Fryktet iransk student skulle skaffe rakettinfo i Norge

Søknad om oppholdstillatelse stoppet av Politiets sikkerhetstjeneste.

STOPPER STUDENTER: Avtroppende PST-sjef Jørn Holme (i midten) og justisminister Knut Storbergets departement ser ut til å ha trappet opp arbeidet med å stoppe forskere og studenter fra «bekymringsland» som vil til Norge. Foto: FRANK KARLSEN
STOPPER STUDENTER: Avtroppende PST-sjef Jørn Holme (i midten) og justisminister Knut Storbergets departement ser ut til å ha trappet opp arbeidet med å stoppe forskere og studenter fra «bekymringsland» som vil til Norge. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): En 36 år gammel iransk statsborger som nylig søkte om fornyet opphold i Norge for å studere avansert satellitt-teknologi fikk avslag fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slo alarm.

PST fryktet at mannen skulle bruke kunnskapen til utvikling av missiler i masseødeleggelsesvåpen. Via Justisdepartementet skal sikkerhetstjenesten ha tatt affære ved å instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) om å få iraneren utvist, etter det Dagbladet får opplyst.

- PST ga råd til utlendingsmyndighetene slik at vedkommende ikke fikk fornyet oppholdstillatelsen sin, bekrefter informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

PSTs beslutning skjeddde på bakgrunn av FN-resolusjon 1737, som Norge har sluttet seg til. Resolusjonen setter begrensninger for eksport av kunnskap og varer til Iran. - Dette er en del av PSTs forebyggende arbeid i forhold til spredning av masseødeleggelsesvåpen, sier Bernsen til Dagbladet.

Iraneren skulle starte på et studium om satellitt-teknoligi ved Høgskolen i Narvik.

- Historien har vist at det ofte er tette bånd mellom et romfartsprogram og et missilprogram. Vi mener at kunnskapen han tilegner seg kan misbrukes til utvikling av missiler, sier politiinspektør Jørn Presterudstuen i PST til NRK Dagsrevyen.Mannen var i landet og hadde tatt norskkurs det siste året da han søkte om fornyet opphold. I stedet for å fortsette høyskolestudiet fikk studenten og kona kort tid på seg til å forlate landet.- Vi opplevde i høst å miste en iransk student, som følge av at denne personen ikke fikk oppholdstillatelse i Norge. Studenten hadde akkurat gjennomført ett års norskkurs hos Høgskolen i Narvik, og var klar til å starte på Satelitteknologi. Dette er svært uheldig, både for studenten og høyskolen at dette skjer, hetter det i en pressemelding på skolen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer