Brannen i Notre-Dame

Fryktet kollaps: - Strukturen er reddet

Franske myndigheter sier tirsdag morgen de har kontroll over brannen i Notre-Dame. - Ni timers intens kamp.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

SISTE: Klokka 09.48 melder brannvesenet at brannen er helt slukket, ifølge CNews.

Ifølge NTB sier talsperson Gabriel Plus sier ved 10-tiden tirsdag formiddag at nødetatene nå arbeider med å «undersøke bevegelsene i strukturen og etterslukking».

– Nå som brannen er over er det ekspertenes tur til å planlegge hvordan de skal konsolidere byggverket, legger han til.

Brannen brøt ut ved 18.50-tiden mandag kveld.

Tirsdag morgen kom franske myndigheter med en oppdatering etter den voldsomme brannen som herjet i den ikoniske Notre-Dame-katedralen mandag kveld.

Katedralen er totalskadd i brannen, og det ulmer fortsatt i bygningen samtidig som det pågår etterslukking. Spiret på katedralen kollapset og deler av eksteriøret på bygningen er totalt utslettet.

Frykter kollaps

Franske myndigheter har fryktet at reisverket ikke skal tåle den kraftige brannen.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

- Brannfaren er nå over, men vi er usikre på om strukturen vil klare å stå imot denne kraftige brannen, sier statssekretær i innenriksdepartementet Laurent Nunez utenfor kirka tidlig tirsdag morgen, ifølge CNews.

Han opplyser at eksperter skal ankomme klokka 08.00 i dag tidlig for å undersøke om strukturen er stabil og om det er trygt for brannmannskaper å ta seg inn i bygningen.

Like før klokka 09.00 tirsdag melder brannvesenet i Paris at strukturen er reddet.

- Strukturen er reddet, og hoveddelen av kunst er reddet takket være innsatsen fra flere etater.

De opplyser samtidig at to politifolk og en brannkonstabel ble lettere skadd i slukkingen.

- Etter mer en ni timers intens kamp, klarte nærmere 400 brannfolk å slokke den forferdelige brannen.

SKADER: Notre-Dame-katedralen i Paris har fått enorme skader etter den gigantiske brannen mandag kveld. Slik ser katedralen ut 07.30 tirsdag morgen. Foto: Pa Photos / Victoria Jones
SKADER: Notre-Dame-katedralen i Paris har fått enorme skader etter den gigantiske brannen mandag kveld. Slik ser katedralen ut 07.30 tirsdag morgen. Foto: Pa Photos / Victoria Jones Vis mer

Brannen oppsto kort tid før 19.00 mandag kveld.

Ukjent årsak

Nunez opplyser tirsdag morgen at årsaken til brannen på Notre-Dame-katedralen fortsatt ikke er kjent.

Det har den siste tida pågått restaureringsarbeider på taket av katedralen, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette.

I RUINENE: Brannfolk i arbeid på Notre-Dame tirsdag morgen. Deler av katedralen er fortsatt avsperret, og det er uklart når folk kan ta seg inn for å undersøke skadene. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP 7 NTB Scanpix
I RUINENE: Brannfolk i arbeid på Notre-Dame tirsdag morgen. Deler av katedralen er fortsatt avsperret, og det er uklart når folk kan ta seg inn for å undersøke skadene. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP 7 NTB Scanpix Vis mer

Påtalemyndigheten sier i en uttalelse mandag kveld at de etterforsker brannen i Paris-ikonet som en ulykke på nåværende tidspunkt.

De utelukker nå at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

Innsida reddet

Bilder fra innsida av Notre-Dame viser hvordan brannmannskaper ser ut til å ha klart å redde store deler av den berømte kirken.

Blant annet ser kirkebenker i tre ut til å ha blitt reddet.

Gjennom natta steg røyken fortsatt opp fra den 850 år gamle, gotiske kirken i Paris. Parisere samlet seg utenfor.

Brannen førte til at spiret kollapset før den spredte seg til ett av de to tårnene. Brannsjef i Paris, Jean-Claude Gallet, opplyser seint mandag kveld at brannmannskapene likevel klarte å redde strukturen på kirken fordi brannen ikke fikk spredt seg videre fra det nordre tårnet, ifølge AP. Dette er nå noe usikkert. Én brannmann ble skadd i redningsarbeidet.

- To tredeler av taket har blitt ødelagt, sier Gallet.

- Nasjonal krise

Frankrikes president, Emmanuel Macron kalte brannen en nasjonal krisesituasjon. Han og ektefellen Brigitte, dro selv til Notre-Dame for å se på skadene. Presidenten var svært følelsesladd da han snakket til medier utenfor kirka. Han lover å bygge opp igjen kirken, og han varsler at han vil be om internasjonal støtte til å finansiere gjenoppbyggingen.

Kirken ble bygget i det 12. og 13. århundret og er den mest berømte gotiske katedralen fra middelalderen. Notre-Dame er også berømt fra Victor Hugos bok «Ringeren i Notre-Dame».

Et av de mest berømte kunstverkene i katedralen er glassmaleri. Dette ser ut til å ha overlevd brannen ved inngangen til påskehøytida.