- Fryktet jeg skulle miste beinet

Drømmeturen til Brasil ble et mareritt for Dan Børge Akerø. Nå ligger han på sykehus i Oslo med streptokokkinfeksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Jubileumsturen til Rio de Janeiro skulle være vinterens drømmetur for Dan Børge Akerø. TV-programlederen forlot den brasilianske perlen for 25 år siden, og har ikke vært tilbake. Før nå.

Men det som skulle være en hyggeferie etter en travel runde med «LørDan» og «Kjempesjansen» endte med dramatikk og sykehusinnleggelse på isolatavdeling.

- Dette har vært tungt. Jeg fryktet jeg skulle miste beinet, sier Dan Børge om streptokokkangrepet i høyrefoten, som slo knockout på en av NRKs mest populære TV-programledere.

- Jeg hadde jo lyst til å beholde både helsa og høyrebeinet, så det har ikke vært hyggelige dager. Men nå ser det ut til at det går rett vei, forteller Dan Børge Akerø fra sykesenga på Lovisenberg sykehus i Oslo, der han har ligget siden lørdag.

Trodde det var solstikk

Akerø hadde bestemt seg for å reise på ferie etter en tøff periode som programleder. Han var sliten og ønsket å samle krefter på golfbanen i Rio. Her skulle han møte gode venner.

De første dagene hos kameraten Arne Halvorsen i Rio ble både hyggelige og opplevelsesrike, men allerede etter fire dager meldte de første problemene seg.

Lørdag for halvannen uke siden skulle han ut og spise i den fine bydelen Leblond i Rio. Dan Børge bestilte en stor biff, men midt under måltidet sa han:

- Jeg er så dårlig at jeg må gå hjem.

Først trodde vennene han hadde fått solstikk. Akerø kom rett fra 10 kalde grader til 35 varme. Søndagen lå programlederen rett ut med 40,5 grader i feber.

En legevenn i Norge ble kontaktet, og han stilte diagnosen på telefon til å være influensaen som hadde herjet i hjemlandet før han reiste.

Bein som tømmerstokk

Dagen etter hadde feberen sunket til under 39 grader, og alle trodde han var på bedringens vei.

Men tirsdag ble beinet rødt og hovnet kraftig opp. Dagbladets medarbeider i Rio forteller at beinet så ut som en tømmerstokk.

- Beinet hovnet opp under kneet, hele tjukkleggen var svært rød og hoven. Ankelen likeså, forteller Dan Børge Akerø.

Feberen steg, og Dan Børge ble sengeliggende. Legen slo raskt fast hva som kunne være årsaken til plagene: streptokokkbakterier. Infeksjonen er trolig blitt påført gjennom et lite sår i foten. Og fikk altså alvorlige konsekvenser.

Streptokokkbakterien rosen angriper underhuden og er meget smertefull, men er ikke den mye omtalte kjøttetende varianten av streptokokkbakterier.

- Aner ikke hvor jeg har fått smitten. Men jeg hadde lyst til å komme meg hjem til Norge så raskt som mulig. Å bli lagt inn på sykehus i Rio fristet ikke, sier Akerø.

På isolat

I nesten ei uke lå Dan Børge syk hjemme hos kameraten i Rio og håpet at den verste infeksjonen skulle bli slått tilbake. Hjemme i Oslo satt kona Mette Heitmann og ungene og måte forholde seg til telefonrapportene fra Dan Børge i Sør-Amerika.

Sist torsdag fikk han plass på ordinært rutefly hjem til Norge.

- Det ble en tøff og smertefull reise med meget hoven fot, men det var godt å komme hjem til Oslo, sier Akerø, som landet i hjemlandet på 53-årsdagen.

Etter en bursdag på Majorstua med høy feber og store smerter, ble han innlagt på Lovisenberg sykehus dagen etter.

Her ble han lagt i isolat, fordi legene fryktet at Dan Børge var blitt smittet av bakterier som er motstandsdyktige mot penicillin.

Medisinen virker

- Jeg fikk svar på prøvene mandag kveld, og det var gode resultater. Penicillinet virker på sykdommen, og nå ser det ut til at alt går bra, forteller Akerø, som foreløpig ikke vet hvor lenge han blir på sykehuset eller hvor lenge han blir sykemeldt.

Dette er ikke første gangen Dan Børge blir angrepet av streptokokkbakterier.

- Jeg hadde en runde for femten år siden, med det var en mildere variant. Det har vært en tøff runde denne gangen. Og det var selvfølgelig leit at 25-årsjubileet endte som det gjorde, sier Akerø.

- Men det viktigste er å bli frisk igjen fortest mulig, sier Dan Børge Akerø, som allerede så smått har vært på korte spaserturer på gulvet.

Nå håper han på fortsatt framgang, og at han snart er hjemme hos kona og barna igjen.

MÅ HOLDE SYKEHUSSENGA: Etter ei uke med feber, store smerter og et hovent høyrebein infisert med streptokokkbakterien rosen, ble Dan Børge Akerø lagt i isolat på Lovisenberg sykehus lørdag. Nå går det bedre med TV-kjendisen, men han må fortsatt bli på sykehuset, kanskje i flere uker.
SYK I RIO: Dan Børge Akerø ble alvorlig syk under oppholdet i Rio. Her hviler han sitt hovne høyrebein.