Fryktet for Norges rolle i Midtøsten

Frykt for et nytt norsk fredsinitiativ i Midtøsten skulle bli torpedert av Kristin Halvorsens boikottuttalelser, er grunnen til utenriksminister Støres nedsabling av henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet erfarer at UD jobber målrettet for igjen å komme inn i en sentral rolle i fredsprosessen i Midtøsten. Det var særlig frykten for å torpedere det arbeidet som lå bak refsen av finansminister Halvorsen. Sentrale regjeringskilder antyder at det ligger norske initiativ på bordet. UD fryktet at Halvorsens appell om forbrukerboikott av Israel ville stenge døra for initiativene.

Andre motiver

En sentral SV-kilde sier UD har behov for å vaske hendene etter angrepet på Halvorsen: -  UD dummet seg ut ved å bruke begrepet «forsvarbare grenser» i brevet til Israel. Kvalitetssikringen sviktet åpenbart. Det har vi fått bekreftet fra flere hold i departementet. Det er liten tvil om at UD har ambisjoner i Midtøsten. I Dagbladet mandag sa Støre:   Norge har hatt en posisjon der begge parter kan arbeide med oss for å komme nærmere en fredelig løsning. Det vil være meningsløst å gi fra oss en slik rolle.

Alarm i USA og Israel

Halvorsens boikottappell utløste panikk i UD. Uroen ble forsterket da israelsk og amerikansk UD samme dag appellen sto på trykk, sendte skarpe reaksjoner til Norges ambassader i Tel Aviv og Washington. Halvorsens overordnede, statsminister Stoltenberg, og utenriksminister Støre gikk kraftig ut med åpen refs, og det ble besluttet å sende brev til Israel og USA for å ta avstand fra hennes uttalelser og klargjøre at Norges regjering ikke støtter noen boikottlinje. Støre har forklart den kraftige reaksjonen med behovet for å unngå misforståelser om norsk utenrikspolitikk. Halvorsen fikk etter det Dagbladet forstår, innsyn i reaksjonene fra USA og Israel.

I samtaler med sine rådgivere vurderte hun derfor å sette bom for partiets boikottkampanje mot Israel. Men den ydmykende og kraftige overhøvlingen hun fikk fra statsminister og utenriksminister skal ha blitt brukt som argument for å kjøre videre. Flere sentrale SV-politikere på Stortinget mener Støre og Stoltenberg har gått altfor langt både i ydmykelsen av Halvorsen og i forhold til regjeringens linje overfor Israel.

-  Støres formuleringer i brevet til Israel er et avvik fra den utenrikspolitiske forståelsen vi har, sier en SV-politiker.

Dagbladet får opplyst at Støres brev vil få et etterspill internt. Det reageres spesielt på hans brev til USAs utenriksminister.

UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre.
FINANSMINISTER: Kristin Halvorsen.