Politibetjenter om Kongress-angrepet:

- Fryktet for livet

Tirsdag startet granskingen av Kongress-angrepet i januar. Flere politibetjenter vitnet om de dramatiske minuttene. - Jeg var i helvete, sier en av dem.

SKAMMELIG: Michael Fanone sendte en tydelig melding i retning de republikanske politikerne i en høring i Kongressen tirsdag 27. juli. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg sto i fare for å bli drept med mitt eget skytevåpen. Jeg hører fortsatt ordene «drep han med hans egen pistol» i hodet mitt i dag.

Det sa politibetjent Michael Fanone under tirsdagens vitneforklaringer i Senatet i forbindelse med granskingen av Kongress-stormingen 6. januar.

Fanone - som under stormingen tok på seg politiuniform for første gang på nesten ett tiår - ble sendt til stedet under tumultene. Der ble han møtt av det han selv beskriver som et «helvete».

- Slagmark

Politibetjenten fikk gitt en rekke elektriske støt og ble slått bevisstløs av opprørerne. Jimmi Albright, Fanones partner, fikk etter hvert fraktet ham til sykehuset, skriver ABC News.

- HELVETE: Politibetjent Michael Fanone beskriver Kongress-stormingen som er helvete. Foto: AP / NTB
- HELVETE: Politibetjent Michael Fanone beskriver Kongress-stormingen som er helvete. Foto: AP / NTB Vis mer

- På sykehuset fortalte legene meg at jeg hadde fått et hjerteinfarkt. Seinere ble jeg diagnostisert med hjernerystelse, traumatisk hjerneskade og posttraumatisk stresslidelse, fortalte Fanone. Nesten sju måneder etter stormingen, sliter han fortsatt med angst og traumer.

Betjent Aquilino Gonell befant seg også i kongressbygningen da den ble stormet av rasende Trump-tilhengere. Han fortalte at han følte at han ikke kunne puste da folkemengden presset på for å ta seg inn i bygningen.

- Den fysiske volden vi opplevde var forferdelig og overveldende. Det var som en slagmark i middelalderen. Jeg fryktet for livet, sa han.

TÅRER: Betjent Aquilino Gonell slet med å holde tårene tilbake da han fortalte om arbeidsdagen i Kongressen 6. januar. Foto: Oliver Conteras / AP / NTB
TÅRER: Betjent Aquilino Gonell slet med å holde tårene tilbake da han fortalte om arbeidsdagen i Kongressen 6. januar. Foto: Oliver Conteras / AP / NTB Vis mer

- Et helvete

Det var tirsdag at høringen i Senatet startet. Den er ledet av en komité på ni medlemmer fra Representantenes hus, og målet er å skape et komplett bilde av hva som egentlig skjedde under angrepet.

Flere republikanere har boikottet granskingen og trukket seg fra høringen. Det reagerer Fanone sterkt på.

- Jeg følte jeg dro til helvete og tilbake for å beskytte dem og folkene i dette rommet, sa han.

På ett tidspunkt slo han hånda i bordet.

- Altfor mange forteller meg at helvete ikke eksisterer eller at helvete ikke egentlig var så ille. Likegyldigheten som man viser mine kolleger, er skammelig.

- Noen leide dem

Harry Dunn, som arbeider for kongresspolitiet, argumenterte for at både opprørerne og de som sendte dem burde straffes.

- Hvis en leiemorder ansettes og dreper noen, vil han få fengselsstraff. Men det er ikke bare leiemorderen som fengsles, det gjør også personen som leide han, sa han til komitéen og fortsatte:

- Det var et angrep 6. januar og noen leide dem. Jeg ønsker at dere kommer til bunns i det.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

- Dere vant

Flere av personene i salen tørket tårer da vitnene fortalte sine historier fra den dramatiske kvelden der fem personer mistet livet.

- Dere snakker alle om hva dere har måttet takle, og hvordan denne dagen har påvirket dere. Men dere vant. Dere holdt ut, sa Kongressrepresentanten Adam Kinzinger til betjentene i etterkant av vitneforklaringene.

Også flertallsleder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, takket politimennene for innsatsen.

- Jeg er dypt takknemlig for alt dere gjorde for å redde oss, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer