Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet iransk student skulle skaffe rakettinfo i Norge

Søknad om oppholdstillatelse stoppet av Politiets sikkerhetstjeneste.

STOPPER STUDENTER: Avtroppende PST-sjef Jørn Holme (i midten) og justisminister Knut Storbergets departement ser ut til å ha trappet opp arbeidet med å stoppe forskere og studenter fra «bekymringsland» som vil til Norge. Foto: FRANK KARLSEN
STOPPER STUDENTER: Avtroppende PST-sjef Jørn Holme (i midten) og justisminister Knut Storbergets departement ser ut til å ha trappet opp arbeidet med å stoppe forskere og studenter fra «bekymringsland» som vil til Norge. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En 36 år gammel iransk statsborger som nylig søkte om fornyet opphold i Norge for å studere avansert satellitt-teknologi fikk avslag fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slo alarm.

PST fryktet at mannen skulle bruke kunnskapen til utvikling av missiler i masseødeleggelsesvåpen. Via Justisdepartementet skal sikkerhetstjenesten ha tatt affære ved å instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) om å få iraneren utvist, etter det Dagbladet får opplyst.

- PST ga råd til utlendingsmyndighetene slik at vedkommende ikke fikk fornyet oppholdstillatelsen sin, bekrefter informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

PSTs beslutning skjeddde på bakgrunn av FN-resolusjon 1737, som Norge har sluttet seg til. Resolusjonen setter begrensninger for eksport av kunnskap og varer til Iran.

- Dette er en del av PSTs forebyggende arbeid i forhold til spredning av masseødeleggelsesvåpen, sier Bernsen til Dagbladet.

Iraneren skulle starte på et studium om satellitt-teknoligi ved Høgskolen i Narvik.

- Historien har vist at det ofte er tette bånd mellom et romfartsprogram og et missilprogram. Vi mener at kunnskapen han tilegner seg kan misbrukes til utvikling av missiler, sier politiinspektør Jørn Presterudstuen i PST til NRK Dagsrevyen.

Mannen var i landet og hadde tatt norskkurs det siste året da han søkte om fornyet opphold.
I stedet for å fortsette høyskolestudiet fikk studenten og kona kort tid på seg til å forlate landet.

- Vi opplevde i høst å miste en iransk student, som følge av at denne personen ikke fikk oppholdstillatelse i Norge. Studenten hadde akkurat gjennomført ett års norskkurs hos Høgskolen i Narvik, og var klar til å starte på Satelitteknologi. Dette er svært uheldig, både for studenten og høyskolen at dette skjer, hetter det i en pressemelding på skolen.

Obs-liste for utenlandske studenter
Det skal være første gang PST går til et slikt skritt overfor en enkeltstudent, men sikkerhetspolitiet bekrefter overfor Dagbladet at de er bekymret for flere utenlandske studenter i Norge og at lignende utvisninger kan være på trappene.

Utlendingsdirektoratet henviser på sin side til taushetsplikten i  enkeltsaker, men bekrefter at det foreligger interne rutiner om å varsle PST om studenter fra bestemte land.

- Når vi mottar saker om studieopphold fra enkelte land, sender vi disse søknadene til PST for konsultasjon før vi fatter et vedtak, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Gro Bogen Nilsen i UDI til Dagbladet.

Hun bekrefter at Iran og Afghanistan er på lista over stater der studenters og forskeres søknader blir videresendt den norske sikkerhetstjenesten.

I en instruks fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet fra 2007 om såkalte § 38-saker heter det at  «departementet [kan] instruere om lovtolking, skjønnsutøvelse og avgjørelsen av enkeltsaker for å "ivareta hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn"».

Det kan ha vært denne hjemmelen som ble brukt i den ferske studentsaken.

Justisdepartementet opplyser til Dagbladet i kveld at ingen der vil kommentere saken før de juridiske detaljene er ettergått med departementets lovavdeling og andre etater.

- Ingen kontrollsystemer
I PSTs åpne trusselvurdering for 2009 framstår sikkerhetstjenesten særlig bekymret for manglende kontroll med studenter og forskere som kommer til Norge fra land som er kjent for å fostre terrorister eller som ikke har undertegnet internasjonale avtaler om ikke-spredning.

Frykten er at program for utvikling av masseødeleggelsesvåpen kan settes i stand med hjelp av norsk utdanning eller forskning.

«Norge har ikke etablert noen form for kontrollmekanismer for eksport av kunnskap. Det vurderes derfor som sannsynlig at studenter og forskere fra bekymringsland kan tilegne seg kunnskap og teknologi som kan misbrukes i forbindelse med utvikling av masseødeleggelsesvåpen».

PST mente derfor det er nødvendig med «kontroll av kunnskapsoverføring innenfor sensitive områder», slik flere andre land har innført, for å unngå  Norge skal holde internasjonale forpliktelser.

«Denne typen kontrollsystemer er i de fleste tilfeller knyttet opp til søknad om oppholdstillatelse», heter det i trusselvurderingen.

Etter det Dagbladet forstår ønsker PST at særlig Utenriksdepartementet skal bidra til bedre såkalt eksportkontroll ved at studenter og forskere fra bekymringsland kan bli stoppet før de får lov til å komme inn i landet.

Dagbladet var i ettermiddag i kontakt med blant andre Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, Universitetet i Oslo og Institutt for Energiteknikk (som driver reaktoren på Kjeller). Ingen av disse utdanningsinstitusjonene kjente til nylige tilfeller av studenter som hadde fått avslag som følge av PSTs ikke-spredningsarbeid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media