og hjalp til med å blåse ut brannen. Klokken 23.40 hadde brannfolkene kontroll, og like etter midnatt var brannen slokket.

- Hvis vi ikke hadde vært så heldig med vindretningen, ville brannen vart lengre. Det var lite vi kunne gjøre med flammene, sier overbrannmester Karl Emil Storm til Dagbladet :på nettet.

Taket over slagghaugen, kontrollrommet og mye elektrisk ble ødelagt.

Fabrikken er døgnbemannet, og det var i en produksjonsovn brannen startet. Foreløpig er brannårsaken ukjent.

Brannvesenet var på forhånd oppmerksomme på komplikasjonene ved en brann på fabrikken. Multiserv mottar aluminiumsslagg fra Hydro Aluminium som de gjenvinner.