Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fryktet kreft - var gravid

Susan Tollefsen (57) fryktet at hun hadde kreft. Legene slo tvert imot fast at hun var gravid. I dag blir datteren Freya født med keisersnitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Susan Tollefsen (57) bor i Essex utenfor London. Hennes mor var engelsk og faren var norsk. Historien om den gravide 57 år gamle læreren har gått sin seiersgang gjennom i de engelske avisene gjennom påska. The Daily Mail beskriver historien som et lite påskemirakel. Tollefsen har hele sitt liv ønsket seg et barn. Men da hun gikk til legen i januar, fryktet hun at hun hadde en kreftkul i magen. I dag er datteren ventet til verden. Susan skrives inn på sykehuset for keisersnitt i morgentimene.

- Det er klart det er spennende. De siste dagene har vært veldig spesielle. Men vi gleder oss, sier Susan på norsk til Dagbladet.

Hun forteller om den dramatiske episoden hvor hun oppsøkte lege fordi hun trodde hun hadde kreft.

- Jeg tror legen fryktet at jeg hadde livmorskreft. Jeg ble sendt til et sykehus i all hast. Der lå jeg på undersøkelsesbordet og trodde at jeg skulle dø. Da snudde de seg mot meg og sa gratulerer, forteller Susan Tollefsen.

Gikk til russisk klinikk

Hun har drømt om å bli mamma i flere år, men trodde at det var for seint. Sammen med partner Nick Mayer (46) har hun oppsøkt en rekke spesialister. Britiske klinikker avviste henne på grunn av alderen. I juli i fjor oppsøkte paret en klinikk i Russland for prøverørsbehandling.

- Vi har prøvd to ganger i Russland og en gang i Polen. Da vi var i Russland la jeg mitt norske pass på bordet. Da snakket den russiske spesialisten til meg på norsk. Hun hadde jobbet ved Rikshospitalet, ler Susan.

Da hun kom hjem til England hadde hun smerter og blødninger. Hun tok en graviditetstest som var negativ. Smertene fortsatte, og derfor oppsøkte hun en lege som oppfordret henne til å gå til en undersøkelse. Susan selv fryktet at hun hadde kreft.

FØDER I DAG: Nick Mayer (46) og Susan Tollefsen (57) venter barn sammen. Barnet skal hete Freya og det er planlagt keisersnitt i dag. Alle foto: SCANPIX/JENNY GOODALL
FØDER I DAG: Nick Mayer (46) og Susan Tollefsen (57) venter barn sammen. Barnet skal hete Freya og det er planlagt keisersnitt i dag. Alle foto: SCANPIX/JENNY GOODALL Vis mer

- Da de sa at jeg var gravid ble jeg målløs. Jeg kunne ikke tro det da han snudde skjermen mot meg og viste hode, armer og bein. Jeg ble enda mer sjokkert da han sa at jeg var 30 uker på vei, sier Tollefsen.

Hun var ikke sein om å ringe hjem til partneren Nick. Paret har vært sammen i over ti år.

- Jeg sa til ham: Sett deg ned mens jeg lager en kaffe. Du kommer til å trenge det. Jeg er gravid. Først ble han sjokkert. Deretter kom tårene. Han var over seg av begeistring, sier Susan Tollefsen.

Skal hete Freya

Datteren, som skal få navnet Freya, er ventet i dag. Den kommende moren frykter for sitt barn. Ultralyd og undersøkelser viser at barnet er friskt, men moren frykter at smertene under svangerskapet kan ha skadd barnet. I lange perioder gikk Susan Tollefsen på medisin.

- Det første jeg tenkte var: Har barnet det bra. Jeg var spesielt bekymret fordi at jeg hadde brukt reseptbelagte medisiner i begynnelsen av svangerskapet. Men legene virket ikke å bekymre seg så mye. Jeg er overbevist om at Freya overlevde de første månedene fordi det var ment slik, sier Susan.

Dersom fødselen er vellykket vil Susan bli en av Storbritannias eldste førstefødende. Prøverørsbehandlingen i Russland kostet vel 150 000 kroner. Dette var parets tredje forsøk. Og de hadde på forhånd bestemt seg for at det skulle bli det siste.

- Jeg er utrolig begeistret. Jeg vet at jeg vil være 67 år når Freya fyller ti. Jeg tenker selvsagt på hva hun vil føle rundt det, men vi får ta det når det kommer. Samtidig tror jeg det kan være noen fordeler også, sier Tollefsen.

image: Fryktet kreft - var gravid

Hun ønsket at datteren skulle ha et norskinspirert navn. Valget falt på Freya. Det fungerer godt både på norsk og engelsk.

Barnerommet står klart

- Det er et Viking-navn. Jeg nevnte det for min niese i Bodø. Hun var veldig positiv. I det hele tatt: Alle rundt oss har vært så fine med oss.

Det har bare vært positive tilbakemeldinger, sier hun.

Paret har hatt kortere tid enn de fleste på å forberede seg til foreldretilværelsen. Essex er et av de områdene som ble berørt av flommen i fjor sommer. Paret har brukt mye tid på å sette i stand sitt hus i byen Romford.

- Jeg er ikke bekymret for våkenetter, sier Susan som gikk på barselkurs da hun var seks måneder gravid.

- De fleste kvinner har ni måneder med graviditet til å forberede seg på morsrollen. Jeg har hatt seks uker. Da jeg gikk til mitt første møte med barselgruppa lo resepsjonisten. Hun sa jeg skulle ha vært der for flere måneder siden, sier Susan Tollefsen.

Hennes far kommer ifra Tromsø. Han møtte hennes mor i England under krigen. Familien bodde mye i Norge fram til Susan var 11 år. Hun har hele tida holdt kontakt med det norske miljøet i London, spesielt Sjømannskirka. Og norsken holder hun ved like gjennom kontakt med slektninger. Hun og mannen har også vurdert å flytte til Skandinavia.

- Vi trives svært godt i Norge, og jeg har også slektninger i Sverige. De ringte fra Norge i dag for å si at de hadde lest om meg på nettet. Nå gleder vi oss bare veldig til å bli foreldre. Det skal bli stas.

MOR SOM 57-ÅRING: Susan Tollefsen trodde først hun hadde kreft.
FREYA: Ultralydbilde fra 5. februar.
VORDENDE FORELDRE: Nick Mayer (46) og Susan Tollefsen (57).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media