HOLDER IGJEN: Småbåter med frivillige fra tettstedet Gästrike-Hammarby hjelper redningstjenesten med å holde igjen øya. De frykter den skal havne i elveløpet. Foto: Wencke Johansen Persson
HOLDER IGJEN: Småbåter med frivillige fra tettstedet Gästrike-Hammarby hjelper redningstjenesten med å holde igjen øya. De frykter den skal havne i elveløpet. Foto: Wencke Johansen PerssonVis mer

Fryktet for kraftverk og bru da øy rev seg løs i Sverige

Småbåter klarte å dra øya inn i ei vik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ei øy utenfor det lille stedet Gästrike-Hammarby øst i Sverige løsnet i dag.

Øya fløt ned mot ei elv som renner gjennom tettstedet. Den svenske redningstjenesten fryktet at øya kunne føre til skader langs elveløpet, men til slutt ble framdriften på øya stoppet.

- Det skal ikke være noe fare nå, sier redningsleder Magnus Stenberg til Aftonbladet.

Blokkerer elvemunning

Tidligere i kveld blokkerte den lille øya elvemunningen til elva som renner gjennom Gästrike-Hammarby.

- Hvis øya renner ned i elveløpet, er det en gammel bru fra 1500-tallet som kan stå i fare. Den tilhører den gamle herregården. Får den med seg brua, er det en kraftstasjon like nedenfor, sier Wencke Johansen Persson til Dagbladet.

VIND: Det blåser bra på det lille stedet i Øst- Sverige. Foto: Wencke Johansen Persson
VIND: Det blåser bra på det lille stedet i Øst- Sverige. Foto: Wencke Johansen Persson Vis mer

Det var hun som meldte fra til brannvesenet om øya i ettermiddag.

Redningstjenesten beskriver øya som en 25 meter lang og fem meter bred øy med våtmarksgress.

Noen timer etterpå, fikk imidlertid redningsmannskapene og de frivillige dratt øya inn i ei vik på innsjøen, og dermed stoppet framdriften.

- I elva er det bruer som kan være i fare. Vi er på stedet så fort som mulig og leter samtidig etter representanter fra Sandviken kommune for å hjelp, sa Pär Törnhult, sjef for indre befal til Gefle Dagblad tidligere i dag.

Håper øya kiler seg fast

Johansen Persson fortalte til Dagbladet tidligere i dag at det var store styrker på stedet tidligere i dag.

- Det er vel en fem-seks båter pluss en stor brannbil her. De prøver å dytte på den store øya, som blokkerer elvemunningen. De har fått den til siden, men det er ennå et spørsmål hvordan de kan få den bort derfra, sier hun.

STOPPES: Svensk redningstjeneste håper de får flyttet øya, eller at den kiler seg fast i elva. Foto: Wencke Johansen Persson
STOPPES: Svensk redningstjeneste håper de får flyttet øya, eller at den kiler seg fast i elva. Foto: Wencke Johansen Persson Vis mer

Redningstjenesten hadde ikke for stor forhåpninger til at aksjonen deres skulle lykkes, og håpet i så fall øya skulle kile seg fast lenger ned i elva, hvor løpet er smalere. Nå har de imidlertid fått det til.

- Det har vært litt dramatisk. Det har blåst veldig fra sjøen, og øya løsnet fra innsjøen og flyttet seg raskt, sier Johansen Persson til Dagbladet.